MAGISK ØYEBLIKK:  Til venstre får Vladimir «Vladinator» Konstantinov trofeet av lagkamerat  Stevie Yzerman i 1998. TIl høyre et bilde av ulykkesstedet.  FOTO: NTB Scanpix
MAGISK ØYEBLIKK: Til venstre får Vladimir «Vladinator» Konstantinov trofeet av lagkamerat Stevie Yzerman i 1998. TIl høyre et bilde av ulykkesstedet. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Stanley Cup-historiens sterkeste øyeblikk - selv husker han ingenting

Var i en alvorlig bilulykke.

(Dagbladet): I natt blir Mats Zuccarello Aasen historisk. 26-åringen blir den første nordmannen som deltar i hockeyens største kamp: Stanley Cup-finalen. I løpet av de neste ukene skal en vinner kåres over sju kamper mellom New York Rangers og Los Angeles Kings.

Gjennom historien er det blitt spilt noen episke kamper, og finalen har gitt oss flere sterke historier.

Men en varm sommerdag i Washington i 1998 ga oss den sterkeste. Og hovedpersonen hadde ikke spilt ett minutt for vinnerlaget Detroit Red Wings den sesongen.

Hyllet av alle Sjeldent er noe så vakkert som en arena som unisont hyller en hardt prøvet helt.
 
Det skjedde da Vladimir «Vladinator» Konstantinov ble trillet ut på banen i rullestol, og fikk Stanley Cup-trofeet servert i fanget av kaptein Stevie Yzerman i 1998.

Historien startet et lite år i forveien.

Ulykke I 1997 hadde Detroit Red Wings nettopp avsluttet en 42 år lang trofétørke da de slo Philadelphia Flyers 4-0 i kamper i Stanley Cup-finalen.

En av de største dagene i klubbens historie skulle fort bli et av de mørkeste minnene for spillerne. Ei uke seinere, fortsatt i seiersrus, var Detroit-spillerne på golfbanen.

Da Vladimir «Vladinator» Konstantinov, fysioterapeut Sergei Mnatsakanov og den skadde forsvarspilleren Slava Fetisov klatret inn i limousinen på vei hjem, hadde de ingen anelse om hva som ventet.

De kom aldri fram til festen hos keeper Chris Osgood.

Kapteinen Stevie Yzerman fikk den brutale telefonsamtalen:

- Det hadde vært en ulykke. Og vi forsto det ikke gikk bra.

Koma Vitner har beskrevet at limousinen skrenset over tre filer, banket inn i autovernet før den krasjet inn i et tre. Bildene viser en limousin som er totalvraket.

De andre spillerne dro rett til sykehuset, men skulle ikke få noen beskjed om hva som hadde skjedd med en gang.

Konstantinov lå flere uker i koma. Tilstanden var svært kritisk.

- På et tidspunkt fikk vi beskjed om at det handlet om timer før han var død, sier kona Irina til ESPN.

Da han våknet, var han lenge bundet til rullestol, før følelsen sakte men sikkert kom tilbake i beina.
Stor fan Den dag i dag, 16 år seinere, er han forsatt avhengig av hjelp fra en sykepleier døgnet rundt, skriver ESPN. Den russiske spilleren sliter med redusert bevegelighet, hukommelsen er fortsatt uklar, og han kan ikke føre en hel og sammenhengende samtale.
 
Men han går fortsatt på hjemmekampene til klubben han elsker. I garderoben har klubben spart plassen til den russiske forsvarsspilleren, som mistet karrieren i den tragiske bilulykka. Bak en navnelapp ligger en medalje med «beleive» og et bilde av «Vladinator» fra glansdagene.

En fattig trøst kunne ha vært de magiske sekundene i ishallen i 1998. Et minne som aldri dør, som holder russeren sterk.

«Vladinator» hadde gått igjennom sin livs tøffeste kamp. Framtida var usikker. Men han samlet opp nok krefter til å løfte det 15.5 kilo tunge trofeet, og i sekundene som fulgte dreide alt seg om den russiske forsvarsspilleren.

Fans og lagkamerater jublet og kjempet mot tårene i det russeren trillet en seiersrunde på banen.

Et lite øyeblikk lot Washington Capitals-fansen, som hadde blitt ydmyket 4-0 i finalen, hockey være hockey, og hyllet én mann.

- Det var et spesielt øyeblikk. Det var noe du egentlig bare ser på film. Utrolig, sier kapteinen Yzerman.

Kona Irina forteller at han glemte de magiske sekundene i hockeyhallen i 1998 bare dager etterpå, men bildet av en smilende Konstantinov vil for aldri leve i minnene til alle de andre som var til stede den kvelden.