FOLKETS FAVORITT: Det rapporteres om storinnrykk til Holmenkollen i helga, samtidig som Tippeligaen sparkes i gang. Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
FOLKETS FAVORITT: Det rapporteres om storinnrykk til Holmenkollen i helga, samtidig som Tippeligaen sparkes i gang. Foto: ARNT E. FOLVIK / DagbladetVis mer

Stappfullt på Holmenkollbanen

Seriestarten i Oslo er utsatt til mandag, men det løser ikke fotballens publikumstrøbbel.

||| DET er fotballstart i helga og på lokalnyhetene i Oslo i dag tidlig kom nyheten om behovet for å sette inn ekstra med sikkerhetsvakter til T-banen. Men denne gangen var det ikke forventet bråk på vei til fotballbanene det dreide seg om. I hovedstaden er det den ærverdige Holmenkollbanen som blir stappfull.

Et tilfeldig varsel om stemningsskifte blant idrettspublikummet fordi Tippeligaen igjen har trengt seg inn i tradisjonelle vintersportshelger? Kanskje; men tilskuertrendene har begynt å ta veier som fort gjør stevnekollisjonene med Petter Northug og Marit Bjørgen til et blindspor for de som prøver å snu utviklingen.

er skifolket ikke til å stoppe uansett. Folkefesten i Drammen i går viste bredden i skigleden etter en snørik vinter landet rundt der sporten har gjort et hverdagslig come back for hundretusener av nordmenn.

Som fritidsaktivitet er selv den stadig mektigere fotballen sjanseløs. Da er det lite grunn til å utfordre skiinteressen på de beste helgene i mars. Der Tippeligaens terminliste i år er blitt styrt av behovet for en måneds pause under fotball-VM, er det bare å trekke seg tilbake neste år i konkurranse med ettervirkningene av ski-VM i Oslo.

FOR den endrete idrettsinteressen hos nordmenn viser seg langt utover helgas fest i den nye Holmenkollen. Mens publikumstallene i Tippeligaen vokste sterkt for et par år siden, utkonkurrerte fotballstoffet i mediene gjerne vinteridrettene i mars. Nå er rollene byttet om.

Moderniseringen av langrenn med Petter Northug i spissen har forandret leserinteressen. For tida er ingen ting mer populært her på Dagbladet.no enn stoff om Northug, og sannsynligvis er det skiftet dypere enn den naturlige opphausingen etter et dramatisk vinter-OL:

•• De nye konkurranseformene i langrenn har gitt en TV-sport som uansett konkurrerer bedre med fotballen.

Det gjør at vintersporten ikke blir så lett å utkonkurrere framover.

DA er det klokt av fotballen å trekke seriestarten tilbake. Det gir bedre fokus til å løse publikumsutfordringen. Den sviktende tilskuerinteressen har sannsynligvis andre årsaker enn kollisjonen med en fornyet vintersport.

Etter publikumsnedgangen i Tippeligaen i fjor på litt under 9%, er det nå blitt solgt færre sesongkort  i 11 av de 16 klubbene. Dessuten er det klar tilskuersvikt i tre av de fire største norske byene. Bare Rosenborg starter sesongen i pluss. Der har de lenge vært ledende i markedsarbeidet.

Størst er svikten hos Brann i Bergen, mens både Viking og Vålerenga har nedgang i antall solgte sesongkort. I Stavanger er en slik utvikling oppsiktsvekkende. Ny profilert trener, bra resultater i treningskampene og viktige forsterkninger burde normalt ha gitt større interesse i en tradisjonelt fotballkjær by.

DET er kanskje nettopp i denne kjærligheten at utfordringen ligger. Sett i et større perspektiv har Tippeligaen fått et nytt publikum. På tross av to sesonger med publikumsnedgang, er fortsatt de seks siste sesongene historisk sett de beste når det gjelder tilstrømning. Også norsk klubbfotball har egentlig fått et langt bredere publikum.

Men disse nye tilhengerne krever også en ny tilnærming for å bevare interessen. Tippeliga-arenaene må gjenskape den lokale folkefesten. Det betyr leken og trivelig fotball, pluss en bred positiv oppmerksomhet rundt banen.

De siste sesongene har det skortet litt på det sportslige punktet og mye på det utenomsportslige. Når til og med fotballelskende bergensere dropper Brann, er det en utfordring til klubbfotballen som langt overgår at all norsk sport for tida jobber i skyggen av Petter Northug.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.