Fotballandslaget

Ståle-bomben: Kan trene både Norge og København

Søndag tar den danske serien vinterpause. Rett etterpå vil Norges Fotballforbund ta initiativ til en grundigere prat. 

ETTERTRAKTET: Ståle Solbakken er ønsket både i København og Oslo. Foto: NTB Scanpix
ETTERTRAKTET: Ståle Solbakken er ønsket både i København og Oslo. Foto: NTB ScanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): - Vi er inne i den tidlige fasen av prosessen der vi driver og kartlegger mulige kandidater.

Slik formulerte fotballpresident Terje Svendsen seg da han i ettermiddag fikk spørsmål om jakten på ny landslagstrener i fotball. Per-Mathias Høgmo er historie, nå skal en ny klut inn.

Etter det Dagbladet erfarer har ansettelsesutvalget i Norges Fotballforbund kommet mye lenger enn som så. Søndag spiller F.C. København den siste kampen i den danske serien før vinterpausen. Motstander er AGF.

De påfølgende dagene vil ansettelsesutvalget - med toppfotballsjef Nils Johan Semb i spissen - sette seg ned og prate med Solbakken så fort som mulig.

«Bredt ut»

Svendsen vil ikke kommentere navn, annet enn at forbundet går bredt ut. Men etter det Dagbladet vet, er Solbakken fotballforbundets klare førstevalg. Så stor er interessen at det også vil bli diskutert en løsning der 48-åringen både trener Norge og F.C. København fram til kontrakten med danskene går ut sommeren 2018.

PÅ TRENERJAKT: Fotballpresident Terje Svendsen møtte pressen på Ullevaal i ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
PÅ TRENERJAKT: Fotballpresident Terje Svendsen møtte pressen på Ullevaal i ettermiddag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet forstår det slik at Solbakken ikke er fremmed for ideen. Men dette handler også om F.C. København, og hvor mye klubben eventuelt krever i kompensasjon for å gå med på ulike løsninger. Eller om klubben i det hele tatt er villig til å være med på dette.

- Vi håper å ha en ny trener på plass et stykke ut på nyåret, sier Svendsen til Dagbladet.

Møter Nord-Irland

Norge møter Nord-Irland på Windsor Park i VM-kvalifiseringen 26. mars. Da må uansett en trenerløsning være på plass.

Etter det Dagbladet erfarer, kan en løsning der Solbakken deler Norge og F.C. København la seg kombinere. I så fall vil det være en forhandlingssak om forbundet kjøper ham ut av kontrakten til sommeren, etter at den danske serien er over.

En slik løsning kan bli dyr. Fra sommeren 2018 - slik situasjonen ser ut i dag - er Solbakken fri på markedet.

Fotballpresident Svendsen medgir at det uansett ser svært vanskelig ut for Norge å kvalifisere seg til fotball-VM i 2018.

- Det blir tøft med kvaliken vi er inne i. Hovedmålet for en ny trener blir EM i 2020, påpeker Svendsen.

Harmonerer

I så fall harmonerer dette godt med Dagbladets opplysninger om at en delt løsning - både Norge og F.C. København - kan være aktuelt for Solbakken fram til 2018.

En delt løsning vil kreve én eller to trenere under Solbakken, som holder kontakten med spillerne og forbundet når han selv er på oppdrag for FCK.

MØTTE SOLBAKKEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
MØTTE SOLBAKKEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Semb har ringt København - operasjon Ståle Solbakken for Norge er i gang, skrev Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen 16. november. Noen dager tidligere avslørte avisa at de to hadde hatt et hemmelig møte i København.

Semb benektet etterpå at rollen som landslagssjef var et tema. Men København-bossen oppfyller alle spesifikasjoner fotballforbundet er ute etter:

Han kjenner norsk fotball til fingerspissene. Han har internasjonal erfaring fra Tyskland og England. Og ikke minst leder han et FCK som har stor suksess i Danmark.

- Ståle skal ingen steder, sa Parken-direktør Anders Hørsholt til Ekstra Bladet i går.

Kandidater

Også Lars Lagerbäck, Erik Hamrén, Ole Gunnar Solskjær og Kjetil Rekdal har vært nevnt som kandidater. Men dette er plan B og C, etter det Dagbladet erfarer.

- Jeg bekrefter at jeg har hatt en lunsj med Semb, sa Solbakken til Dagbladet.

- Det var ikke noe møte, men en hyggelig sammenkomst dagen etter Leicester-kampen som varte en god time. Det var ikke hemmelig, hevdet han.

Nå møtes de to - etter det Dagbladet erfarer - igjen. Og allerede til jul kan det ligge et tilbud fra Norges Fotballforbund under treet. Svendsen sier at det ikke er satt noe lønnstak når ny trener skal ansettes.

På spørsmål om ti millioner kroner vil være greit, avviser han dette i lys av lønnsdebatten som har vært.

Solbakken har angivelig en årslønn på rundt ni millioner kroner i København.