Vil fortsette i Kina

- Står for det jeg har gjort

Ole Einar Bjørndalen vil fortsette som trener i Kina - men i en ny rolle.

SNUR: Ole EInar Bjørndalen er hjemme i Norge etter sitt engasjement i Kina. Nå tyder mye på at han er på vei tilbake til Kinaa. Foto: NTB
SNUR: Ole EInar Bjørndalen er hjemme i Norge etter sitt engasjement i Kina. Nå tyder mye på at han er på vei tilbake til Kinaa. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha vært landslagssjef for de kinesiske skiskytterne siden 2019, gikk kontrakten til Ole Einar Bjørndalen ut i mars i år.

Bjørndalen bekreftet til og med at han var ferdig som landslagssjef overfor lokalavisa Bygdeposten siden han ikke hadde hørt noe mer fra kineserne.

Nå er tonen en annen. Bjørndalen bekrefter at en ny dialog er opprettet. Men nå er det snakk om at Bjørndalen skal inn i en rolle som assistent og coach for skiskytterlederne i Kina, forteller han til Bygdeposten.

Ble kritisert

Bjørndalen ble møtt av både forbauselse og kritikk, blant annet fra Amnesty, da han tok over som landslagssjef i Kina. De mente han ble brukt for å «hvitvaske diktaturets omdømme i verden».

Bjørndalen selv så på det som sin mulighet til å fremme skiskyttersporten i Asia.

- Jeg har som mål å kunne utvikle skiskyting til å bli en populær idrett der borte. Det er viktig for sporten at den utvikles og når ut til nye nasjoner, sier Bjørndalen til avisa.

Han tilbakeviser kritikken:

- Jeg står for det jeg har gjort og angrer ikke. Det er idretten jeg bryr meg om. Selvfølgelig er ikke alt bra i Kina. Men alt er kanskje ikke bra i Norge bestandig heller? sier han til Bygdeposten.

Bjørndalen sier til avisa at corona-pandemien, nettopp med utspring i Kina, satte en demper på hele prosjektet. Han mener at han fortsatt har mye mer å lære bort og at kineserne har mye mer å lære bort til ham.

KONGEN AV SKISKYTING: Johannes og Tarjei Bø er meriterte skiskyttere, men de må nok fremdeles jobbe litt for å oppnå samme status som kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Må endres

Bjørndalen forteller videre at han i en evaluering har listet opp en del ting som han mener må endres dersom Kina skal utvikle seg som skiskytternasjon.

De norske skiskytter-stjernene, som Tarjei og Johannes Thingnes Bø, uttrykte så sent som i vinter at de er imponert av den jobben Bjørndalen har gjort med de kinesiske skiskytterne.

- Han er den mest dedikerte og analytiske utøveren jeg har møtt. Jeg er overrasket over hvor vanvittig mye han har vært i Kina og fulgt utøverne opp, uttalte Tarjei Bø til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer