YDMYKET: Manchester United vil trenge lang tid på å slikke sårene etter søndagens 1-6-nedverdigelse mot byrival City. Det er 81 år siden de sist slapp inn så mange mål på eget gress. Her har Mario Balotelli nettopp scoret det første. Foto:   EPA/ROGER PARKER
YDMYKET: Manchester United vil trenge lang tid på å slikke sårene etter søndagens 1-6-nedverdigelse mot byrival City. Det er 81 år siden de sist slapp inn så mange mål på eget gress. Her har Mario Balotelli nettopp scoret det første. Foto: EPA/ROGER PARKERVis mer

Står bak et forsvar i full oppløsning

United topper defensiv verstingliste.

(Dagbladet): Ti personer la inn et veddemål hos bookmakeren William Hill på at Manchester City ville slå Manchester United 6-1 i går.

Den høyeste innsatsen skal ifølge The Times ikke ha vært høyere enn tre pund, men med en odds på 500 ga det en pen utbetaling på 1500 pund.

Kanskje hadde tipperen tenkt det samme som analysegjengen i Optaspesialisten: At det lå en United-kollaps i kortene.

Verre enn Swansea og Wigan
Av alle de 20 klubbene i Premier League er det nemlig ingen som slipper motstanderen til så mange avslutninger som Manchester United. 123 ganger er det blitt løsnet skudd mot David de Gea og Anders Lindegaard i løpet av de ni første serierundene.

Det er seks flere enn nestversting Bolton på annenplass, sju flere enn Norwich og Swansea på tredjeplass og åtte flere enn Wigan på femteplass.

Til sammenligning er Manchester City og Chelsea nederst på statistikken, med 66 avslutninger imot.

I snitt får motstanderen avslutte 13,7 ganger per kamp mot den regjerende ligamesteren - som skal være glade for at David de Gea er helt i tetsjiktet over keeperne med høyest redningsprosent i Premier League.

Mot City i går slapp han inn seks av de sju skuddene som gikk på mål, uten at han kan lastes for noen av dem. Noe særlig hjelp fra forsvaret foran seg fikk han nemlig ikke - med Jonny Evans som den verste i en bakre firer i fullstendig oppløsning.

City er ikke det første laget på Old Trafford til å avdekke de defensive svakhetene i United-laget denne sesongen. Den store forskjellen er at de utnyttet dem til fulle.

For der United slapp med skrekken mot lag som Norwich, Basel (scoret riktignok tre) og Chelsea, hadde City spillerne som tok vare på de fleste av sjansene.

Som Optaspesialisten påpeker: Selv Arsenal rullet opp flere gode sjanser og scoret to mål i 2-8-tapet i august.

PÅ ETTERSKUDD: Rio Ferdinand var til stadighet noen tideler for seint ute mot eminente David Silva i går. Foto:  AFP PHOTO/ANDREW YATES
PÅ ETTERSKUDD: Rio Ferdinand var til stadighet noen tideler for seint ute mot eminente David Silva i går. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Men til tross for en rufsete defensiv og nedadgående formkurve hadde de færreste sett for seg at United kunne svikte så totalt.

Håland: - Unner City-fansen dette
Før braktapet mot City resulterte bare 5,5 prosent av avslutningene til Uniteds motstandere i scoring. Det tallet steg til 9,75 etter å ha fått «sex in the City» i går, men er bemerkelsesverdig nok fortsatt lavere enn noen av de argeste tittelutfordrerne. Totalt har United sluppet inn 12 mål på de ni kampene.

Den defensive tryggheten som har kjennetegnet de siste års United-utgaver glimrer uansett med sitt fravær - og må selvsagt gjenopprettes om sir Alex Ferguson og United skal gjøre seg forhåpninger om å vinne ligatittel nummer 20 i mai.

Tidligere Manchester City-kaptein Alf Inge Håland vil ikke avskrive de United, selv etter Citys nedsabling i går.

- City seiler opp som ligafavoritten, men man må aldri avskrive de røde. Det er en lang sesong, og jeg har gått i den fella før hvor jeg har avskrevet United i enkeltkamper og over en lengre sesong. Det har gjerne slått veldig hardt tilbake, så det tør jeg aldri gjøre, sier Håland og flirer.

Han gleder seg mest på vegne av City-fansen, som siden starten av 90-tallet har stått i Uniteds skygge, men som i går var vitne til at laget deres ble det første siden 1926 til å vinne 6-1 på Old Trafford.

Motstanderen den gang? Manchester City.

- Det betyr veldig mye for dem. United har hatt en fantastisk periode, det er jeg sikker på at City-fansen erkjenner, men nå har City større finansielle muskler. Og de har en tilhengerskare som absolutt fortjener dette, jeg unner dem alt godt. Det er klart dette vil være en stor boost for moralen, sier han til Dagbladet.

IKKE AKKURAT ARBEIDSLEDIG: David de Gea. FOto:  AFP PHOTO/ANDREW YATES
IKKE AKKURAT ARBEIDSLEDIG: David de Gea. FOto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer