KYSS OG KLEM: Vegard Stake Laengen på podiet i Troyes etter å ha blitt kåret til etappens mest offensive rytter. Foto: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
KYSS OG KLEM: Vegard Stake Laengen på podiet i Troyes etter å ha blitt kåret til etappens mest offensive rytter. Foto: / AFP PHOTO / Jeff PACHOUDVis mer

Tour de France, Vegard Stake Laengen

Stake Laengen hyllet på podiet i Troyes

– Håper på mer etter hver. Et sted må man starte.

TROYES (procycling.no): Foran Tour de France-starten annonserte Thor Hushovd at Vegard Stake Laengen trolig var nordmannen TV-seerne ville se mest av på skjermen.

I dag holdt spådommen stikk. Asker-mannen satt i brudd i 213 av 216 kilometer.

Faktisk avsluttet han også dagen på podiet, der også Chris Froome, Marcel Kittel og Fabio Aru var innom i etterkant av etappen.

UAE Team Emirates-rytteren ble nemlig kåret til dagens mest offensive rytter av juryen.

– Var du den mest offensive?

– Ja, jeg følte i hvert fall at jeg tok mange harde føringer, men jeg fant ikke på noen stunts mot slutten. Det var ingen sjanse for at det skulle gå inn, slik jeg så det. Da var det bare å være med bruddet. Jeg følte jeg jobbet mye i bruddet, selv om jeg ville spare litt om det skulle være håp, sier 28-åringen til procycling.no.

Brudd på første forsøk

Akkurat på denne etappen var det ingen sak å bli del av bruddet. Tour de France-debutanten forteller at vinnerloddet smalt inn på aller første forsøk.

– Jeg fulgte franskmannen og så tok Wanty-rytteren hjulet mitt. Det var bare å kjøre ut fra start, egentlig. Det var ingen kamp. Bruddet var dannet.

BRUDDET: Perrig Quéméneur leder an, foran Stake Laengen og Fredrik Backaert (Wanty-Groupe Gobert). Foto: / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
BRUDDET: Perrig Quéméneur leder an, foran Stake Laengen og Fredrik Backaert (Wanty-Groupe Gobert). Foto: / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ Vis mer

Mens Edvald Boasson Hagen kjempet en voldsom kamp for å klare det samme kunststykket onsdag, skjønte nok brorparten av feltet at dagens etappe ville ende som mat for spurterne.

Alexander Kristoff gliste godt etter målgang og meldte at Stake Laengen var ”litt vel optimistisk”.

– Jeg skal innrømme innerst inne at jeg ikke hadde de store forhåpningene selv, heller. Bruddet i dag var nok mer et TV-brudd, forteller han.

Lojal som de kommer

Den tidligere Bretagne Séchè Environnement og IAM Cycling-proffen er så lojal som proffer kommer.

Derfor spisset han ørene da den sportslige ledelsen i laget ytret ønske om at rytterne skulle prøve å angripe etter starten i turistbyen Vesoul.

Etter seks etapper hadde laget nemlig ikke lyktes med forsøkene så langt.

– De ønsket at jeg skulle gå i brudd, så da gjør jeg jobben min, forteller han.

2000 euro og rødt nummer

Trioen fikk fire minutters på det meste. En klar indikasjon på at spurtlagene ikke synes utbryterne skulle slippe for langt ut av syne.

Både Quick Step-Floors og Lotto-Soudal jobbet iherdig, mens også Katusha-Alpecin, Cofidis og FDJ hadde hver sin mann i aksjon.

Stake Laengen forteller at de prøvde å spare krefter de første fire timene, og deretter gi jernet derfra og inn. Juryen fikk med seg at nordmannen dro noen saftige føringer, og delte dermed ut prisen for dagens mest offensive rytter til ham.

Da måtte hans også opp på podiet i Troyes og motta kyss på kinnene av podiepikene på en av byens boulevarder.

– Det var gøy, det. Det var første gang i Tour de France. En start i hvert fall. Vi får håpe det blir mer etter hvert. Et sted må man jo starte, sier Stake Laengen nærmest unnskyldende.

For prestasjonen får han 2.000 euro (som deles med lagkameratene som alle andre prispenger i laget) - og i tillegg får han utdelt rødt startnummer på etappe 7.

Det er arrangørens måte å hedre rytteren som kjørte mest offensivt dagen i forveien.

PS: Under etappe 7 skal Stake Laengen ta det med ro. Lørdagens etappe mot Station des Rousses kan bli et nytt notat i bruddporteføljen hans.