Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ståle kom hjem for å forklare seg

- Ville angret resten av livet om jeg ikke var ærlig mot meg selv.

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Etter dager med spekulasjon og knallharde forhandlinger mellom Norges Fotballforbund (NFF) og den tyske bundesligaklubben FC Köln, kom partene i går til enighet om at sistnevnte får nyte godt av Ståle Solbakkens tjenester i årene som kommer.

Søndag formiddag var han på en snarvisitt innom et flyplasshotell på Gardermoen for å snakke ut om siste dagers begivenheter på en pressekonferanse.

Mens Solbakken og familien flytter til Tyskland i sommer, må toppfotball Nils Johan Semb og resten av NFF-ledelsen må fortsette jakten på mannen som skal erstatte Egil «Drillo» Olsen som norsk landslagssjef - halvannet år etter at de trodde de hadde sikret seg den rette.

Solbakken understreker at det ikke er uten ambivalente følelser at han nå trekker seg fra kontrakten han underskrev med NFF før jul i 2009. Samtidig er 43-åringen ikke i tvil om at han nå har foretatt det riktige karrierevalget.

- Jeg kommer hjem for å forklare meg. Jeg har full forståelse for at noen synes at dette er en kontroversiell avgjørelse i den forstand at det å trene det norske landslaget er et ærefult oppdrag, og på mange måter så langt man kan nå som trener i Norge, åpnet Solbakken.

- Samtidig har man alltid en følelse av hva som er det mest riktige for seg selv akkurat nå. Jeg har vel i løpet av de siste månedene fått følelsen av at det ville være veldig, veldig vanskelig å si nei til sjanse å trene en klubb i en av fire store ligaene. Der er nåløyet så trangt at jeg ville angret resten av livet om jeg ikke var ærlig mot meg selv.

- Selv om den den ene delen av meg sier at man selvfølgelig skal holde avtaler, kontaktet jeg Nils Johan. Vi har hatt jevnlig kontakt, og jeg har orientert ham om tilbud jeg har fått hele veien. Det er vært en del henvendelser - noen mer konkrete enn andre. Nå var det sånn at jeg hadde veldig lyst til å trene Köln. Jeg ga uttrykk for at jeg ønsket at NFF skulle innlede forhandlinger med Köln i håp om det skulle gå i orden, og det gjorde det.

- Det er ikke lett, men samtidig føler jeg at dette var noe jeg måtte stupe ut i. Ellers ville jeg hatt en lei og annerledes klump i magen enn det jeg har nå, selv om denne klumpen heller ikke er god, forklarte den kommende Köln-treneren.

Solbakken føler seg privilegert nå som han og hans assistent gjennom mange år, Bård Wiggen, får prøve seg i roller som ikke er dagligdags kost for norske fotballfagmenn.

- Nå får Bård (Wiggen, Solbakken-assitent) og jeg sjansen til noe som er få skandinaviske trenere forunt, nemlig å trene en klubb i en av de fire store ligaene. Det er kanskje bare én gang i tiåret at noen får sjansen for det.

26 trenere på 28 år Når det er sagt, vet han at han overtar en klubb med voksne utfordringer. «Die Geißböcke» har en stolt historie, god infrastruktur og stort potensial, men har ikke vunnet noe av betydning på 28 år. Siden cuptriumfen i 1983 har klubben hatt 26 forskjellige trenere. I år loset sportsdirektør Volker Finke laget inn til en anstendig 10.-plass i Bundesliga etter tre strake seirer i sesongavslutning.

Solbakken er imponert over selvinnsikten og ærligheten Köln-ledelsen viste i forhandlingene.

- Sportsdirektør Volker Finke og administrerende direktør Claus Horstmann var veldig ærlige da de solgte inn klubben. De la ikke skjul på at det er en stor jobb som må gjøres, og at alt ikke er rosenrødt. De var ydmyke, og de ga uttrykk for at det var meg de ville ha. De hadde sondert terrenget og kommet til den konklusjonen. Det har gått fort siden den henvendelsen kom for åtte-ti dager siden, fortalte han.

