Stake Laengen vil gjøre unna Grand Tour-debuten

- Prøver å finne ritt jeg kan kjøre inn resultater i.

VIL SYKLE TREUKERSRITT: Vegard Stake Laengen skal gi IAM beskjed om hvilke ritt han ønsker å sykle neste år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VIL SYKLE TREUKERSRITT: Vegard Stake Laengen skal gi IAM beskjed om hvilke ritt han ønsker å sykle neste år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Etter å ha levd som en slags nomade i Bretagne, og fått beskjed om nye ritt to-tre dager i forveien, er det luksus for Vegard Stake Laengen å sitte med hele WorldTour-menyen foran seg.

- Jeg har fått lista over hvilke ritt IAM Cycling kjører neste år, og så skal jeg komme med tilbakemelding på hva jeg ønsker å kjøre og hvor jeg tror jeg kan prestere, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

26-åringen har et ønske om å gjøre unna debuten i et av de store treukersrittene neste sesong.

Giro eller touren
Tour de France er rittet de aller fleste rytterne drømmer om å kjøre.

Så for Stake Laengen blir det en vurdering om han skal være taktisk i valget, og heller krysse av for et ritt der sjansene er enda større for å få delta.

- Jeg tror faktisk jeg har mulighet til å bli med i enten touren eller giroen, men det er nok enklest for meg å få sjansen i Italia i mai. Får man en tidlig avklaring, kan man begynne å legge opp treningen mot det allerede nå. Jeg skal snakke litt mer med agenten min, og så skal vi ta en endelig avgjørelse på det, forteller Asker-mannen.

Etter en sesong i Team Joker hvor han har trent seg selv, er det nå klart at tyskerne Hendrick Werner overtar ansvaret neste år.

Arbeidshest søkes
Da han var i forhandlinger med det sveitsiske WorldTour-mannskapet i fjor, var det tydelig at de var ute etter en sterk hjelperytter foran 2016-sesongen.

Stake Laengen er beredt på å bidra med det som trengs i både kuperte og mer flate ritt.

- Jeg er åpen for å gjøre det aller meste. Det kan være en jobb for Matteo Pelucchi i spurtene, eller for Mathias Frank i fjellene. Jeg er innstilt på å være en arbeidshest, og det var en sterk hjelper de var ute etter. Samtidig vil jeg prøve å ta vare på egne sjanser og få til noe i brudd. Det er der de store etapperittene kommer inn i bildet, forteller han.

Stake Laengens råd til Eiking
I 2016 blir det minst 11 norske utenlandsproffer, og tre av dem har fått innpass på franske lag.

Fredrik Strand Galta har skrevet under for Delko Marseille, mens FDJ har sikret seg Odd Christian Eiking og Daniel Hoelgaard.

Eiking har allerede bosatt seg i Nice der Stake Laengen også bor i treningseksil.

- Odd Christian bor ikke så langt unna meg, så han har jeg sett mye til den siste tiden, forteller han.

- Har du noen råd til de som nå fortsetter karrieren i franske lag?

- Ut ifra det Odd Christian har fortalt, virker det som FDJ er ganske ryddige og tar hånd om sine nysigneringer. Jussi Veikkanen snakker engelsk og er ansatt også med tanke på å få dem til å fungere i laget. Da tror jeg de får en grei start.

- Hva med Strand Galta?

- La Pomme Marseille-laget minnet kanskje litt mer om Bretagne, men de er også en hyggelig gjeng. Jeg vet ikke hvor mye penger de har i Galtas nye satsing, men hos Bretagne kjente jeg på kroppen at det var litt dårlig stilt og at det ble mye togreiser og slikt. Fredrik fortsetter å bo i Stavanger, og det tror jeg er lurt av ham. Da får man reise hjem mellom løp og samlinger, og får slappet av litt.

- Du gikk på en måte den tunge veien da du hoppet på tilbudet hos Bretagne og bosatte deg i Frankrike. Er det en avgjørelse du angrer på nå?

- Nei, jeg gjør ikke det. Det hjalp meg å sette mer pris på alle sider ved å være en proffsyklist. Det har kanskje tatt litt mer tid for min del. Nå er jeg 26 år, og har vel ennå ikke slått helt igjennom. Det lå litt i kortene at Bretagne ville ha meg ned til Frankrike. Jeg skrev under for dem sent på året, og Eduardo Sepulveda og jeg var vel de første utlendingene de hadde hatt i stallen.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!