Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Stafett-Martin» vil fornye langrennssporten

NITTEDAL (Dagbladet): FIS-sjef Odd Martinsen vil gjøre langrennssporten mer attraktiv ved å fornye øvelsene og forbedre TV-produksjonene. - Vi må få mer action og spenning, men ikke for enhver pris. Vi må bygge på fair play og gjenkjennelse, sier Martinsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Stafett-Martin» er som leder av langrennskomiteen en av de mektigste lederne i Det internasjonale skiforbundet (FIS). I Salt Lake City vil han benytte anledningen til å forberede den fornyelsen av langrennssporten som han håper å få gjennomført på sommerens FIS-kongress.

Fortsatt klassisk

Men ikke uventet er ikke Martinsen tilhenger av redusere antall øvelser i klassisk stil.

- Jeg tror ikke bare fri teknikk er framtida for langrenn. Da vi vedtok en 50- 50-fordeling mellom klassisk og fristil i 1985, var presset mot klassisk større fra både utøvere, trenere og ledere. De 17 årene som har gått, har vist at dette var en riktig beslutning, sier Martinsen.

Han nevner tre grunner til at fordelingen fortsatt bør være slik:

  • Gjenkjennelse. For rekrutteringens skyld er det viktig at folk kan identifisere seg med langrenn og da er klassisk helt dominerende. Fortsatt er andelen av skøyteski som selges, bare tre prosent. Alle som går fristil, må også trene klassisk.
  • Miljøhensyn. Langrenn trenger flere fellesstarter for å bli mer spennende, men da er ikke dagens traser brede nok. Bare Salt Lake, Ramsau, Kuopio og Les Saisses har dette i dag, mens verken Holmenkollen, Falun, Lahti eller andre kjente verdenscupsteder har dette i dag.

- I Davos f.eks. må vi kjempe hardt over lang tid for å fjerne større greiner, og da blir det enda verre med trær. Spesielt i Mellom-Europa stoppes vi av miljøhensyn.

Ny jaktstart

Odd Martinsen ser behovet for å ha flere fellesstarter og intervallstart med bare 15 sekunders mellomrom. Løperne må sees oftere på stadion ved at løypenettet er fordelt på en femkilometer-sløyfe og en tikilometer-sløyfe. På ei tremil kan dermed løperne f.eks. få fem kilometer fire ganger og ti kilometer en gang. Allerede til VM neste år, i Val di Fiemme, håper Martinsen å realisere en ny form for jaktstart etter modell av såkalt duathlon der løperne skifter fra klassisk til fristil uten stopp.

- Med fellesstart vil dette bli en fantastisk spennende øvelse hvor publikum og TV-seere får anledning til å følge løperne gjennom to ulike stilarter med skifte av utstyr halvveis. Vi har allerede gjort gode erfaringer med dette under internasjonale konkurranser i Estland og Østerrike i vinter. Erfaringene etter en eventuell ny konkurranse i Falun 9. mars vil være avgjørende for om vi går inn for dette allerede i VM, sier Martinsen.

Sprint

Martinsen er også åpen for å kjøre bare fristil i sprint. I så fall blir 15 kilometer bare klassisk. Målet er å ha fire fellesstarter (inkludert stafett) og to intervall-starter i kommende mesterskap. De såkalte langdistanse-rennene over 72 km vil ikke bli en del av verdenscupen.

- I dag ser vi en tendens til at løperne spesialiserer seg i enten fristil eller klassisk. Vil ikke denne tendensen fortsette?

- Jeg tror ikke det, men for sprint vil vi få en spesialisering. Jeg tror det er bra med to ulike stilarter. Det gir idretten mangfold og er viktig både med tanke på rekruttering og tradisjoner. Men særpreget for de velrenommerte skistedene må beholdes. Derfor vil f.eks. Holmenkollen arrangere sin tremil for jentene og femmil for gutta med intervallstart i klassisk eller skøyting i den nye anerkjente 16,7-kilometeren, sier Odd Martinsen.

ØNSKER Å FORANDRE:Odd Martinsen gikk sin første fellesstart på femmila i Lahti for over 30 år siden, i 1971 da han fikk en fjerdeplass og Pål Tyldum vant. - Jeg vil ha flere fellesstarter for å øke spenningen og gjøre idretten mer attraktiv, sier han.
FAR OG DATTER: Bente Skari og Odd Martinsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!