Stang ut for kjærligheten

Hver fjerde norske mann innrømmer at fotballinteressen i en eller annen grad går utover forholdet til kjæresten.

Det viser en meningsmåling MMI har gjennomført for Dagbladet. Målingen bekrefter ikke bare den enorme fotballinteressen blant norske menn. Den forteller også at kvinnene på langt nær er like interessert. Og at begge parter opplever at fotballen går utover forholdet.

Mens hver fjerde mann mener at fotballinteressen i en eller annen grad går utover kjærlighetslivet, svarer hver femte kvinne at hun gjør det samme.

- Tallene forteller sitt, men det skal understrekes at en meget stor andel mener fotballinteressen bare påvirker forholdet i liten grad, sier Håkon Kavli i MMI.

Store forskjeller

Over halvparten av norske menn oppgir at de er meget eller ganske interessert i fotball. Bare to av ti kvinner gjør det samme.

- Det er veldig stor forskjell, sier Kavli.

For de fotballinteresserte mannfolka er det gode tider. Aldri har det vært sendt mer fotball på tv enn i år. Tippeliga-tribunene fylles opp hver uke. Og snart er det EM. Normalt setter det ytterligere fart i allerede dystre skilsmissestatistikker.

- Menn og kvinner er enige om at fotball i stor grad prioriteres foran andre gjøremål i husstanden. At det faktisk er flere menn som mener at fotballen truer kjærlighetslivet, er ikke bare overraskende, det kan også tolkes dit hen at menn har dårligere samvittighet enn de burde ha, eller at trusselen ikke er så stor som de selv tror, vurderer Kavli.

Dårlig sex?

Sexolog Gro Isachsen er ikke bare overrasket over MMI-målingen. Hun synes også at prioriteringen er trist lesning på vegne av all sengehyggen i norske hjem.

- Hvis folk synes fotball er bedre enn sex, så lurer jeg på hva slags sexliv de har. Da bør de kanskje gjøre noe med det, sier Gro Isachsen.

Sexologen innrømmer at hun ikke er spesielt fotballinteressert, og at svarene hennes kan preges av det.

- Det er ikke tvil om at mange menn søker følelser med fotballen som de med fordel kunne delt med partneren i stedet. Det er sunt å ha forskjellige interesser, men bare til et visst punkt.

Viktig fellesskap

Familierådgiver og samlivsforsker Frode Thuen ved Universitetet i Bergen bekrefter påstanden.

- Alle samliv må ha noe felles. Dersom noe kommer i veien for dette, eller fellesskapet blir borte, er det over og ut for mange ekteskap og samboerskap. Og fotball kan helt klart være en slik trussel, sier Thuen.

Derfor har han følgende forslag i de tilfellene der fotballinteressen tar fullstendig overhånd og blir for sterk for de fleste.

- Kan du finne kjærligheten på tribunen, har du i hvert fall et godt utgangspunkt, sier Frode Thuen.