VRAKET NORGE: Ståle Solbakken valgte bort den norske landslagsjobben til fordel for FC Köln. Lørdag ledet han FCK-treningen som normalt. Søndag kommer han en snartur til Gardermoen for å møte media. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
VRAKET NORGE: Ståle Solbakken valgte bort den norske landslagsjobben til fordel for FC Köln. Lørdag ledet han FCK-treningen som normalt. Søndag kommer han en snartur til Gardermoen for å møte media. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet. Vis mer

- Det er vanskelig å stå her og si at dette ikke er et risikoprosjekt ut ifra historikken til klubben. Jeg håper at vi kan rette på det, var han rask med å legge til.

Champions League-endring Solbakken la ikke skjul på at FC Københavns eventyrsesong i Champions League endret forutsetningene som lå til grunn for avtaleinngåelsen med NFF i 2009.

- Det er ikke sånn at jeg ikke har veldig, veldig lyst til å trene Norge, men det som skjedde i Champions League denne sesongen har forandret veldig, veldig mye. De henvendelsene jeg fikk tidligere var ikke på samme nivå som de jeg har fått nå, sa han.

Pågangen ble etterhvert såpass stor at Solbakken engasjerte den tidligere danske landslagsspilleren Bjarne Goldbæk som agent for å slippe å ta stilling til alle henvendelsen som kom. I så måte var det ikke mange av dem som konkretiserte seg.

- Jeg har hatt inngående samtaler med tre klubber, og jeg har underrettett Nils Johan hver gang. De andre henvendelsene har jeg allerede sagt nei til før vi i det hele tatt har vært i nærheten av en dialog, fortalte Solbakken på pressekonferansen.

20 millioner I dagens VG opplyser to uavhengige kilder at NFF i utgangspunktet krevde 20 millioner kroner i kompensasjon fra Köln for Ståle Solbakken, siden det ikke eksisterte noen utkjøpsklausul i avtalen hans. Det skal angivelig ha gjort Solbakken rasende på NFF, ettersom han tolket det som om de ønsket å sabotere valget hans av Köln.

På dagen pressekonferansen tilbakviste Solbakken den påståtte isfronten, og at alle kan si seg fornøyd med den framforhandlede løsningen.

- Alle parter er så noenlunde «happy». NFF er ikke dårlig stilt sånn som det er i dag. De har fått litt for meg, understreket Solbakken, som ikke vil begi seg inn på noen diskusjon om hvem som bør overta landslaget.

- Det skal ikke ytre noen mening om. Norge har en god landslagssjef per i dag, men det er Nils Johan og NFF som skal uttale seg om det spørsmålet.

Åpen Solbakken, som etter planen skulle ha etterfulgt Egil «Drillo» Olsen som norsk landslagssjef ved årsskiftet, fortsetter dermed som klubbtrener når han gir seg i FC København etter sesongen. Det kunne Norges Fotballforbund fortelle på en pressekonferanse på Ullevaal stadion i går.

- Ståle ønsket en trenerjobb i Köln mer enn å være landslagssjef. Det ble en oppgave for oss å finne en løsning, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb.

- Han ville bli trener i en større europeisk liga, og har vært åpen i hele prosessen. Vi skulle gjerne hatt Ståle med videre. Han har rett og slett hatt litt for gode resultater med FC København, fortsatte toppfotballsjefen.

Splitter folket Solbakkens avgjørelse splitter det norske folk, og i en avstemning hvor Dagbladet spør leserne om Solbakken har sviktet landslaget, svarer 57 prosent nei og 43 prosent ja.

En som gir sin støtte til det store mindretallet, er trenernestor Nils Arne Eggen, som i gårsdagens Dagbladet understreket at han aldri ville ha gjort det samme som Solbakken.

GA SLIPP: Toppfotballsjef Nils Johan Semb og Norges Fotballforbund valgte til slutt å takke ja til FC Kölns kompensasjonstilbud. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
GA SLIPP: Toppfotballsjef Nils Johan Semb og Norges Fotballforbund valgte til slutt å takke ja til FC Kölns kompensasjonstilbud. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Jeg ville aldri brutt kontrakten. Hvordan skal du kreve lojalitet av spillerne hvis du ikke kan vise til dette selv, sa Eggen.

I en pressemelding Solbakken sendte ut i går ettermiddag, ga han uttrykk for at han hadde forståelse for den eventuelle kritikken som måtte komme.

- Jeg aksepterer at noen kan bli skuffet over mitt valg og er lei meg overfor dem jeg skuffer. Jeg er forberedt på at kritikken kan bli hard fra enkelte, det må jeg bare tåle når jeg nå har tatt et kontroversielt valg, sa Solbakken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media