Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astma og langrenn:

Står i kø for norsk astmahjelp: Finnene holder «luftveismøte» i VM

Flere nasjoner vil lære av Norges luftveishåndtering, sier landslagslege Petter Olberg. Nå blir det «luftveismøte» i Lahti.

NORSK PRAKSIS: Medisinsk sjef Petter Olberg forteller at flere andre nasjoner er interessert i den norske tilnærmingen til luftveisbehandling.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
NORSK PRAKSIS: Medisinsk sjef Petter Olberg forteller at flere andre nasjoner er interessert i den norske tilnærmingen til luftveisbehandling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI/OSLO (Dagbladet): Norges langrennslandslag fortsetter med sine rutiner rundt luftveisbehandling under VM, og nå er interessen økende også blant de andre nasjonene, sier medisinsk sjef Petter Olberg til Dagbladet.

- I aller høyeste grad. Jeg har hatt diskusjoner med andre landslagsleger, som også etter all fokus på vår luftveishåndtering har benyttet seg av mange av de samme metodene. Tilbakemeldingene er at utøverne deres også syns de får en bedre lindring av dette. De får positive signaler, sier legen.

Ifølge ham vil det nå på mandag bli arrangert et «luftveismøte» i Lahti, på initiativ fra finnene. Og allerede skal flere nasjoner ha tatt i bruk det mye omtalte forstøverapparatet, som Norge bruker, men eksempelvis Sverige har kritisert.

- Jeg kan ikke si hva andre gjør, men vi har i hvert fall hørt at det skal være andre som gjør det. Men hva andre gjør, får andre stå for, jeg får fokusere på det vi gjør og være sikker på at vi står på trygt, faglig grunnlag og gjør hva som er best for våre utøvere innenfor det gjeldende regelverket, sier Petter Olberg.

- Vil andre land få bruke deres apparater, om de spør om det?

- Vi har to forstøvere som er tilgjengelige for våre utøvere. Om andre i den norske troppen skulle ha behov for det, så skal de selvfølgelig få det. Men vi har ikke med oss et lass med forstøvere som vi kan dele ut, nei, sier legen.

- Vanskelig med gode studier

Astmautvalgets rapport etterlyser mer forskning på den faktiske effekten av bruk av forstøver, og leder for langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, sier at de vil starte dette arbeidet i samarbeid med Olympiatoppen og Idrettshøgskolen.

Landslagslege Olberg mener imidlertid at det er naturlige forklaringer på hvorfor dokumentasjonen ikke foreligger allerede.

- Dokumentasjon er lett å oppdrive om du skal gi en medisin eller en behandling til en stor gruppe mennesker. Da kan du sammenlikne ulike behandlinger og vurdere parametre, og velge den løsningen som er vitenskaplig bevist fungerer best. Her jobber vi med et ørlite utvalg folk, som har en fysiologi som er veldig annerledes enn alle andres. Det gjør at det er veldig vanskelig å gjøre gode studier på det, det er vanskelig å finne en kontrollgruppe, sier legen.

En egen type «skiastma»

Olberg spekulerer også på om det kan bli vanskelig å få gjennom en slik studie i etisk komité, ettersom det vil innebære å nekte utøvere en behandlingsmetode de mener fungerer i en periode for å kunne sammenlikne.

- Skal man da nekte dem den metoden for å være med i en studie, altså bare gi til halvparten av de aktive utøverne, for eksempel?, spør Olberg.

- Dette handler litt om at man over tid har gjort målinger, forsøkt ulike tilnærminger for å håndtere dette på best mulig måte. Utvalget stiller jo spørsmålet også om det finnes en egen «skiastma», ettersom den responderer litt annerledes enn «vanlig» astma på ulike behandlinger. De antyder jo også at vi underbehandler utøverne våre ved å ikke bruke de mest effektive kombinasjonsbehandlingene, men det er rett og slett erfaringer vi har gjort - at det er andre ting som får effekt på plagene løperne får, sammenliknet med vanlig astma, sier landslagslegen.

Langrennskomiteen i Norges Skiforbund bestemte i god tid før VM at forstøver-praksisen skulle fortsette som før, da de første konklusjonene fra utvalget kom i høst.

- Så får vi jo med oss at utvalget sier noe om manglende dokumentasjon på om bruken av forstøver er nødvendig, og det initiativet skal vi ta inn mot Olympiatoppen og Idrettshøgskolen, for å prøve å frambringe sånn dokumentasjon, sier komitéleder Torbjørn Skogstad til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media