Staket seg inn til femteplass: - Stolt av meg selv som turte å prøve

Ingvild Flugstad Østberg.

STAKET SEG TIL FEMTEPLASS: Ingvild Flugstad Østberg, her til runding etter knappe fire kilometer, gjorde seg selv historisk ved å stake sesongåpningen på Beitostølen i dag.Foto: John Rasmussen/Dagbladet
STAKET SEG TIL FEMTEPLASS: Ingvild Flugstad Østberg, her til runding etter knappe fire kilometer, gjorde seg selv historisk ved å stake sesongåpningen på Beitostølen i dag.Foto: John Rasmussen/DagbladetVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg følte seg nærmest presset til å prøve seg med blanke ski på dagens 7.5 kilometer lange sesongåpning på Beitostølen. 

Ett minutt før start bestemte hun seg for å prøve seg uten festesmurning, slik at hun altså var nødt til å stake seg  rundt løypa. 

- En halvtime før start hadde jeg bestemt meg for å gå med festesmurnig, men så kom smøreren min og sa at han gjorde klar skøyteskiene likevel. Så er ikke jeg verdens beste til å ta beslutninger, så da blir det sånn i siste liten, selvfølgelig. Egil (landslagstreneren, red.anm.) rapporterte fra løypa om at hvis det var en dag jeg skulle prøve det, så var det i dag. Jeg følte det var litt press der og fra smøreren, smiler hun.

Dro til fra start
Og de to var ikke alene om å utfordre henne før start. Også lagvenninna Heidi Weng hadde fått nyss om at hun vurderte, som første landslagsløper noensinne, å stake seg rundt sesongåpninga på Beitostølen.

- Kom igjen, Ingvild, kom igjen Ingvild, sa hun før start, selv om hun ikke trodde jeg skulle gjøre det, ler Østberg.

- Men så tenkte jeg at det hadde vært tøft å prøve. Er det en gang jeg skal prøve, så er det i dag.

Og dermed var avgjørelsen tatt. Ivrig etter å vise seg fram, dro hun til skikkelig fra start og fikk gode sekunderinger fra første stavtak.

- Sånn som det så ut etter to kilometer trodde jeg det skulle bli bedre til slutt, sier landslagstrener Kristiansen til Dagbladet etter løpet.

Stolt
For stakeeksperimentet endte med en femteplass. Det var mer enn godkjent for jenta som trodde hun kom til å angre avgjørelsen da hun la ut.

- Angret du?

- Tidvis, smiler hun.

- Jeg følte ikke jeg skulle komme opp noen av de kneikene, men det føles kanskje verre enn det det var, og jeg trodde ikke jeg skulle ende så bra som jeg gjorde. Det hadde vært gøy å knappe de sekundene opp til pallen, sier hun, og lurer innerst inne på hva det kunne blitt om hun hadde valgt festesmurning likevel. 

Det er magen og tricepsene som får kjørt seg mest når skiene blir blanke, og Østberg forteller at slitenheten var annereledes enn det hun har følt i skirenn før. 

Så ble hun også liggende noen sekunder etter målgang for å hente seg inn igjen etter kraftanstrengelsen. 

- Det var skikkelig gøy å ha gjort det, men jeg er jo en forkjemper for diagonalgangen, så det er litt teit at det er jeg som gjorde dette. Men det er litt gøy å ha brutt en barriere, og jeg er litt stolt av meg fordi jeg turde å gjøre det. Jeg hadde ikke trodd det, jeg var helt sikker på at jeg ikke kom til å gjøre det, så ble det sånn. 

• Karianne Jevne og Tuva Toftdahl Staver staket seg også rundt løypa i dag.