Står fram som homofil

Toppdommer Tom Harald Hagen (42) fikk ikke med seg at Flamur Kastrati ropte «jævla soper» til Dag-Eilev Fagermo. Nå står han fram som homofil.

TOPPDOMMER: Tom Harald Hagen. Foto: Audun Braastad / NTB
TOPPDOMMER: Tom Harald Hagen. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toppdommer Tom Harald Hagen står fram som homofil, dagen etter bråket på Intility Arena.

Det er i et intervju med avisa Glåmdalen at fotballdommeren tar bladet fra munnen.

- Jeg vil ikke at dette skal vinkles som at jeg står fram som homofil. For meg har det alltid vært en helt naturlig del av livet. Du spør meg om jeg har tenkt på dette en stund, men det har jeg ikke. Jeg har vært sammen med jenter, og har ikke annonsert det til noen. Det samme har vært naturlig når jeg hatt en mannlig partner, forteller han til avisa.

Hagen er en av de mest profilerte fotballdommerne i Norge. Han dømte kampen mellom Vålerenga og Kristiansund i går kveld. Oppgjøret på Intility Arena fikk oppmerksomhet fordi Kristiansund-spiller Flamur Kastrati ropte «jævla soper» til Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.

- Det er jo toppen av ironi at det er akkurat jeg som dømmer den kampen, sier Hagen, som - underveis i kampen - ikke fikk med seg ordene som falt.

ÅPEN OM LEGNINGEN: - Det har vært mer lukket på herresiden, forteller Tom Harald Hagen. Foto: Ole Martin Wold / NTB
ÅPEN OM LEGNINGEN: - Det har vært mer lukket på herresiden, forteller Tom Harald Hagen. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Bråket i går vil bli fulgt opp av Kristiansund og Norges Fotballforbund.

Ingen aktive toppspillere eller toppdommere har tidligere stått fram som homofil.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Hagen mandag kveld. Men til Glåmdalen sier han:

- Det er jo en litt skummel greie det her, jeg vet jo ikke hvor mye oppstyr det blir i etterkant … Men det kan kanskje være en bra timing når alt kommer til alt.

PROVOSERT: Det ble hett i oppgjøret mellom Kristiansund og Vålerenga, hvor Flamur Kastrati blir husket for en spesiell kommentar. Video: Dplay Vis mer

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson sier til Dagbladet:

- At han står fram nå er strålende timing. Jeg har lest artikkelen i Glåmdalen. Og dette er ikke noe større greie enn at han ikke har likt å være i offentlighetens lys. Men at han står fram, tror jeg kan bane vei for at flere gjør det.

Jonsson fortsetter:

- Det står naturligvis respekt av det han gjør. Så håper jeg ikke at det blir sensasjonelt at noen står fram, men at det mer er en naturlig del av hverdagen og virkeligheten at du kan gjøre det.

- Hva tenker du om straffen til Kastrati?

- Den er isolert sett vrien. Jeg har ikke noe godt svar på det. Men jeg liker Stopp-kampanjens tanke om atferdsendring og ikke gi folk en kald hånd.

Reaksjonene på sosiale medier lar ikke vente på seg mandag kveld:

- Veldig fint, Tom Harald Hagen. Og ganske sikkert veldig viktig også, skriver TV 2-kommentator Øyvind Alsaker på Twitter.

- Tom Harald Hagen har alltid hatt min respekt som dommer, melder fotballekspert Lars Tjærnås.

- Nå gjelder den respekten i høyeste grad også som menneske, forbilde og en som baner vei for andre.

Dommersjef Terje Hauge har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer