Stafett-sprekk til sølv

HAKUBA (Dagbladet): Sølv til stafettjentene i natt. Men kampen om gullet var tapt allerede etter to kilometer av den første skøyteetappen. Bente Martinsen og Marit Mikkelspalss holdt Norge i tet på de to første etappene, men Jelena Välbe gjorde kort prosess med Elin Nilsen på den tredje.

- Jeg håpet at Välbe ikke skulle være i så god form etter den svake 15-kilometeren. Men jeg tror jeg møtte en revansjelysten Välbe i veldig godt slag, sier Elin.

Bente Martinsen gikk en grepa førsteetappe. Sammen med med russiske Nina Gavriljuk sprengte hun feltet fullstendig, og skaffet de to store favorittene arbeidsro til sitt interne oppgjør.

- Jeg følte meg mer opplagt enn noen av de andre dagene. Men når de går og tråkker opp på skiene, så blir det litt usikkert hele veien, sier Bente.

Irritert

Hun holdt hodet kaldt i de hektiske første kilometerne, men ble irritert da svenske Antonina Ordina presset seg inn i sporet foran henne.

- Det ble en del fighting og krangling. Staver opp på ski og greier - jeg klarte ikke å få noen luke, sier Bente.
- Det var litt ufint, men sånn er det vel i stafett.

Heldigvis var hun våken nok til å skifte spor sjøl og legge seg i ryggen på Gavriljuk da russeren begynte å kjøre.

Skulle de norske jentene hatt noen reell sjanse, måtte Marit Mikkelsplass ha gått fra Olga Danilova på den andre og siste klassisk-etappen.

Prøvde seg


Det er bare ikke så lett å gå fra ei russisk langrennsjente i storform. Marit prøvde, men fikk aldri meter som monnet. Danilova - gullvinneren fra 15-kilometeren - beit seg fast.

- Jeg prøvde meg opp den første lange bakken, kroppen var flott og jeg kjente meg som et nytt menneske da jeg sto opp i dag tidlig. Men hun beit seg fast, og mot slutten var vi like slitne begge to, sier Marit om sin kamp mot Danilova.

- Jeg hadde vanvittig gode ski i dag. Følte jeg hadde bedre glid enn Danilova. Den første kilometeren hvilte jeg meg. På klatringen opp mot tre kilometer løp Danilova veldig hardt, men jeg greide å være med. Jeg tro litt på skiene hennes - men...

Både Marit og Bente gikk strålende klassisk-etapper, de gjorde det de kunne - men i natt var det dessverre ikke mulig å skaffe skøytejentene det forspranget de trenger for å henge med russiske skøytejenter i ei mil.

Välbe frisk nok

Håpet var at Jelena Välbe på tredjeetappen ikke var i sitt livs form og at Elin Nilsen skulle ha en sjanse til å henge med henne - eventuelt gå i fra.

Men Välbe, som nettopp er friskmeldt fra influensa, liknet mistenkelig på seg sjøl, brukte to kilometer på å varme opp - og knuste Elin i stigningene opp mot tre kilometer.

- Jeg strittet veldig imot med alt jeg hadde, men stivnet fryktelig, unnskylder Elin seg.

Si hva du vil om russere, men dumme er de ikke.

Snipp, snapp, snute, der var det stafetteventyret ute.

Totalt knust kjempet Elin Nilsen - vår beste skøyteløper - inn til veksling over 23 sekunder bak Jelena Välbe.

Håpløst på siste

Det var selvsagt en håpløs oppgave for Anita Moen-Guidon, som bare tapte to sekunder på sisteetappen.

Larissa Lazutina fikk ei sjarmøretappe. Hun var aldri truet, selv om Anita gjorde en kjempejobb og tappert nok prøvde på det umulige.

- Jeg håpet på at det skulle skje et uhell der framme, he-he.

Det skjedde ikke. Men Anita var fornøyd likevel, hun.

- Vi håpet å være med og kjempe om gullmedaljen helt til målstreken, men må være fornøyde med sølvet, sier Anita, som nå tar farvel med OL.

Hun går ikke den avsluttende tremila. Hjemme venter datteren Karoline på mamma:

- Jeg reiser hjem til Karoline onsdag, sier Anita.

JUBEL: De forsøkte, men måtte nøye seg med sølv. Men stafettjentene var fornøyd allikevel.