«Stakkars Therese, hvor lenge orker du å holde på?»

Johaug ble slått med minutter som liten. I dag tok hun VM-gull.

INGEN BARNESTJERNE: Det var en gang Therese Johaug var så sjanseløs i langrennssporet at mamma Gro hadde vondt av henne. Men med jernvilje og en utrolig motor har hun slått seg inn i verdenstoppen. Her har hun stukket av fra konkurentene, og er på vei opp bakkene  ved Kapellskogen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
INGEN BARNESTJERNE: Det var en gang Therese Johaug var så sjanseløs i langrennssporet at mamma Gro hadde vondt av henne. Men med jernvilje og en utrolig motor har hun slått seg inn i verdenstoppen. Her har hun stukket av fra konkurentene, og er på vei opp bakkene ved Kapellskogen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det var ikke bare Therese Johaug som gråt noen gledestårer etter gullet på 30-kilometeren i Kollen.

Foreldrene Gro og Thorvall greide heller ikke å holde maska da datteren rykket fra Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk etter halvgått løp.

- Etter 15 kilometer greide jeg ikke å holde tårene tilbake. Da måtte jeg bare sette meg ned. Tankene gikk tilbake da hun begynte å gå på ski. Det var mange tanker som raste rundt i hodet mitt, sier hun til Dagbladet.

- Hva slags tanker var det?

- Jeg tenkte på alle treningstimene, både lystbetont og da det ikke har vært moro å trene, men dette har vært jobben hennes. Jeg tenkte på faren hennes, som har stått i bua og gnikket og smurt ski for henne. Og ikke minst den trua Therese har hatt på seg selv, for det var dette hun ville, sier Gro Johaug.

Ble slått med minuttet
Datteren var nemlig ikke det største naturtalentet og var langt bak de beste som liten. Uten at det var nok til å frata henne motet.

- Mamma hadde ikke helt trua på meg da jeg var ei lita jente. Det var ei god venninne av meg som var mye bedre, og selv om jeg var sprutrød i trynet og hadde vilje, gikk hun lett og lekende fra meg. Mamma sto og heiet på meg, men hun tenkte «stakkars Therese, hvor lenge orker du å holde på med det her». Men jeg fikk bevist i dag, eller for så vidt før det også, at jeg var god nok! sier Therese selv.

For vilje kan ta deg langt. Og Johaug kom stadig nærmere de som var bedre henne.

- Når ble du ordentlig god?

- Jeg har hele tida sett gleden i det å gå på ski, og har alltid syntes det var utrolig artig. Jeg var ikke noen barnestjerne, men jeg har vært utrolig målbevisst hele veien. I de første konkurransene var jeg kanskje ett minutt bak de andre. Neste mål var kretsmesterskap, og da hadde jeg kanskje som mål å være 40 sekunder eller bare et halvt minutt bak. Jo mer jeg trente, jo mer tok jeg igjen i sporet. Det ga meg en veldig inspirasjon til å holde på med dette. Først og fremst syntes jeg det var veldig artig. Jeg har alltid likt å ha det vondt.

FAMILIEIDYLL: Mamma Gro Johaug gråt da hun tok imot datteren i målområdet. Det gjorde Therese også - og pappa Thorvall var ikke langt unna han heller. Foto: Jens Kløvrud/Dagbladet
FAMILIEIDYLL: Mamma Gro Johaug gråt da hun tok imot datteren i målområdet. Det gjorde Therese også - og pappa Thorvall var ikke langt unna han heller. Foto: Jens Kløvrud/Dagbladet Vis mer

- Så når kom det store vendepunktet?

- Da jeg kom på juniorlaget bygde jeg meg opp gradvis, fra KM til hovedlandsrenn og junior-NM. Da jeg fikk lov å gå i Sapporo-VM i 2007 og tok den bronsen (som 18-åring) skjønte jeg virkelig at jeg hadde en karriere foran meg i langrenn, sier Johaug til Dagbladet.

- Å slå Marit har ikke vært motivasjonen
Den karrieren kan fort bli lysende. Fortsatt er Johaug bare 22 år, og det er ytterst sjelden langrennsløpere når toppen før de er noen år eldre enn det. Når man i tillegg tenker på at Therese også har mye å gå på rent teknisk, selv om hun har tatt betydelige steg på det området, sier det seg selv at hun kan bli vanskelig å ha med å gjøre i årene framover.

Også for Marit Bjørgen - som omsider måtte seg seg slått i dag.

Det hadde ingen greid i et distanserenn siden OL i Vancouver, så langt tilbake som i februar i fjor. Johaug og lagvenninnene henne har fått spørsmålet nærmest ukentlig siden da: Er det mulig å slå Marit?

- Alt er mulig, har de svart nærmest på autopilot.

I dag var dagen altså endelig kommet. Selv insisterer Johaug på at det ikke har vært noe spesielt mål å slå nettopp Marit.

- For min del er det ikke å slå Marit som er motivasjonen. Det er å oppnå mine drømmer og mål som betyr noe - hele følelsen av å oppnå de målene du har satt deg, sier Johaug til Dagbladet.

- Så dette er ikke noen barriere som brytes?

- Nei, jeg føler ikke det. Men Marit har vært sterk, så det er utrolig moro å vise at hun ikke er uovervinnelig.

GULLJENTA: Therese Johaug ble tatt imot som en dronning inne på stadion. I mål var hun 44 sekunder foran sølvvinner Marit Bjørgen.  Foto:  Rasmus Skaug / Dagbladet
GULLJENTA: Therese Johaug ble tatt imot som en dronning inne på stadion. I mål var hun 44 sekunder foran sølvvinner Marit Bjørgen. Foto: Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Mamma Gro tror derimot det betydde litt ekstra å sette sin tilsynelatende uslåelige lagvenninne på plass.

- Målet hennes har vært å prøve og slå Marit. Det greide hun i dag. Det er enormt stort, sier hun.

- Har aldri vært så glad
Gro Johaug prøvde å forberede seg selv på at Bjørgen kom til å ta igjen Therese etter rykket ved 15 kilometer.

- Jeg trodde at Marit kom til å komme tilbake, det så ut som hun kviknet til og kom fort bakfra. Men Therese holdt koken. Da det ble over halvminuttet tenkte jeg «det går!» og da forspranget økte til over et minutt tenkte jeg «YES!».

Også Therese selv ble forbauset over luka som åpnet seg.

- Ja, jeg ble litt overrasket opp bakkene. Jeg var så fokusert på arbeidsoppgavene, tenkte «lett, lett, lett» i padlinga. Plutselig så jeg at det hadde blitt luke. Da var det bare å kjøre på og holde jevnt trøkk hele veien. På slutten fikk jeg se lapper fra sekundantene der det sto «verdensmester» og «gull». Da var det mange tanker i hodet, sier hun.

- Mora di sier hun aldri har sett deg så glad før?

- Det kan stemme. Jeg har aldri vært så glad som i dag, sier Therese Johaug til Dagbladet.

JAAAAAAA!: Johaug skriker ut i glede idet hun sklir over målstreken. Foto: Dagbladet
JAAAAAAA!: Johaug skriker ut i glede idet hun sklir over målstreken. Foto: Dagbladet Vis mer