Står fjellstøtt på sitt nei

Torbjørn Yggeseth og Anette Sagen fant tonen i Holmenkollen i går. Men sjefen i FIS' hoppkomité landet likevel på et klart nei til skiflyging for jentene.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Selv om lederen av FIS' hoppkomité vil jobbe for at jentehopping skal få en høyere status, så rikket han seg ikke en millimeter når spørsmålet om jenter og skiflyging ble tatt opp under et tre og en halv time langt seminar om jentehopp i Holmenkollen i går ettermiddag og kveld:

Svaret er og blir nei.

- Dessverre kom vi ikke noe videre rundt skiflyging. Men for å være ærlig hadde jeg vel egentlig ikke ventet det heller, sier Anette Sagen til Dagbladet.

Uansett satte hun pris på å få snakket ut med Torbjørn Yggeseth i går.

Det var første gang de møttes ansikt til ansikt siden debatten tok helt av tidlig i februar.

- Mye usaklig

- Det var godt å få snakket ut, for det har vært mye usakligheter. Dessuten blir man jo irritert når andre ikke er enige i det man selv mener, da, sier Sagen.

Hun oppsummerte seminaret med et positivt fortegn. De rundt 30 deltakerne - trenere og ledere for jentehoppere fra Norge, USA, Sverige, Østerrike, Tyskland, Italia, Japan og Slovenia - la fram sterke ønsker om offisielle konkurranser fra neste år av.

Ønsker om eget VM og OL ble også lansert overfor FIS, men da var Yggeseth raskt framme med råd om at de ikke burde gape over for mye på en gang.

Innspillene i går skal nå behandles i de forskjellige nasjoners skiforbund, før de offisielt fremmes på FIS-kongressen i mai.

- Kvinneshow

- Yggeseth og jeg er enige om at det må jobbes for at skihopping for jenter må videreutvikles. Men vi er også enige om at vi er uenige rundt skiflyging, sier Anette Sagen.

- Vi må skille mellom person og sak. Jeg synes Anette er en god skihopper. Tidligere i dag sa jeg også til henne at hun er dyktig nok til å hoppe i en skiflygingsbakke. Men det måtte vært med mer fart, og da ville det vært mer som kvinneshow - for å vise at jenter kan hoppe i så stor bakke - enn som prøvehopper.

- Du ville blitt en helt om du hadde latt henne få hoppe i Vikersund?

- I Norge, ja. Men så ville alle sør for Drøbak sett på meg med et mistenkelig uttrykk.

Yggeseth påpekte at han satte pris på alle innspillene, og lovet å ta dem med seg videre.

«Fryktelig sliten»

I dag hopper Sagen for første gang i Norge etter at hoppdebatten tok av. Og hun håper å vise seg fram fra sin beste side.

Hun strakk seg til 118,5 meter i det lengste av tre offisielle treningshopp i går. Bare østerrikske Daniela Iraschko var lengre med 121,5 meter.

Og at hun allerede har fått en kjendisstatus i Norge er veldig synlig. I går flokket unge gutter seg rundt Sagen etter hvert treningshopp, og hun måtte skrive autografer i fleng.

- Det er fint å se at ungene er interessert. Jeg tar all oppmerksomheten med et smil, sier Anette.

Etter seminarets slutt i 20.30 tida i går kveld var hun «fryktelig sliten» etter en lang dag.

- Nå skal jeg rett i seng. Det har gått i ett siden jeg sto opp klokka 08.00. Det har vært prøvehopping, behandling for min vonde rygg og seminar.

I dag håper hun å slå sin egen bakkerekord på 127,5 meter.

- Jeg håper på mye folk, for jeg er veldig motivert for å vise meg fram på hjemmebane, sier Anette Sagen til Dagbladet.

3x18: FIS' hoppsjef Torbjørn Yggeseth satte et bra nedslag for Anette Sagen under seminaret om jentehopping på Holmenkollen i går kveld. - Jeg synes Anette er en god skihopper. Tidligere i dag sa jeg også til henne at hun er dyktig nok til å hoppe i en skiflygingsbakke, sier Yggeseth.