- Stallen til City overgår alle andre i Premier League

Men Tjærnås tror det er en tabbe å hente «ufyselige» Balotelli.

NOK TIL GULLKAMP?: Roberto Mancini poserer sammen med nyervervelsene Aleksandar Kolarov, David Silva, Yaya Toure og Jerome Boateng på City of Manchester Stadium. Og enda er det over to uker til overgangsvinduet stenger. Foto:  EPA/NICK WILKINSON
NOK TIL GULLKAMP?: Roberto Mancini poserer sammen med nyervervelsene Aleksandar Kolarov, David Silva, Yaya Toure og Jerome Boateng på City of Manchester Stadium. Og enda er det over to uker til overgangsvinduet stenger. Foto: EPA/NICK WILKINSONVis mer

||| (Dagbladet): Å sette opp tabelltips er en populær øvelse blant fotballfolket, og med seriestart i Premier League like rundt hjørnet handler mye av diskusjonen om følgende:

Hvor gode blir egentlig Abu Dhabi-finansierte Manchester City?

Lars Tjærnås, som for første gang på 12 år ikke skal jobbe med Premier League og engelsk fotball, tror ikke de vinner serien. Likevel mener han ingen andre klubber i England - med den nye 25-mannsregelen - kan måle seg med stallen til City.

- Den troppen City har per i dag overgår alle andre i kvalitet, selv Chelsea og United når du regner helt ned til 25 mann. City vil ha navn med bred erfaring fra Premier League eller andre toppligaer som ikke engang kommer med i troppen, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Flest kvalitetsspillere
Siden sjeikene kom inn i City høsten 2008 har de pøst inn ca. 2,6 milliarder kroner bare på spillerkjøp, og så langt i sommer har de supplert enn allerede tallrik tropp med meritterte storspillere som David Silva, Yaya Toure, Jerome Boateng og Aleksandar Kolarov.

Men de færreste tror City er ferdighandlet. En avtale med James Milner, Mario Balotelli eller begge to kan være nært forestående, og da vil de rundt 750 millionene som er svidd av hittil i sommer vokse til milliarden og vel så det.

GJENTAR SUKSESSEN?: Carlos Tevez banket inn mål på bestilling for City forrige sesong. Leverer argentineren varene på nytt ser det lyst ut for fjorårets Premier League-femmer. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
GJENTAR SUKSESSEN?: Carlos Tevez banket inn mål på bestilling for City forrige sesong. Leverer argentineren varene på nytt ser det lyst ut for fjorårets Premier League-femmer. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS Vis mer

- Hvis fotball var matte ville City vunnet ligaen denne sesongen, fordi de har den bredeste troppen med reine kvalitetsspillere. Men enheten City er jeg usikker på. Vi så det best på stopperparet i fjor, der de hadde to gode individualister (Toure og Kompany) som ikke greide å bli et samkjørt par. Egentlig besto hele forsvarsfireren av gode individualister som aldri ble en god enhet, sier Tjærnås.

Han ser også for seg gnisninger innad i spillergruppa i løpet av sesongen. Denne uka uttalte også Craig Bellamy at manager Roberto Mancini verken snakker med ham eller Carlos Tevez.

- Det lukter bråk. Kanskje blir det Adebayor, Balotelli og Bellamy i samme gruppe. Det blir som å slenge en haug med kjemiske stoffer du  ikke aner hva inneholder oppi en gryte med kokende vann - du aner ikke hva som vil skje. Fallhøyden er enorm. Jeg tror ikke Mancini feirer nyttårsaften i Manchester hvis de er nummer fem eller seks på det tidspunktet. Det vil ikke være noen tålmodighet. De må lykkes nå. Potensialet er enormt, når jeg tror at fire, fem lag kan vinne Premier League er City ett av dem. Hvis de greier å gjøre en enhet ut av individualistene, sier Tjærnås.

- Han var direkte ufyselig
I så måte tror han City gjør seg selv en bjørnetjeneste om de henter Mario Balotelli fra Inter - mannen som bare beskrives som gal og genial.

Tjærnås satt ringside under U21-EM i Sverige i fjor og så de fleste av kampene til Italia. Én mann skilte seg ut i negativ forstand med dårlig kroppsspråk og holdninger.

- Jeg har aldri i mine levedager sett et merkeligere kroppsspråk hos en ung fotballspiller enn hos Balotelli. Det lukter trøbbel lang vei. Han var direkte ufyselig, for å si det på godt norsk.

UNDER STORT PRESS: Roberto Mancini må minst levere enn topp fire-plassering denne sesongen. Foto: EPA/NICK WILKINSON
UNDER STORT PRESS: Roberto Mancini må minst levere enn topp fire-plassering denne sesongen. Foto: EPA/NICK WILKINSON Vis mer

- På hvilken måte?

- Han var arrogant og giddaløs, og fryktelig nedlatende overfor medspillerne. Han så ut som han var totalt i en egen verden selv sammen med 10 andre gode spillere, og jeg har aldri sett noen uttrykke det på en klarere måte enn Balotelli.

- Men talentet er uomtvistelig?

- Problemet er ikke at han ikke er god. Men om man hadde tatt et dypdykk i hjernen hans, mistenker jeg at de hadde funnet nok til å holde en kongress med psykologer varm i flere år. Mourinho greide ikke å få skikk på ham, og det er et greit bevis på at han er en vanskelig person å hanskes med. Jeg skal ikke late som om jeg kjenner Balotelli personlig, men jeg mener det er et risikoprosjekt å hente en spiller med slike holdninger til England, sier Tjærnås.

Gjentar gulltipset
Forrige sesong tippet han Chelsea som seriemester med Manchester United på annenplass. Det tipset viste seg å stemme på en prikk.

Foran årets sesong gjentar han gulltipset fra i fjor.

I LONDON ONSDAG: Mario Balotelli spilte landskamp for Italia mot Elfenbenskysten på West Hams hjemmebane. Elfenbenskysten vant 1-0 etter scoring av Kolo Toure. Foto: REUTERS
I LONDON ONSDAG: Mario Balotelli spilte landskamp for Italia mot Elfenbenskysten på West Hams hjemmebane. Elfenbenskysten vant 1-0 etter scoring av Kolo Toure. Foto: REUTERS Vis mer

- Det er flere potensielle ligagullkandidater enn på en god stund, men jeg tipper Chelsea vinner. De har flest spillere som kan score over 15 mål hver seg. Anelka kan score 15, Lampard 20 og Drogba 25. Ingen andre lag har flere spillere som matcher det å score så mange mål. Det er hovedgrunnen tul at jeg tror Chelsea vinner.

Men én fare ser han:

- Det er ett trofé de ikke har tatt, som de vil bruke mye energi på å få tak i. Blir det så viktig at det tar fokus vekk fra ligaen vinner de ikke. Det blir så jevnt.

 

BLE SJOKKERT AV BALOTELLI: Tjærnås har aldri sett en ung fotballspiller oppføre seg så merkelig som Balotelli gjorde under fjorårets U21-EM. Foto: Canal Plus
BLE SJOKKERT AV BALOTELLI: Tjærnås har aldri sett en ung fotballspiller oppføre seg så merkelig som Balotelli gjorde under fjorårets U21-EM. Foto: Canal Plus Vis mer