Ståle mistet lappen

KØBENHAVN (Dagbladet/BT): Ståle Solbakken (33) har spilt sin siste fotballkamp. Legene tør ikke å gamble med helsa hans. På grunn av hjertesykdommen får ikke Ståle kjøre bil heller.

- For 14 dager siden var jeg rimelig sikker på at jeg skulle spille igjen, sier Ståle Solbakken til Dagbladet.

Det er noen timer siden han holdt en følelsesladd pressekonferanse og fortalte om beslutningen om å gi seg. Fordi legene ikke kan garantere at hjertet da vil streike på nytt. Sjøl fikk Ståle den endelige beskjeden i helga.

- Trist, veldig trist, sier han.

Godt trent

Den tidligere midtbaneeleganten er nemlig i fysisk knallform.

- Jeg er like godt trent som jeg noen gang har vært. Har noen løyper i skogen her som jeg løper like raskt som på mitt beste.

Men legene sier likevel nei til comeback på banen. Fordi de ikke tør garantere at Ståle da faller om med hjertestans på nytt - slik han gjorde under trening med FC København 13. mars.

- Jeg kan ikke provosere hjertet med hard trening mange ganger i uka, sier Ståle.

Passasjer

Ikke kan han kjøre bil heller. Av sikkerhetsmessige årsaker må han inntil videre være passasjer. Sertifikatet er inndratt i et halvt år før det tas en ny vurdering.

- Jeg får sykle eller gå, sier han.

Eller mosjonere.

- Jeg kommer til å holde meg i form, men kommer ikke til å delta i mosjonsløp eller slikt. Konkurrerer jeg, så gjør jeg det for å vinne, sier han.

Og det får han ikke lov til.

Har jobbtilbud

Snart tar familien Solbakken med seg flyttelasset hjem til Hamar. Der driver kona Anniken butikk. Men det får hun gjøre i fred.

- Uaktuelt for meg å jobbe der, sier Ståle.

- Hva skal du gjøre da?

- Jeg har noen tilbud jeg skal vurdere nå som beslutningen er tatt. Det gjelder både innenfor fotballen og utenfor. Men det blir nok noe jobbing opp mot idrett, for å si det sånn.

Aller først tar han med seg familien på ferie.

- En liten luftetur til Østerrike. Vi skal besøke Geir Frigård og gamletreneren min i AaB, Hans Backe.

Følelsesladd

Skjebnen ville ha det til at Ståle siste fotballkamp ble nettopp mot AaB (1-1 hjemme søndag 11. mars). Han ble felt innenfor 16-meteren 17 minutter før slutt. Lagkamerat Heine Fernandez satte inn utlikningsmålet i Parken. Det var med blanke øyne og gråten i halsen han i går tok farvel med lagkameratene og pressen på det grønne gresset samme sted.

- Da jeg satt der så gikk det opp for meg at jeg aldri mer skal løpe inn på banen som spiller. Det var hardt. Før jeg fikk barn brukte jeg all fritiden min på fotball. Spillet har fylt så mye av livet mitt.