Ståle nærmer seg Laudrup-status

- Høyner oppfattelsen av norsk fotball i Danmark.

(Dagbladet.no): Sportsjefen i danske BT, Peter Brückmann, har opp gjennom årene vært en av norsk fotballs fremste kritikere. Mannen har blant annet kalt Nils Johan Semb en «toppluesjef» og beskrevet den norske spillestilen som Europas verste. Men med Ståle Solbakken er vi i ferd med å få et bedre fotballrykte i Danmark, hevder Brückmann.

- Det er klart at Ståle Solbakken med sine resultater og sin utstråling høyner oppfattelsen av norsk fotball. Han fungerer utmerket som en ambassadør for akkurat det, sier han til Dagbladet.no.

- Var folk skeptiske til Solbakken i starten?

- Vi var meget spent på hvordan det ville slå ut spillmessig. Når vi dansker hører snakk om direkte fotball, tenker vi nesten umiddelbart på Jostein Flo. Men det viste seg raskt at Ståle står for flott omstillingsfotball. De spiller ikke så smått og puslete som Brøndby gjorde under Michael Laudrup, men med en kombinasjon av effektiv og positiv fotball, sier Brückmann.

Danmarks største trenerprofil

Etter gårsdagens sensasjonelle avansement til Champions League etter 2-0-seieren borte mot Ajax, er Solbakkens popularitet i ferd med å vokse seg inn i himmelen. Ifølge Brückmann nærmer han seg statusen til legenden Michael Laudrup.

- Som spiller var Ståle en type som kunne rive folk med seg, og han har overført den samme lidenskapen til trenervervet. Han har en posisjon i dansk fotball som er på vei opp mot Michael Laudrup, det største ikonet i dansk fotballhistorie. Og Michael Laudrup er på nivå med kongehuset når det gjelder popularitet, sier BTs sportssjef.

- Ståle Solbakken er kanskje den beste treneren i dansk fotball - og den største trenerprofilen, uten sammenligning, legger han til.

HELTESTATUS: Ståle Solbakkens innflytelse på FCK har vært fantastisk stor, mener den danske storavisen BTs sportssjef Peter Brückmann. Han gir nordmannen mye av æren for gårsdagens sensasjonelle 2-0-seier mot Ajax i Nederland. Foto: REUTERS
HELTESTATUS: Ståle Solbakkens innflytelse på FCK har vært fantastisk stor, mener den danske storavisen BTs sportssjef Peter Brückmann. Han gir nordmannen mye av æren for gårsdagens sensasjonelle 2-0-seier mot Ajax i Nederland. Foto: REUTERS Vis mer

Myten om Ståle

Ståle Solbakken var døden nær på FCKs treningsfelt i 2001. Hjertet stanset og i sju minutter var nordmannen klinisk død. Den episoden ligger fortsatt sterkt i hukommelsen til mange dansker.

- Myter skapes av en helt spesiell historie, og hjertetilfellet til Ståle var en slik historie. Det gjør at han nesten har en mytologisk posisjonen, sier han.

FCK har i en årrekke vært Danmarks flaggskip og en av Nordens mest veldrevne klubber. I forsøket på å nå Champions League har de derimot gått på trynet gang på gang, i motsetning til Rosenborg.

Derfor er Brückmann forsiktig med å slå seg på brystet og erklære hegemoniskifte selv om FCK i går eliminerte en av de virkelig store klubbene i Europa.

- Historisk sett vil dansk fotball se opp til Rosenborg, fordi de har hevdet seg internasjonalt over en lang periode. I den neste femårsperioden bør FCK kvalifisere seg for Champions League tre ganger for å nærme seg det RBK har gjort. Men jeg ser begynnelsen på et maktskifte, sier Brückmann til Dagbladet.no.

• Din mening: Er Ståle Solbakkens Norges beste trener?

Ståle nærmer seg Laudrup-status
<B>LEGENDE:</B> Michael Laudrup er den største fotballspilleren i dansk fotballhistorie, og statusen blant folket er tilsvarende. Nå nærmer Ståle Solbakken seg Laudrup-nivå.
<B>TIL CHAMPIONS LEAGUE: Det så bekmørkt ut for FC København da de tapte 1-2 hjemme for Ajax i kvaliken til Champions League. Med 2-0-seier i bortekampen klarte danskene det ingen trodde var mulig.