Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stake Laengen: - Jeg hadde et lite håp

IAM Cycling-rytteren ikke med i troppen til Paris-Roubaix.

SPARES: Vegard Stake Laengen blir ikke med IAM Cycling til Paris-Roubaix. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, procycling.no.
SPARES: Vegard Stake Laengen blir ikke med IAM Cycling til Paris-Roubaix. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, procycling.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Vegard Stake Laengen har gjort en flott profil i de belgiske brosteinsklassikerne for sitt sveitsiske lag IAM Cycling. Gang på gang har den høyreiste Asker-gutten fått tillit i de tøffe rittene, senest i Flandern Rundt på søndag.

Der var 27-åringen aktiv fra startskuddet gikk. En rekke bruddforsøk gav dog ikke utelling, men nordmannen satt fint med videre og gjorde jobben sin som hjelperytter.

I mål var nordmannen syv minutter bak vinner Peter Sagan, men Stake Laengen hadde gjort jobben han var hentet inn for å gjøre.

Med den flotte innsatsen i de belgiske klassikerne de siste ukene hadde den norske fansen store håp om å få se IAM Cycling-rytteren også i Paris-Roubaix førstkommende søndag, som han var ført opp på bruttolisten til.

I dag sendte det sveitsiske laget ut pressemelding hvor de avslørte navnene på de åtte rytterne de hadde tatt ut til "Helvete i Nord". Blant de åtte var Stake Laengens navn ikke å finne.

- Jeg hadde et lite håp
Når procycling.no snakker med askerbøringen på telefon fra Frankrike tirsdag kveld er det en svært fattet mann på linjen.

- Hva tenker du om at du ikke er med i troppen på søndag?

- Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det. Jeg hadde et lite håp, men jeg har vel egentlig aldri stått på lista - bortsett fra å være reserve -  så jeg var på en måte aldri inne på laget. Man blir liksom ikke så skuffet når man i utgangspunktet ikke var inne på laget, men det hadde absolutt vært gøy å fått sjansen der.

- Er det noen spesiell grunn til at du ikke blir tatt ut?

- Jeg tror laget ønske å spare meg til Amstel Gold Race.

Han påpeker at det er lite dramatikk i avgjørelsen til IAM og at de vil spare han mot Ardennerklassikerne og Giro d'Italia.

- Er laget fornøyd med innsatsen din i Flandern og de andre belgiske rittene?

- Ut ifra hva jeg hørte så var de veldig fornøyd med innsatsen min i Flandern. Man kan jo alltid begynne å spekulere siden det ikke blir Paris-Roubaix, og sitte og se tilbake om hva man har gjort bra og ikke bra nok. Det var hele tiden planen til laget at jeg skulle få prøve meg til og med Flandern, for så å spare meg mot ardennerne og giroen, så de følger nok bare den orginale planen. I Norge er så klart Paris-Roubaix stort og jeg hadde også et håp om å få kjøre der, og så har det blitt litt småsnakk om det.

Vil kunne kjøre for egne sjanser
27-åringen er åpenbart veldig fokusert frem mot de nevnte rittene, og ser spesielt frem mot treukersrittet Giro d'Italia, som starter 6. mai.

Hittil har han bare kjørt som hjeperytter, noe som mildt sagt hemmer sjansene for egne resultater. I den italienske Grand Touren vil han også kunne få kjøre for egne sjanser.

Jobben han har gjort så langt denne sesongen har han en veldig pedagogisk tilnærming til.

- Det er klar med den jobben jeg har hatt har det vært vanskelig å få til egne resultater. Man bruker mye krefter, spesielt i starten av ritt. Jeg har lært mye av det, og det er det viktigste. I Amstel blir det den samme rollen, men man får jo lært mye også der. Når giroen kommer så får jeg mer av egne sjanser, hovedsaklig på enkeltetapper hvor man kan gå i brudd. Det er jeg veldig fokusert mot og ser frem til, og jeg ønsker å få til et resultat der.

Bratt læringskurve
De belgiske brosteinsklassikerne er kjent for å være av de tøffeste sykkelrittene man finner. Humpete, støvete og gjørmete; det er her ekte sykkelryttere skapes, på Belgias brutale hellinger.

I de legendariske rittene har Stake Laengen vært førstereisegutt. Vi ber han reflektere litt over rittene han har vært igjennom de siste ukene.

- Er du fornøyd med det du har fått til i de belgiske klassikerne?
- Både og. Jeg fikk en dum slutt på Paris-Nice med velt og kroppen merker så klart det etterpå. Dermed måtte jeg begynne på en hard oppkjøring mot brosteinsklassikerne, så det var tungt å komme igang igjen der. De første rittene var litt småtunge, men i Flandern så følte jeg formen var veldig bra og alt fungerte. Det var bare synd at jeg ikke klarte å komme meg i bruddet til slutt. Jeg gjorde ihvertfall en bra innsats i starten. Sånn sett føler jeg at formen er der den skal være.

Stake Laengen har flere ganger vist at det ikke er det fysiske det står på i rittene han kjører. Det påpeker han også flere ganger selv. Det er vurderinger han gjør underveis i rittene han føler han har mer å gå på.

- Det er noen taktiske vurderinger rundt hvordan man gjør løpet man må bli enda bedre på, men alt i alt så føler jeg at jeg har fått gjort det beste ut av rittene. Det er klart man håper å få til et resultat, men nivået er veldig høyt og det er første gang man prøver seg på disse løpene, så det blir litt vanskelig. Det er stor fordel å kjenne de forskjellige brosteinspartiene og bakkene bedre, og ikke komme der for første gang som meg nå. 
- Det er vel ganske bratt læringskurve i de rittene?
- Ja, det er jo det. Alt i alt vil jeg si jeg har vært heldig som har fått den sjansen av laget og fått vært med på alt i Belgia. Det er veldig fint å ta med seg det videre.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!