KLAR FOR BROSTEIN: Denne lørdagen sykler Vegard Stake Laengen brosteinsrittet Omloop Het Nieuwsblad. Om han overbeviser der, kan det vente flere klassikere på 27-åringen i vår. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
KLAR FOR BROSTEIN: Denne lørdagen sykler Vegard Stake Laengen brosteinsrittet Omloop Het Nieuwsblad. Om han overbeviser der, kan det vente flere klassikere på 27-åringen i vår. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Stake Laengen håper på brosteinseventyr

Da er han nødt til å levere i belgisk generalprøve.

(procycling.no): Når Vegard Stake Laengen inntar den belgiske brosteinen under Omloop Het Nieuwsblad på lørdag, kommer han mer forberedt enn noen gang.

For første gang i karrieren sykler han med en sykkel som er designet for det ruglete underlaget.

Dagen før rittet testet han både de siste 55 kilometerne og den nye sykkelen.

- Jeg syklet løypa for fire år siden. Jeg følte den var hardere da, de har gjort den litt lettere, sier Stake Laengen til procycling.no.

- Det er en bakke som mangler. Det blir et hardt og intenst ritt. Jeg synes det så greit ut. Utstyret var veldig bra.

procycling.no følger Omloop Het Nieuwsblad direkte fra 11.40 på lørdag!

Spesialutstyr
Den nye sykkelen, skreddersydd brosteinens brutale krav, ga et godt førsteinntrykk.

- Det er en sykkel som er mer fleksibel enn den jeg bruker til vanlig. Den har dekk som passer klassikerne, bedre grep og mer demping. Det er litt nytt for meg at jeg kommer til klassikerne med spesialutstyr for det. Det er spennende å få den muligheten også.

Sykkelen er imidlertid ikke nok til å gi suksess i de brutale endagsrittene hvor rytterne må takle vill posisjoneringskamp, ubehagelig brostein, smale veier og knallharde bakker. Mannen på sykkelen må også levere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med ryttere som Heinrich Haussler, Dries Devenyns og Martin Elmiger i troppen, er det ikke Stake Laengen det stilles størst forventninger til i lørdagens ritt hos IAM.

Flere klassikere kan vente
Men en god prestasjon kan åpne nye muligheter for nordmannen. Flere klassikere kan bli belønningen om 27-åringen består helgens test.

- Det er en mulighet ut i fra det jeg hørte. I utgangspunktet er det lagt en rittplan, men de (IAM-lederne) har begynt å lufte tanken med brosteinsklassikerne. De satte meg opp på et tidlig ritt, som gjør at de kan forandre. Jeg har vel forstått at det er en liten generalprøve i morgen. De har sagt at jeg har kjørestyrke nok, men de har lyst til å se mer av posisjoneringen og teknikken.

- Du har kjørt Paris-Roubaix og Milano-Sanremo tidligere, er det noen av de største opplevelsene du har hatt som syklist?

- Ja, det har vært gøy å prøve det, men det jeg har fått til er kanskje mer til å glemme. Jeg er ikke fornøyd med prestasjonene, men det er gøy å se hva det går ut på. Det er greit å ha et lite overblikk over hva proffrittene dreier seg om. Jeg har kjørte i Liège og Flèche Wallonne også, så jeg har et lite overblikk der. Det hjelper å ha sin egen mening når det kommer til rittplaner.

Holder mulighetene åpne
Det videre vårprogrammet til Stake Laengen blir trolig en konsekvens av hans opptreden på den 200 kilometer lange ferden fra Gent til Gent.

Giro d'Italia er spikret, men om veien dit inneholder flere brosteinsritt er uklart.

- Det blir spennende å sette seg ned etter dette rittet og sette opp resten av våren. Jeg må selv føle at jeg mestrer det, men laget må også være fornøyd med det jeg gjør. Jeg føler det ikke så veldig mye press, fordi jeg føler det går bra i motbakkene òg - så jeg er åpen for begge deler.

Da han i 2012 deltok for hittil første og eneste gang i den belgiske klassikeråpningen, ble han nummer 45, fem og et halvt minutt bak vinnende Sep Vanmarcke.

Selv om han på resultatlista var langt bak de beste, har Stake Laengen gode minner fra ritt.

- Jeg husker at det gikk relativt bra. Jeg satt egentlig i gruppa foran inntil siste brosteinsparti, men så gikk jeg sukkertom for en gangs skyld, og falt ned til gruppa bak. Jeg føler det var en bra opplevelse med vanlig sykkel og vanlige dekk. Det gjør at jeg har litt tro på at brosteinsklassikerne kan være noe for meg. Derfor stiller jeg opp i morgen og er litt ivrig på det. Det var en grei debut, og så har det stått litt stille siden. Det er ny mulighet i morgen - så det blir spennende.

- Går for topplassering
For IAM blir rittet en viktig test. Flesteparten av deres tiltenkte kapteinsemner i Flandern rundt og Paris-Roubaix står på start.

Martin Elmiger ble nummer fem i fjorårets Paris-Roubaix, Oliver Naesen er et spennende talent på brosteinen, mens Heinrich Haussler fortsatt håper å kunne reprodusere formen som ga ham andreplass i Flandern rundt. Dries Devenyns har god erfaring i Omloop Het Nieuwsblad, blant annet med en åttendeplass for to år siden.

Sveitserne møter altså mannsterke opp, men kan knapt kalles noe annet enn outsidere til sluttseieren.

Likevel sikter de mot toppen.

- Jeg vil tro at vi går for en topplassering. Vi har et sterkt lag, med flere gutter i form og flere som har gjort det bra det før. Jeg regner med at laget går for seier.

For nordmannen handler trolig lørdagens ritt om å gjøre en jobb for sine mer etablerte lagkamerater.

- Hva må du gjøre for at laget skal være fornøyd med din innsats?

- Vi har ikke snakket så mye om det ennå. Det eneste jeg vet, er at de ville teste meg i Omloop. Det er det jeg har hørt så langt. Jeg venter på at sportsdirektørene skal fortelle litt mer nå. De vil si litt mer om hva de håper å se av meg i morgen. Jeg føler meg i bra form om dagen. Jeg er klar til å gjøre det de ber om.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!