Stakk etter ett minutt

Cristiano Ronaldo (37) likte ikke et spørsmål som involverte Manchester United.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SCORET, SNAKKET OG STAKK: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB
SCORET, SNAKKET OG STAKK: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Portugal - Ghana 3-2

DOHA (Dagbladet): Cristiano Ronaldo (37) ble kåret til banens beste spiller etter 3-2-seieren over Ghana i går kveld. Han sendte Portugal i ledelsen på straffespark.

Da han møtte opp på pressekonferansen etterpå, tok det ett minutt og 42 sekunder fra han åpnet munnen til han gikk.

37-åringen var ikke fornøyd med et spørsmål som involverte Manchester United.

MÅLJUBEL: Cristiano Ronaldo feiret på karakteristisk vis etter straffemål og 1-0. Foto: NTB
MÅLJUBEL: Cristiano Ronaldo feiret på karakteristisk vis etter straffemål og 1-0. Foto: NTB Vis mer

En journalist ville gratulere med målet, og påpekte at det hadde vært en vanskelig uke for ham med å avslutte kontrakten med United.

- Hva betyr dette målet for Portugal, og hvilken framtid forventer du av laget?

Ronaldo ristet på hodet da United kom på banen og svarte:

- Det som skjedde denne uka er over. Det er et lukket kapittel. Nå starter jeg med blanke ark. Vi har startet her og vant. Jeg kunne hjelpe laget mitt. Resten betyr ikke noe, sa han - og stakk.

OPPGITT: Cristiano Ronaldo slo ut med hånda da Ghanas målscorer kopierte feiringen hans. Foto: Fra NRK
OPPGITT: Cristiano Ronaldo slo ut med hånda da Ghanas målscorer kopierte feiringen hans. Foto: Fra NRK Vis mer

Rutinerte, engelske journalister som var på Stadium 974 i Doha, fnyste av opptredenen. Før dette sa han at «det var et vakkert øyeblikk å score i det femte VM-sluttspillet på rad.»

Ronaldo kom også i fokus da Ghanas Osman Bukari reduserte til 2-3 ett minutt før slutt. Han kopierte «siu»-feiringen hans, noe som fikk storstjerna til å slå ut med hånda.

Han ble byttet ut to minutter før slutt.

Alt i alt ble det en god start for Portugal i VM. Laget møter Uruguay mandag. De spilte 0-0 mot Sør-Korea i dag.

VIDEO: Det har blåst rundt ørene på Cristiano Ronaldo den siste tida. Video: FPF/Bård Sørø Olsen Vis mer

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer