Annette A. Thommessens Hederspris til Ståle Solbakken

Ståle Solbakken fikk hederspris: - Jeg ble overrasket

NOAS Hederspris 2018 går til Ståle Solbakken, for F.C. København-trenerens rause holdninger, verdier og budskap i asylpolitikken.

PRIS: Ståle Solbakken mottok i ettermiddag Annette A. Thommessens Hederspris i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PRIS: Ståle Solbakken mottok i ettermiddag Annette A. Thommessens Hederspris i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

URANIEBORG (Dagbladet): Ståle Solbakken mottok i ettermiddag Annette A. Thommessens Hederspris, med formål om å bidra til økt forståelse for asylsøkere og flyktninger, samt å markere betydningen av rettssikkerhet for asylsøkere.

- Jeg ble overrasket da jeg fikk høre at jeg skulle få denne prisen. Dette var en positiv overraskelse. Jeg hadde overhodet ikke tenkt på denne muligheten, sier Ståle Solbakken til Dagbladet.

- Jeg fikk beskjeden for en måned siden. Jeg ble veldig glad for det. Det viktigste er at dette bidrar til at det blir ekstra fokus på saken, sier F.C. København-treneren.

Solbakken mottar prisen i lys av sitt budskap i boka «Løvehjerte». I forordet og i forbindelse med lanseringen av boka, både i Danmark og Norge, valgte F.C. København-treneren å oppfordre til et rausere samfunn.

50-åringen utfordrer både politikere og oss alle til en mer åpen og inkluderende holdning til mennesker på flukt.

- Jeg tror at det er greit at det noen ganger er andre enn politikere som synser om så viktige temaer, sier Solbakken til Dagbladet.

- I fotballen jobber vi daglig med ulike kulturer og integrerer dem til en felles gruppe. Fotballen er i førersetet. Så får vi se om det etter hvert i Norge kommer en som får gå 4 x 10 kilometer stafett med en annen hudfarge.

GLAD: Ståle Solbakken setter stor pris på hedersprisen, men er først og fremst glad for at dette vil gi ekstra fokus på flyktninger som trenger hjelp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GLAD: Ståle Solbakken setter stor pris på hedersprisen, men er først og fremst glad for at dette vil gi ekstra fokus på flyktninger som trenger hjelp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Skuffet over restriktiv innvandringspolitikk

I fjor høst skapte Solbakkens budskap i boka stor debatt i Danmark.

«Et inhumant menneskesyn har bredt seg i flere partier. Politikerne vender det blinde øye til problemene. Jeg forstår ikke at de kan», skrev Solbakken i boka, før han kritiserte innvandringspolitikken i de skandinaviske landene på dansk TV:

- Jeg er litt forundret og skuffet over at det er vanskelig å komme til makten i Norge, Sverige og Danmark dersom man ikke fører en restriktiv innvandrerpolitikk, sa han til dansk TV 2.

- Jeg synes generelt at vi i Skandinavia burde ha mer plass, mer hjerterom og større muligheter til å hjelpe, enn det vi gjør. Det er ikke bare en kritikk av Danmark, men også Norge, og at vi ikke er gode nok til å integrere våre nye landsmenn.

Videre valgte han å donere hele overskuddet fra boka til Fritidspuljen, et tiltak som hjelper unge flyktninger til å bli inkludert i idretten, organisert av Dansk Flyktningehjælp.

Harde tilbakemeldinger

Den norske fotballtrenerens kritiske søkelys mot den restriktive innvandringspolitikken ga ham både ros og motbør i fjor høst. Nå får Solbakken altså denne hedersprisen for sine rause holdninger og verdier.

- Jeg bor i et land hvor flyktningkrisa har blitt veldig debattert. Jeg bor i et land hvor integrasjon er et stort diskusjonstema. Forfatteren prøvde å overtale meg til å skrive denne boka. Det gjorde vi, sier Solbakken til Dagbladet.

BLANDET KOST: Ståle Solbakken har fått svært ulike tilbakemeldinger på budskapet sitt i boka Løvehjerte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLANDET KOST: Ståle Solbakken har fått svært ulike tilbakemeldinger på budskapet sitt i boka Løvehjerte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan har tilbakemeldingene vært?

- Det har vært mye positivt, men også blandet kost. Jeg er heldig som ikke er på sosiale medier og har sett alt som har blitt skrevet der, men jeg har skjønt at det har vært en het debatt. Det var noen fra dansk folkeparti som gikk ut veldig hardt.

Til tider stormet det rundt den populære nordmannen. Solbakken bekrefter til Dagbladet at flere av de mest ekstreme tilhengerne i det danske folkepartiet var ufine i tilbakemeldingene. 50-åringen forteller at det også har vært mye positivt.

- Ja, det mest positive er kanskje legofondet som ga veldig mye penger til det samme tiltaket som jeg donerte overskuddet. Da ble det en ekstra ringvirkning, sier suksesstreneren.

- Det er flere med innvandrerbakgrunn på det norske fotballandslaget enn det danske. Tror du det er tilfeldig?

- Ja, det håper jeg det er, men det er ikke sikkert. Det er mulig Norge har gjort noe annerledes og bedre, spesielt i Oslo. Sverige har Zlatan Ibrahimovic og alt det innebærer. Men jeg vet ikke. Jeg kan for lite om hva landene gjør litt og ulikt på denne fronten. Men det kommer flere i Danmark også. Det er jeg sikker på, sier Solbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer