Stålmannen på Åråsen

Denne mannen er en beskjeden millionær med et stort hjerte for Lillestrøm. Ifølge LSK-trener Arne Erlandsen er han også langt viktigere enn han gir inntrykk av.

Med andre ord det vi i Idretts-Norge ynder å kalle en snill onkel. Eller?

- Jeg er snill, det kan jeg være, men jeg er ingen onkel, sier Per Mathisen (49).

- Grunnen til at jeg begynte å engasjere meg i LSK for noen år siden skyldes stor interesse pluss det faktum at jeg har muligheter til det.

Muligheter i denne sammenhengen betyr stål. Stål i form av lukrativ butikk en god langpasning fra Åråsen, og stål som en godt kjent metafor for penger. Og fram til 24. februar løste Per Mathisen LSKs problemer så å si fra egen lomme. Som leder av en investorgruppe snytt ut av Åkrene Mekaniske Verksted - Per Mathisen eier 46 prosent og leder bedriften - har han spyttet millioner inn i klubben.

En sterk pådriver

Spillere er investor-kjøpt, kontrakter reforhandlet, Åråsens flomlys er reist og i januar betalte han også halve treningsleiren i Spania.

Da Frank Grønlund overtok den ledige jobben som daglig leder etter Bjarne Sognæs, rykket han inn som formann.

- Uten Per Mathisen og Frank Grønlund ville klubbens situasjon vært en helt annen enn den er i dag, sier Arne Erlandsen.

- I en periode med skral økonomi har Mathisen vært ekstra viktig.

- Jeg ønsker ikke å gå mer i detaljer enn at det til nå har vært et sjusifret beløp, sier Mathisen.

- Det begynte da vi hentet Frode Kippe over fra Liverpool. Jeg tok initiativet til en investorgruppe med tett tilknytning til bedriften her - jeg drar jo med meg folk, påvirker kan du vel kalle det, og noen ganger er jeg vel nesten litt for stygg og pågående, he-he - men det er jo ikke akseptabelt å godta at LSK skal bli nummer sju i Tippeligaen.

- Må tenke kvalitet

Per Mathisens motivasjon og målsetting for Lillestrøm kunne vært skrevet av Arne Erlandsen. Eller rettere - den kunne vært skrevet av alle trenere som til enhver tid har jobb i Tippeligaen. Men det er en ting å si det - noe ganske annet å gjøre det.

Som Per Mathisen har gjort og sier han er villig til å fortsette med.

- Det er viktig at vi tenker kvalitet på det sportslige, sier han. - Går vi på akkord med det, biter vi oss sjøl i halen.

I januar hadde ikke LSK penger til å reise på en treningsleir Arne Erlandsen mente laget trengte. Da inngikk Per Mathisen følgende avtale med Peter Werni:

- Jeg tok Peter i handa på at jeg betalte halvparten av utgiftene for 20 mann, hvis spillerne sjøl tok den andre halvparten. Det ble treningsleir, sier han.

Spillerne betalte 5000 kroner hver av egen lomme - Mathisen betalte 100000. Så tok han med seg kona og reiste nedover for å være i miljøet. Hvilket han lærte mye av.

- Jeg betalte for meg sjøl og kona også, presiserer han.

Eget lønnsbudsjett

Frode Kippe lønnes fortsatt fra den Mathisen-ledede investor-gruppa. Det samme gjør det unge islandske talentet David Vidarsson, Pål Strand som skrev ny kontrakt da han fikk oppjustert lønna, og Kasey Wehrman.

- Når det gjelder Kasey, tok gruppa og betalte det Moss skulle ha pluss agenthonorar og spillerens lønn. Hadde vi ikke gjort det, ville han ikke vært her, sier Mathisen.

Ved siden av å være nyvalgt formann i LSK sitter Per Mathisen også i styret for Åråsen Stadion. Han er også i styret for den nye storhallen på Skedsmo som blir ferdig til jul.

- Banen vil ha identiske mål med Åråsen - 105 x 65 meter - og publikumskapasiteten i hallen vil være et sted mellom to og tre tusen. Når det er gjort, vil vi begynne jobben med å lage gressbaner slik at vi får skikkelige treningsforhold i sesongen.

Søker popularitet

Det meste rundt fotballen krever økonomi. Bortsett fra identitet. Og på det området mener den nye LSK-sjefen klubben har mye å hente.

- Det er stor interesse for LSK på Romerike. Men den er ikke stor nok. Det vil vi gjøre noe med.

- Det blir nemlig litt feil for meg når jeg hører at de fleste på Eidsvoll holder med Vålerenga framfor LSK, sier Per Mathisen.

FRA EGEN LOMME: Per Mathisen tjener penger som gress på stål. Noen av disse kronene bruker han på sin store lidenskap, LSK. - Jeg er snill, men ingen onkel, sier 49-åringen beskjedent.