MÅ ÅPNES: Malmö FFs Guillermo Molins (t.v.) og Yago Fernandez løfter Lennart Johanssons Pokal etter å ha sikret førsteplassen i serien i helga. Nå må pokalen åpnes for å sjekke om den nå avdøde gravøren har etterlatt seg et hemmelig Hammarby-budskap inne i ballen på pokalen. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix Sverige
MÅ ÅPNES: Malmö FFs Guillermo Molins (t.v.) og Yago Fernandez løfter Lennart Johanssons Pokal etter å ha sikret førsteplassen i serien i helga. Nå må pokalen åpnes for å sjekke om den nå avdøde gravøren har etterlatt seg et hemmelig Hammarby-budskap inne i ballen på pokalen. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix SverigeVis mer

Står det en hemmelig melding i den svenske pokalen?

Malmö FF må levere den tilbake.

(Dagbladet): Malmö FF kunne heve Lennart Johanssons Pokal over hodet som svenske seriemestere i fotball denne helga.

Nå må de sende inn det flotte trofeet igjen. Pokalen skal åpnes for å undersøke om ryktet stemmer:

At den avdøde gravøren Ingemar Eklund etterlot seg budskapet «Bajen forever» inne i fotballen som utgjør den øverste delen av pokalen.

Eklund lagde vandrepokalen som første gang ble delt ut i 2001 - til nettopp Hammarby med kallenavnet «Bajen».

Sist uke avslørte gullsmeden Peter Gustafsson hemmeligheten for avisa Dagens Nyheter. Han fikk vite det da Eklund kom til ham med pokalen for en reparasjon i forkant av Fotbollsgalan forrige høst.

- Ingen spøk Gustafsson forteller at faren hans jobbet sammen med Eklund, og at han selv hadde kjent ham siden han var 15 år. Han var helt sikker på at det ikke var en spøk.

- Ja, jeg er helt overbevist. Det finnes ikke den minste tvil. Jeg har kjent Ingemar så lenge at jeg vet når det er alvor og når han spøker, sier han.

Først sa det svenske fotballforbundet (SvFF) ved president Lars-Åke Lagrell at de ikke kom til å gjøre noe med saken.

Men etter at saken fikk omfattende oppmerksomhet i media, har de nå skiftet mening. Kanskje har det også hatt sitt å si at mannen pokalen er oppkalt etter, ærespresident i SvFF og tidligere Uefa-president Lennart Johansson, uttrykte sin misnøye.

- Smakløst, sa Johansson til Dagens Nyheter, før han modererte seg:

- Smakløst er kanskje å ta i. Men trivelig er det ikke.

Åpner pokalen Så da Erik Hamrén skulle presentere sin ferskeste landslagstropp i går, benyttet generalsekretær Mikael Santoft i SvFF anledningen til å fortelle at pokalen nå skulle sprettes opp og undersøkes på innsiden.

- Vi skal ta den til en smed og se etter, og vi tar bort teksten om det står noe, sier Santoft.

President Lars-Åke Lagrell som stort sett bare lo av saken i forrige uke, bekrefter det samme. Men han regner ikke med at de finner noen hemmelig inskripsjon.

- Jeg har ikke ombestemt meg, men jeg tror fortsatt ikke på det. For meg er det en skrøne, og det går jo slike om alle pokaler i verden. Vi kan jo ikke bare la det være. Da kommer man til å gå ut fra at det finnes en inskripsjon, og de prisene vi deler ut skal være rene. Om det står noe der, skal det bort. Det er en ren rutinesak, sier Lagrell.

Det er mulig det er en rutinesak i Sverige å sprette opp en av landets gjeveste pokaler. Men her på den andre siden av grensa kan det høres en smule spesielt ut.

- IKKE TRIVELIG: Lennart Johansson liker ikke at pokalen som bærer hans navn kanskje har en hemmelig Hammarby-hyllest på innsiden. Selv har han bakgrunn som leder i Hammarbys Stockholm-rivaler AIK. Foto: Erlend Aas, Scanpix
- IKKE TRIVELIG: Lennart Johansson liker ikke at pokalen som bærer hans navn kanskje har en hemmelig Hammarby-hyllest på innsiden. Selv har han bakgrunn som leder i Hammarbys Stockholm-rivaler AIK. Foto: Erlend Aas, Scanpix Vis mer