- Ståle kan bli en internasjonal trenerstjerne

Morten Olsen mener at det ikke finnes grenser for Solbakken.

FORUTBESTEMT FOR STORHET: Danmarks landslagstrener Morten Olsen mener Ståle Solbakken har alt som kreves for å bli en internasjonal topptrener.Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
FORUTBESTEMT FOR STORHET: Danmarks landslagstrener Morten Olsen mener Ståle Solbakken har alt som kreves for å bli en internasjonal topptrener.Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): Norges Fotballforbund var forutseende nok til å sikre seg Ståle Solbakkens tjenester som norsk landslagssjef fra 2012 på et tidlig tidspunkt, for NFF hadde nok hatt langt større vanskeligheter med å overtale FCK-treneren til å komme hjem etter årets eventyrhøst i København.

Danske skeptikere, som mente det var ugunstig med en trener som sitter på oppsigelse i hovedstadsklubben, har fått svar i form av at nordmannen har bygget opp et av de sterkeste skandinaviske klubblagene noensinne - et lag som er fullstendig dominerende i superligaen, og som har alle muligheter til å ta seg videre til åttedelsfinale i Champions League.

Med tanke på danskenes gjengse oppfatning av norsk fotball, er Solbakkens høye stjerne i Danmark smått oppsiktsvekkende. Blant beundrerene er landslagssjef Morten Olsen, som mener det ikke finnes grenser for hvor langt nordmannen kan nå innen treneryrket.

- Jeg vil gå så langt som å si at det ikke finnes noen tvil om at Ståle Solbakken kan bli en internasjonal trenerkapasitet, sier Olsen, ifølge sporten.dk.

- Ser på bakmannen Olsen har, som en av få skandinaver, fått muligheten i en europeisk storklubb da han trente Ajax på slutten av 90-tallet. Blant norske trenere er det stort sett bare Trond Sollied som har noe å vise til utenfor Norden, men Solbakkens suksess i FCK vil fungere som en døråpner den dagen han sier stopp som norsk landslagssjef. Det mener iallfall Morten Olsen.

- Hvorfor skulle det finnes noen grenser for Ståle Solbakken? Jeg ser ingen grenser for ham når det gjelder en mulig framtidig klubbjobb i en av de store ligaene. Selv om konkurransen på det internasjonale trenermarkedet er enorm, er en trener med eksempelvis dansk trenerutdannelse like dyktig som en med tysk. Når spillerne gjør det så godt i Champions League som det FCK gjør, blir det sett på mannen som står bak, og det er Ståle, poengterer den danske landslagssjefen.

- Det er spillerne som utfører oppgavene, men Ståle er den som legger taktikken, og han har lyktes fantastisk bra med å bygge opp spillerne mentalt og formmessig, utdyper han.

Skuffet over Barcelona Det fikk det europeiske fotballpublikummet et stjerneeksempel på da FCK temmet Lionel Messi og resten av Barcelonas stjernegalleri i Parken på tirsdag, og nå har Solbakken og kompani to matchballer til å ta seg til åttedelsfinale på bekostning av Rubin Kazan og Panathinaikos.

Selv om Morten Olsen nærmest er grenseløst begeistret for FCK, var han tilsvarende skuffet over Barcelona.

- Det var FCKs fortjeneste med en flott prestasjon at Barcelona ikke presterte på sitt beste. Samtidig som vi nå roser Ståles taktiske evner, var det til gjengjeld overraskende naivt og taktisk svakt av Barcelona, sett fra et trenerperspektiv. De endret ikke stil og spilte enklere for å utnytte at FCK møtte dem høyt. Barca fortsatte bare med sitt vanlige småspill, da de i siste burde slått noen baller i det store rommet bak FCKs forsvar, men det var kun Dani Alves på høyrebacken som gikk på dype løp. Andre, som Messi, la simpelthen ned for liten innsats mot et lag som FCK.

IMPONERT: Morten Olsen mener FCKs framganger i stor grad er Ståle Solbakkens fortjeneste.Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
IMPONERT: Morten Olsen mener FCKs framganger i stor grad er Ståle Solbakkens fortjeneste.Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer