Staker ut ny OL-kurs

Med rå stake-egenskaper overrasket Tor Arne Hetland med seier i verdenscup-åpningen i går. Nå er han fristet til å gå flere lange løp.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Verdenscupåpningen var egentlig det eneste klassiskløpet som skøytespesialisten Hetland skulle gå i år. Men med suveren ledelse i verdenscupen er han fristet til å satse på mer enn sprint framover.

Sprint og OL

Tor Arne Hetland var nær å vinne verdenscupen i fjor. Og med gårsdagens kanonstart, øyner veteranen sjansen på nytt i år.

-  For meg er sammenlagtseieren i verdenscupen veldig viktig, du er en god skiløper om du klarer det, konstaterer Hetland. Han vil helst si ja takk til begge deler. Utfordringen blir å ikke ødelegge for hovedmålet.

-  Det er sprint og OL som er hovedmålet mitt denne sesongen, men jeg går alle løpene jeg blir tatt ut til. Noen løp må jeg jo gå for å holde meg i form også. Jeg bør i hvert fall gå begge løpene i Kuusamo neste helg nå. Det tror jeg ikke skal gå utover noe sprint eller OL-oppkjøring.

Landslagstrener i sprint, Ulf Morten Aune, skjønner at Hetland gjerne vil vinne verdenscupen. Men han påpeker viktigheten av å holde fokus for å ikke ødelegge OL-drømmen.

Legger slagplan

-  Tor Arne ble jo nummer tre sammenlagt i verdenscupen i fjor, og jeg skjønner godt at han har lyst til å vinne den. Men her må man holde tungen rett i munnen, sier Aune, som ikke tror det blir en enkel oppgave å hjelpe Hetland med nettopp det.

 FULL FRES: Tor Arne Hetland skulle satse på sprint i årets sesong. I går var han aller best - på 15 km klassisk. Alle foto: Torbjørn Grønning
FULL FRES: Tor Arne Hetland skulle satse på sprint i årets sesong. I går var han aller best - på 15 km klassisk. Alle foto: Torbjørn Grønning Vis mer

-  Det blir vanskelig, når man går så godt har man jo lyst til å gå mange renn. Men han kan ikke gjøre det, da blir det altfor tøft, mener sprint-treneren.For at Hetland gikk seg inn i landslagsvarmen hos Krister Sørgård i går, er hevet over en hver tvil.

-  Når man går så fort som Hetland gjør nå er det ingen tvil, sier Sørgård, som de nærmeste dagene må sette seg ned med Hetland og sprint-trener Aune for å legge en slagplan.

-  Vi skal nok få lagt en plan for hvordan vi skal gjøre dette fremover, forsikrer Sørgård.

Løype for sprintere

Hetland overrasket utvilsomt alle med å gå helt til topps i går fra startnummer åtte. Det viste seg tidlig at ingen av løperne i den røde gruppa var i nærheten av å matche passeringene til Byåsen-løperen.

-  Det var en urolig løype, mye hurtighet og drag. Sprintere kommer til sin rett i slike løyper, man får brukt styrken i overkroppen, sier nummer to Jens Arne Svartedal.Han mener romkamerat Hetland er verdens beste til å stake.

Også sprint-trener Aune mener løypa passet ekstra godt for Hetland og de andre sprinterne.

-  Karakteren på løypa er litt spesiell, og det er mye rytmeforandringer underveis. Det gagner sprinterne. Hadde løypa sett annerledes ut, hadde nok resultatlista også vært det i dag, mener Aune.

-  Jeg er ikke overrasket over at Hetland gikk bra, men at han skulle vinne hadde jeg ikke ventet, legger han til.

NUMMER ÉN: Tor Arne Hetland overrasket med seier.