Ståle besto hjertestarterkurs

Ståle Solbakken besto i dag kurset i bruk av hjertestarter. - Alle 1. divisjons- og Tippeliga-lag bør ha en hjertestarter, sier Solbakken.

I mars falt Solbakken om på treningsfeltet til FC København. I dag fikk han opplæring på apparatet som reddet livet hans.

- Jeg har ikke noen skrekkopplevelse fra det som skjedde. Derfor var det ikke psykisk vanskelig for meg å ta dette kurset, sier Solbakken til Dagbladet.no.

Han gjennomførte i dag et kurs over fire timer hos Norges Røde Kors. Og besto, ifølge instruktøren, med glans.

- Det er enkle instrukser, så vanskelig er det ikke, forteller Solbakken.

,Annenhver time dør en nordmann av plutselig og uventet hjertestans på jobben, på idrettsbanen eller hjemme. Bare en av 20 overlever hjertestans utenfor sykehuset. Når hjertet har stanset, synker sjansen til å overleve med 10 prosent for hvert minutt som går. Ståle fikk hjelp av hjertestarteren etter sju minutter.

- Norges Røde Kors har i mange år arbeidet for at også du og jeg skal kunne førstehjelp, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Heldig Ståle

Solbakken var tross alt heldig da ulykken inntraff på treningsfeltet i København. Klubblegen var i nærheten og tok grep umiddelbart og satte i gang hjerte- og lungeredning. Noen minutter senere kom ambulansen med hjertestarteren som reddet livet til Ståle.

Solbakken var ikke vond å be da han ble kontaktet av Norges Røde Kors. Han ønsket å lære det sjøl og skape blest slik at flest mulig lærer seg å bruke en hjertestarter.

- Jeg hadde nok forblitt passiv hvis ikke det som skjedde hadde skjedd meg, innrømmer Ståle.

Hjertestarteren Ståle har transplantert inn fungerer på samme måte som en halvautomatisk hjertestarter.

En halvautomatisk hjertestarter koster cirka 30 000 kroner og kan leies for 1000 kroner måneden.

- Jeg mener det er en selvfølge at i hvert fall alle 1. divisjons- og Tippeliga-lag har en hjertestarter, sier Ståle.

- Færre våkenetter

Selv føler han seg i stadig bedre form.

- Psykisk går det bedre og bedre. Jeg har færre våkenetter nå enn for et par måneder siden, sier Solbakken. I forrige uke ble det definitivt klart at Solbakken ikke blir å se på fotballbanen igjen.

Han har fire-fem jobbtilbud å velge mellom. Hva han gjør framover, vet han ennå ikke. Men han utelukker ikke at han at kommer til å jobbe litt for Norges Røde Kors.

- Jeg kommer nok til å hjelpe de litt, sier Ståle.

Les mer om førstehjelp her!

<B>VIL REDDE LIV:</B> Ståle Solbakken gjennomførte i dag et kurs over fire timer hos Norges Røde Kors.