Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Flere trekninger for Norges landslag

Stang-inn i trekninger kan gi mer landslagsmoro

Norges ulike landslag i fotball har hatt et år for minneboka. Litt flaks i trekningene som venter den neste uka, så kan neste år bli vel så moro.

GLEDE: Et godt fotballår kan bli fulgt av et nytt et, spesielt hvis trekningene går Norges vei. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
GLEDE: Et godt fotballår kan bli fulgt av et nytt et, spesielt hvis trekningene går Norges vei. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter gruppeseieren i nasjonsligaen snakket spillerne mye om at Norge har skaffet seg en ekstrasjanse til å spille om EM-billett gjennom sluttspill for C-divisjonen i mars 2020, og at de gleder seg til det. Oppgaven for Lars Lagerbäck og hans menn i 2019 blir derimot å sørge for at Norge slipper å spille de kampene, ved å bli blant de to beste i den ordinære EM-kvalifiseringen.

Med nasjonsligaresultatene klatret Norge til seedingsnivå 3, som er en hjelp i seg selv, men søndagens trekning i Dublin vil gjøre det klart hvilke lag som blir motstandere fra de to øverste seedingsnivåene, og da får vi vite hvor høyt lista blir lagt.

Lagene på nivå 1: Sveits, Portugal, Nederland, England, Belgia, Frankrike, Spania, Italia, Kroatia, Polen.

Lagene på nivå 2: Tyskland, Island, Bosnia-Hercegovina, Ukraina, Danmark, Sverige, Russland, Østerrike, Wales, Tsjekkia.

Det spiller ingen avgjørende rolle hvem Norge trekker fra nivå 4, 5 og eventuelt 6, men det er ganske åpenbart at det ikke er likegyldig om Tyskland eller Island blir motstander fra nivå 2.

Helt hipp som happ for Norges sluttspillsjanser er det heller ikke om det blir Frankrike eller Polen fra nivå 1.

Dobbel spenning

Seks dager etter EM-trekningen er det kvinnenes tur til til å gjennomgå noen nervepirrende minutter. Lørdag 8. desember trekkes VM-sluttspillet under en seremoni på Île Seguin i Paris. Faktisk kan imidlertid fredagen bli like spennende. Da offentliggjøres nemlig FIFA-rankingen som legges til grunn for seedingen.

Basert på plasseringene på forrige FIFA-ranking for kvinner, publisert i slutten av september, har Norge den siste plassen på nivå 2 i trekningen. Siden har laget tapt begge sine kamper (1-2 for Sverige og 1-4 for Japan), og verken Sør-Korea eller Kina er betryggende langt bak.

Seedingsnivå 1, basert på forrige ranking: Frankrike, USA, Tyskland, England, Canada, Australia.

Nivå 2: Japan, Brasil, Nederland, Sverige, Spania, Norge.

Skulle Norge falle til nivå 3, vil faren for å havne i en knalltøff gruppe bli mye større. I øyeblikket er Sør-Korea, Kina, Italia, Skottland, Oseania-vinneren (trolig New Zealand, avgjøres lørdag) og Thailand på det nivået.

Med i beregningen er også at ingen grupper i sluttspillet får flere enn to europeiske lag.

Mellom EM-trekningen for menn og VM-trekningen for kvinner får de aldersbestemte lagene på guttesiden torsdag vite hvem som står i veien for ny EM-sluttspilldeltakelse. G19 og G17 er begge klare for eliterunden, og lagene som tar fatt på sitt EM-løp neste høst får også vite sine motstandere.

Tilsvarende trekning for jenter er allerede avviklet, og J17 var ikke udelt heldig da Tyskland dukket opp som eliterunderival. J19 møter Danmark, Ukraina og Nord-Irland på hjemmebane i april, og gruppeseier vil gi nytt sluttspill.

Fasit

Dette er fasit for de norske landslagene som i 2018 tok seg videre i kvalifisering:

* A-landslaget menn: Gruppeseier og opprykk fra C-divisjonen i UEFAs nasjonsliga. Med resultatrekken 8-1-1 et av lagets resultatmessig beste år noensinne.

* A-landslaget kvinner: Vant alle sine VM-kvalifiseringskamper i 2018 og avsluttet med 2-1 over europamester Nederland, som ga gruppeseier og billett til sluttspillet i Frankrike.

* Menn junior (G19): Kvalifiserte seg til EM-sluttspill, ble nummer fem og kvalifiserte seg dermed til U20-VM i Polen neste år.

* Kvinner junior (J19): Kvalifiserte seg til EM-sluttspill og tok seg til semifinale.

* Menn junior nytt lag (G18): Til eliterunde i EM-kvalifiseringen.

* Kvinner junior nytt lag (J18): Til eliterunde i EM-kvalifiseringen.

* Gutter (G17): Kvalifiserte seg til EM-sluttspill og tok seg til kvartfinale.

* Gutter nytt lag (G16): Til eliterunde i EM-kvalifiseringen.

* Jenter nytt lag (J16): Til eliterunde i EM-kvalifiseringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!