VM-LUNKEN: Stake Laengen tror ikke han sykler VM-tempoen i Bergen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VM-LUNKEN: Stake Laengen tror ikke han sykler VM-tempoen i Bergen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tour de France:

Stake Laengen skeptisk til VM-tempo i Bergen

– I år har det stått stille, sier 28-åringen.

MARSEILLE (procycling.no): Vegard Stake Laengen er en dag fra å fullføre sin Tour de France-debut. Men før nordmannen ruller inn på Champs-Élysées søndag, venter en 22.5 kilometer lang tempo i Marseille og disiplinen han hadde bestemt seg for å satse på.

Stake Laengen starter (klokken 14:30) imidlertid den 20. etappen med avmålte forventinger til et godt resultat lørdag. Ikke bare fordi UAE Team Emirates-rytteren har slitt med et vondt kne (veltet på etappe ni) og bronkitt i det som har vært en skikkelig ilddåp sykkelsportens tøffeste etapperitt. 28-åringen vet også at forberedelsene denne sesongen ikke har vært gode nok til å prestere i kampen mot klokka.

– Jeg har en del å gå på med tanke på riktig utstyr og posisjon. Det har jeg ikke jobbet på med laget i år, sier Stake Laengen til procycling.no.

– På WorldTour-nivå er det i mine øyne høyst nødvendig. Spesielt for meg som er stor og høy. Da skal det ikke mye til før man tar mye vind. Jeg vet at styrken min har tatt mange steg. Jeg er sterkere enn tidligere år, men kjører saktere på tempo. Da tenker jeg at det er noen som ikke stemmer med aerodynamikken, sier Asker-rytteren.t

– Slike ting må jeg finne ut av, før jeg kan satse 100 prosent på tempo. Skulle jeg satset på tempo i år, hadde det bare endt i skuffelse. Derfor satser jeg bare på fellesstart.

Det tok mange måneder før den 195 cm høye Stake Laengen fikk en temposykkel som passet hans fysiske parametere. Colnagos K.Zero-modell ble først testet ut under Critérium du Dauphiné og nordmannen har ikke fått kultivert tempoposisjonen nevneverdig.

– Laget startet ganske sent med sponsorer og sånne ting. Det har tatt litt mer tid å stable ting på plass og man må prioritere, sier Stake Laengen og viser til at lagets sponsorer ble stablet på plass like før lisensfristen til UCI gikk ut.

– Siden påske har jeg ikke vært mye hjemme heller. Det har vært mye fokus på høydetrening og tilbringe tid med laget. Derfor har jeg ikke fått mye tid til å gjøre alt.

Usikker på VM

Stake Laengen hadde fokus på å forberede tempoegenskapene da han syklet for IAM Cycling i 2016. Norges nest beste temposyklist tok en imponerende 3.plass på den 40 kilometer lange tempoetappen i Giro d’Italia. Senere på sommeren tok han NM-sølvet bak Edvald Boasson Hagen.

I år derimot har omstendighetene sørget for at tempodisiplinen er blitt nedprioritert. Stake Laengen har dermed heller ingen store ønsker om å sykle tempoøvelsen i VM i Bergen (16-24. september).

– Akkurat nå er jeg nokså usikker. Med tanke på fjoråret, følte jeg ting gikk veldig bra på tempo. Alt gikk i riktig vei, mens i år har det stått mer stille, sier Stake Laengen.

Norges beste temporytter Edvald Boasson Hagen har bekreftet sitt ønske å sykle VM-tempoen i Bergen, trass i at han fant finalen opp til Fløyen (3.4 kilometer à 9.1 prosent, maks 17 prosent) litt i overkant tøff. Stake Laengen ser imidlertid ikke poenget ved å stille til start uten realistiske håp om et godt resultat.

– Det er ikke sånn at jeg har lyst til å stille opp, bare for å stille opp. Jeg har gjerne lyst til å prestere også. Jeg ser ikke for meg at jeg kan klare en topp ti slik det ser ut nå. Derfor har jeg ikke tenkt så mye mer på det. I stedet sikter jeg meg mer inn på fellesstarten.

Stake Laengen avslører at han er tiltenkt en plass på laget når UAE Team Emirates stiller til start i lagtempoøvelsen i VM. Etter Tour de France håper han at de får gjort noen skikkelige forberedelser.

– Jeg håper at vi kan få litt tid etter touren til å gjøre testing. Det har blitt snakket om vi skulle gjøre innendørstesting på velodrom og i vindtunnel tidligere. Det er de to viktigste metodene. En del mener man må gjøre begge deler, siden man kan få litt forskjellige resultater. Men uansett så er det bedre å gjøre en av to, enn ingen ting. I fjor var jeg på bane (med IAM) og det hjalp en del, sier den temposterke nordmannen.

Norges VM-taktikk

Selv om han skulle velge bort tempoen og gi sjansen til noen andre, er Stake Laengen klar på at han ønsker å bidra på herrenes fellesstart. Den solide og allsidige UAE-rytteren vil være en viktig brikke i Bergen, der Norge vil starte med to ledere i form av Boasson Hagen og den tidligere Flandern rundt- og Milano-Sanremo-vinneren Alexander Kristoff.

– Den sterkeste til slutt (i rittet) blir kaptein. Det er bare et luksusproblem. Det er egentlig ikke så ille heller, siden det bare er snakk om to stykker. Det er mye verre hos andre nasjoner, som også har mange flere proffer å ta av. Mange er like gode og uttaket er ofte basert på hvem som kjenner hvem. For Norge sin del bør det ikke være noe problem slik jeg ser det, sier Stake Laengen – som håper tydelig lederskap vil sørge for at de norske tumultene i Doha-VM ikke skjer igjen.

– Laglederne må ha et tydelig taktikkmøte. Slik har vi hver dag før et proffritt også. Lederne bestemmer taktikken og da følger man den. Så enkelt er det. Hvis ikke blir det oppvask igjen, slik det ble etter Qatar.

– Klart det kan være utfordrende også. Spesielt med to vinnertyper som dem. Overfor meg har ledelsen vært tydelig. Så er det vanlig at sportsdirektørene har egne møter med kapteinene før viktige løp. Jeg går ut ifra at (landslagssjef) Stig (Kristiansen) snakket ekstra med Edvald og Alex før løpet i Qatar. Kanskje om mulige scenarioer dem i mellom, som jeg ikke var 100 prosent informert om, men som jeg heller ikke trenger å vite heller. Med Stig i spissen tror jeg det kommer til å fungere bra.