Ståle åpnet øynene

OSLO/KØBENHAVN (Dagbladet.no): Ståle Solbakken åpnet øynene og beveget seg i dag tidlig. Trolig slipper han fra hjertestansen uten mén. Det er varlset ny legebulletin kl. 15.30.

- Det er grunn til å være optimistiske, sa overlege Kirsten Eliasen på en pressekonferanse på Rikshospitalet i København i morges.

Det er foreløpig uvisst om Ståle Solbakken har pådratt seg hjerneskade etter hjertestansen på treningsfeltet i går.

Men prognosene er gode for at 33-åringen unngår mén.

- Man ser at folk som har hatt hjertestopp i fem minutter har sluppet fra det uten mén. Det er grund til å være optimistisk på grunn av det som skjedde etter hjertestoppet hans, sier overlege Freddy Lippert.

Vekkes i dag

Fotballspilleren skal vekkes utover formiddagen. Klokka 14.00 skal han gjennomgå en ny undersøkelse. Det er varlset ny legebulletin kl. 15.30.

Solbakken lå i respirator fram til i morges. De prøvde også å koble ham fra i går kveld, men da ble hans tilstand mer ustabil.

- Det har vært nødvending å holde Solbakken i respiratoren, fordi han ikke har vært helt våken. Men han har reagert, åpnet øynene og beveget seg. Også det er et tegn på at det står bra til med ham, sier Eliasen.

Legene har to teorier om hvorfor Solbakken som en topptrent idrettsmann fikk hjertesvikt: Virusinfeksjon i hjertet eller en rytmeforstyrrelse.

Verken Eliasen eller Lippert ønsket å kommentere Solbakkens muligheter til å komme tilbake på banen som toppspiller.

Kollapset på trening

Dramatikken var enorm da Solbakken kollapset på trening i går. Solbakken sto og tøyde ut da han plutselig falt i bakken. I sju minutter lå han uten hjerteslag, og ble erklært klinisk død før to elektrosjokk fikk liv i den norske fotballspilleren. Bare flaks gjorde at legen Frank Odgaard var på plass på treninga.

- De andre spillerne trodde først han fleipet med dem, men snart forsto de at det var alvor, sier Odgaard til Dagbladet.

Uten den danske legens hjertemassasje og munn til munn-behandling ville Ståle trolig mistet livet.

Ståle ble raskt hentet av ambulanse og har siden ligget på Rikshospitalet i Københavns hjerteavdeling.

  • Dagbladet.no kommer tilbake med mer utover dagen.
<B>UTENFOR LIVSFARE:</B> Ståle Solbakken er utenfor livsfare og puster for egen maskin etter at han fikk hjertestans i går. Her på vei inn i ambulansen.
GODT HÅP: Legene Kirsten Eliassen og Freddy Lippert synes Ståle Solbakken har gjort store framskritt.