MYE Å FORKLARE:  Ståle Solbakken har dårlig tid for å gjennomføre nye fotballtanker i FC Köln. Da passer det neppe å bruke energi på mediedebatten om hvem som skal være kaptein, men Ståle har ikke noe valg om han skal hjelpe fram en ny klubbkultur. FOTO: Erlend Aas / Scanpix.
MYE Å FORKLARE: Ståle Solbakken har dårlig tid for å gjennomføre nye fotballtanker i FC Köln. Da passer det neppe å bruke energi på mediedebatten om hvem som skal være kaptein, men Ståle har ikke noe valg om han skal hjelpe fram en ny klubbkultur. FOTO: Erlend Aas / Scanpix.Vis mer

Ståle utfordrer Köln

Han gjør det vanskeligere for seg selv, men kanskje lettere for både Lukas Podolski og klubben.

KÖLN (Dagbladet): Ved å ta kapteinsbindet fra by-ikonet Lukas Podolski har den ferske FC Köln-trener Ståle Solbakken utfordret lokale krefter han må ha svært gode resultater for å kontrollere. Eller som en tysk kommentator billedlig forklarte risikoen for den nye norske treneren ved å gjøre noe den ekstremt populære Podolski ikke synes er greit:

_Solbakken leker med ilden.

Selv med seier i sin første offisielle kamp (3 - 0 borte mot SC Wiedenbrück i  den tyske cupen), fortsetter den hete diskusjonen rundt kapteinsvalget. Sist uke ble vaktholdet rundt FC Köln styrket for å holde igjen en liten, ekstrem skare av klubbtilhengere som truet nykommeren med voksenopplæring, og de første dagene etter den overraskende beslutningen var det buing da Ståle Solbakken ankom treningsfeltet. Så har motstanden fortsatt helt til den gamle mestertrener Ottmar Hitzfeld i går sluttet seg til kritikerne:

_Jeg hadde latt Lukas Podolski beholde jobben. Dette er en totalt unødvendig diskusjon, sa Hitzfeld som har vunnet mer med tyske klubblag enn noen andre trenere.

Men for Solbakken var kapteinsbyttet helt nødvendig for å skape nytt samhold i spillergruppa og la Lukas Podolski få konsentrere seg om det han gjør best; spille intuitiv angrepsfotball i verdensklasse.

SAMTIDIG er den ferske Bundesliga-treneren blitt overrasket over intensiteten i diskusjonen. Om Ståle på forhånd visste mye om hvor stor den hjemvendte Prins Poldi er i Køln, vet han enda mer bare en uke etter at nyheten om kapteinsvalget ble kjent for fansen:

_Snart skjønte jeg at dette ikke kom til å gå over på en dag eller to. At Lukas Podolski ikke fikk fortsette som kaptein var noe helt annet enn en lokal sak. Det føltes litt rart å dra hjem på hotelrommet etter å ha jobbet hele dagen på treningsfeltet for så og se på TVen at kapteinsvalget mitt var hovednyheten på alle de nasjonale sportskanalene, sa Ståle til meg i går kveld:

_Selve valget har jeg ikke tvilt på. Hvis Podolski skulle ha fortsatt som kaptein, hadde jeg ikke fått ansvarliggjort hele spillergruppen i den store sportslige omleggingen som vi jobber med. Problemet har vært den ekstreme oppmerksomheten. Det har gjort at jeg alt for lenge har måttet bruke kreftene mine på noe som ikke umiddelbart gjør oss til et bedre fotballag.

NETTOPP mangelen på tid er det mest risikable ved å utfordre store deler av klubbfansen like før sesongstart. Solbakken har bare vært sammen med spillergruppa  i FC Köln i en liten måned, og Bundesligaen starter allerede på lørdag hjemme mot Wolfsburg. Seinest i dagens utgave av den mektige lokalavisa Express fokuseres det på hvor usikre spillerne er i forhold til den nye soneorienterte taktikken som Solbakken har innført. Hadde Lukas Podolski slått seg vrang etter å ha måttet gi fra seg kapteinsbindet han bar gjennom deler av fjorårssesongen, ville omleggingen blitt tilnærmet umulig. Så tydelig står denne tyske landslagsveteranen som frontfigur for fotballen i Köln.

Podolskis posisjon er også en av grunnene for at den politiske ledelsen i FC Köln er forsiktig med å binde seg til sin nye trener. De samme lederne som har gjort det til vane å skifte sportslige medhjelpere, vil se an resultatene før de åpent støtter nordmannen. At Ståle Solbakken har tatt kapteinsbindet fra byens desidert mest populære mann, har knapt gjort  lederne mindre følsomme for folkeviljen.

Midt i det verste kjøret mot Solbakken ble det lagt ut en pressemelding fra klubbstyret på FC Kölns hjemmeside som presiserte at valget av ny kaptein helt og holdent var trenerens ansvar. Hverken president Wolfgang Overath eller noen av de andre valgte klubblederne ville uttale seg offentlig om vrakingen. Dette til tross for at nettopp den tidligere verdensmesteren Overrath underveis er blitt utfordret av Kölns eks-trener Christop Daum om å endre avgjørelsen:

_Presidenten må gripe inn, krevde Daum overfor lokalavisa Express, og skruddet presset mot Ståle Solbakken enda et hakk. Lokalpressen i Köln er nasjonalt kjent for sin tilnærmet totale makt over byens lett kaotiske fotballag. Bare de par siste årene har hele tre av Solbakkens forgjengere blitt presset bort fra trenerjobben etter først å ha blitt uvenner med de to ledende løssalgsavisene.

AKKURAT den forhistorien har altså ikke skremt Solbakken fra å gjøre det kapteinsgrepet han mener vil styrke enheten i spillergruppa. Igjen har Ståle vist at at han har et perspektiv på jobben som fotballtrener som går utover egen posisjon:

_Det er nødvendig med en sterk trener for å lage en ny kultur i en klubb, men ellers er jeg den minst viktige mannen her. Når jeg en gang drar vil jeg ikke bare bli husket som en god trener, men også som et godt menneske, forklarte Ståle i møte med de lokale mediene sist uke.

Denne helhetlige strategien har i hvert fall foreløpig fungert med Lukas Podolski. Etter først å ha fortalt på Facebook-sida si at han ble skuffet over vrakingen, har Lukas prestert strålende både på trening og på kamp. Seinest i cuptriumfen søndag var han i egen klasse og hadde en fot eller en smart tanke bak hele sju av FC Kölns ti målsjanser.

Det er denne reaksjonen som gir det første hintet om at dette dristige kapteinsvalget likevel kan bli bra for klubbens resultater. I så fall går det visst bra for de fleste i fotballglade Köln.