Lyssverd blir offisiell idrett

Star Wars på ekte: Nå kan du bli Luke Skywalker

Er kraften sterk hos deg?

KKSSSSSSHH: Lyssverd har blitt en offisiell fekteidrett i Frankrike. Her barker to utøvere sammen. Foto: NTB scanpix
KKSSSSSSHH: Lyssverd har blitt en offisiell fekteidrett i Frankrike. Her barker to utøvere sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en galakse langt, langt borte …

Eller på en matte i Frankrike, i regi av landets fekteforbund. Star Wars' kulturelle påvirkning har for lengst satt sitt preg på millioner av liv, men den populære filmserien har så langt først og fremst gjort seg gjeldende i en fantasiverden.

Nå blir det enklere å spille ut fantasien, enten du er fan eller en seriøs atlet som sikter mot idrettstoppen.

Lys, lyd og svette

Det franske fekteforbundet har offisielt godkjent lyssverd som en sport, og sverdene fra George Lucas' fiktive univers, blir nå sidestilt med florett, sabel og kårde; idretter mange drømmer om å ta OL-gull i.

Lyssverdene blir lyst opp av LED-lys, men kan ikke brukes til å drepe «stormtroopers» med. Derimot så både ser de ut som og høres ut som sverdene fra filmserien, noe en chip inne i sverdet sørger for.

Utøverne lever seg helt inn i kampene, og kommer svettende ut på andre siden av de tre minutter lange kampene.

I denne videoen fra AP forklares reglene i detalj:

Vil lokke unge

Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi and Darth Vader er noen av navnene som nå inspirerer mennesker i virkeligheten til å satse innen den nye idretten.

- Kappe- og sverdfilmer har alltid hatt en stor påvirkningskraft på forbundet vårt og veksten vi har opplevd. Lyssverd-filmer har den samme effekten. Unge folk får lyst til å prøve, forteller generalsekretær i Frankrikes fekteforbund, Serge Aubailly, til AP.

Han er bekymret for at unge mennesker sitter for mye inne, og at det til sjuende og sist går ut over helsen deres. Med lyssverdkamper håper han å hjelpe dem opp fra

- Det begynner å bli vanskelig å overtale dem til å drive med en sport som ikke er forbundet med å sitte i en sofa og spille med tomlene. Derfor prøver vi å skape et bånd mellom vår disiplin og moderne teknologi, sier Aubailly.

I en turnering i Frankrike forrige måned var det 34 deltakere. Det viser at sporten har kommet langt på kort tid, men samtidig er lysår unna å bli en offisiell OL-gren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer