DUO I NEDERLAND: Martin Ødegaard og Morten Thorsby spiller i den mest norske klubben i Nederland, nemlig Heerenveen, men i nederlandsk fotball generelt er det ikke like enkelt å være norsk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DUO I NEDERLAND: Martin Ødegaard og Morten Thorsby spiller i den mest norske klubben i Nederland, nemlig Heerenveen, men i nederlandsk fotball generelt er det ikke like enkelt å være norsk. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Nordmenn i nederlandsk fotball

Stahet skaper problemer:
- Nederlenderne ser ned på norske fotballspillere

Heerenveens Morten Thorsby er usikker på i hvor stor grad Norge bør adoptere Nederlands fotballfilosofi. Fotballstormakten sliter med å henge med på utviklingen.

DRAMMEN (Dagbladet): Eliteserien i norsk fotball har omsider fått flere nederlandske innslag, hvor tre spillere og én trener fra Nederland har snudd den vonde trenden i Aalesund og gjort sunnmøringene til et topplag det siste kalenderåret.

Samtidig spiller en rekke norske spillere i den nederlandske toppdivisjonen, som Jonas Svensson i AZ Alkmaar, Ruben Yttergård Jenssen i Groningen og Martin Ødegaard, Morten Thorsby og Dennis Johnsen i Heerenveen.

Alle disse klubbene har hatt suksess med norske spillere i stallen før. Markus Henriksen ble målpoengkonge i Alkmaar, Erik Nevland bøttet inn mål for Groningen, mens Heerenveen har hatt en rekke solide nordmenn i stallen, som Christian Grindheim, Daniel Berg Hestad, Magnus Wolff Eikrem, Tarik Elyonoussi, Thomas Holm og André Hanssen.

- De ser på oss som små

Likevel opplever dagens spillere at nordmenn ikke har det beste ryktet og har mye å bevise i nederlandsk fotball.

- Nederlendere ser generelt på oss som små i fotballsammenheng. De ser ned på oss, men det er egentlig ikke noen grunn til det. Vi har mange gode spillere på vei opp og har store muligheter og et spennende potensial, sier Heerenveens Morten Thorsby til Dagbladet.

- Norges rykte er bedre i Heerenveen, som setter pris på norske spillere og mentaliteten vår. De har hatt suksesshistorier med norske og svenske spillere, så de har vel et bedre inntrykk, sier han - og peker på at det er litt annerledes i de mest «norske» klubbene i Nederland.

Nederlands fall

Selv om Ajax kom seg helt til Europa League-finalen mot Manchester United i vår, har nederlandsk fotball vært i fritt fall på landslagsnivå de siste sesongene. Generasjonen hvor Arjen Robben, Robin van Persie, Rafael van der Vaart og Wesley Sneijder herjet, har passert toppen uten at etterveksten har vært god nok til å føre den stolte arven videre.

EM i Frankrike gikk uten Nederland, som nå har falt helt ned på 31. plass på FIFA-rankingen etter å ha vært stabilt topp 5 i en årrekke. Akkurat nå ligger de på 3. plass i VM-kvalifiseringsgruppa som Sverige leder foran Frankrike og kan få en tøff oppgave med å kvalifisere seg for VM i Russland neste sommer.

Pasningsfilosofien som André Bergdølmo lærte i Ajax og videreførte til Lillestrøms suksessfulle juniorlag, er noe den tidligere norske landslagsbacken oppfordrer norske spillere og klubber til å trene mer på.

Mangler ydmykhet

Thorsby tror på sin side at den nederlandske staheten om at deres «totalfotball» er best, kan ha bidratt til at Nederland ikke har fulgt godt nok med i utviklingen de siste årene.

- Hele Nederland har en veldig gjennomsyret tankegang. Det sitter i hele nasjonalfølelsen. Den har jeg fått implementert og kjenner veldig godt. Det er fordeler og svakheter. Svakheten er at man kan bli for bastant og at andre nasjoner dermed kan gå forbi, mener det norske midtbanetalentet.

Staheten til fotballstormakten har skapt problemer.

- Det tror jeg nederlendere har innsett nå og at de har holdt for lenge på en filosofi, samtidig som at fotballen har utviklet seg videre. De må gjøre grep og endringer.

Ikke helt enig med Bergdølmo

Heerenveen-spilleren er bare derfor delvis enig med Bergdølmos budskap i debatten om hvordan norsk fotball skal bli konkurransedyktige internasjonalt.

- Jeg kjenner filosofien godt, men det er ikke sikkert at det som fungerer i Nederland passer like bra i Norge. Selv om nederlenderne topper lagene i ung alder, er ikke det nødvendig en suksessformel for oss. Hva som passer samfunnet kulturelt, er viktig å få med i denne debatten her, sier Thorsby.

Klubbkompis i Heerenveen, Martin Ødegaard, er ferskere i nederlandsk fotball etter utlånsovergangen fra Real Madrid i januarvinduet. Han tror han kan lære mye i Eredivisie.

- Det er en god liga med mange gode ballspillere og en utviklende måte å spille fotball på. Det tror jeg skal passe meg bra. Nederland er i likhet med Spania en stor fotballnasjon, som vi har mye å lære av, sier Ødegaard til Dagbladet.

Etter en trøblete vårsesong håper de norske Heerenveen-talentene å videreutvikle det gode samarbeidet som ydmyket Kosovo i U21-landskampen 12. juni.

- Martin kommer til å bli enda bedre

Da gjorde Ødegaard motstanderne så frustrerte at Kristoffer Ajer ble bekymret på teknikerens vegne.

- Martin og jeg har spilt mye sammen i det siste, og det hjelper jo på kjemien på banen også i landslagssammenheng. Det er moro og kommer til å bli bare bedre og bedre, sier Thorsby.

- Martin har et vanvittig potensial og kommer til å bli enda bedre etter en god sesongoppkjøring. Jeg håper vi kan fortsette å spille sammen. Martin har mange gode fotballtanker og har lært nye ting i Spania, som han har tatt med seg. Det er morsomt å trene med ham.

Thorsby (21) synes det ikke er rart at han har havnet i skyggen av 2,5 år yngre Ødegaard (18), selv om han har en vel så sentral rolle i samme klubb i dag.

- Jeg dro ut da jeg var 18 år og hadde bare spilt kamper i Eliteserien, så det er naturlig at jeg ikke har et så stort navn i Norge. Jeg trives veldig godt i Heerenveen, er fornøyd med utvikling og spilletid og har signert en ny treårskontrakt, avslører 21-åringen.

Planen til Ødegaard

Ødegaard ser på Heerenveen som en mellomstasjon før han forhåpentligvis returnerer til Real Madrid.

- Nå vil jeg først og fremst ha en sesong hvor jeg spiller fast, etablerer meg i laget og får flere målpoeng, varsler 18-åringen.

- Jeg har lært utrolig mye i Real Madrid og av Zinedene Zidane, spesielt da jeg hadde ham som Castilla-trener. Jeg håper på gjenforening snart, men det er utviklingen her og nå i Nederland jeg fokuserer på.