Start-direktøren planla for budsjettkutt og spillersalg, så kom hjelpen

- Det er vanvittig store forskjeller.

BLANDEDE FØLELSER: Start-spillerne Rolf Daniel Vikstøl, Håkon Opdal og Kristoffer Ajer tapte, men vant på en og samme kveld. Foto: Scanpix
BLANDEDE FØLELSER: Start-spillerne Rolf Daniel Vikstøl, Håkon Opdal og Kristoffer Ajer tapte, men vant på en og samme kveld. Foto: ScanpixVis mer

• Start - Molde 0-3

SØR ARENA (Dagbladet): Det var Start-aktører med blandede følelser som møtte media i det provisoriske presserommet under tribunene til praktfulle Sør Arena etter 3-0-tapet mot Molde.

For selv om sørlendingene gikk av banen for 15. gang på rad uten å vinne, ble tippeligaplassen midlertidig reddet på dramatisk vis da Viking snudde 0-1 mot Starts nedrykksrival Mjøndalen til 3-1-seier i andre omgang lenger vest i landet.

Planla for 1. divisjon Start-direktør Even Brandsdal røper imidlertid at han hadde begynt å planlegge et liv på Norges nest øverste nivå da det så som mørkest ut.

- Det er vanvittig store forskjeller. Det vet alle. I mesteparten av tiden lå vi på nedrykksplass. Da gjør du deg noen tanker når det nærmer seg slutten. Hvordan skal vi samles i morgen? Hvordan blir møtet? Hvordan skal vi stake ut en ny kurs i Obos-ligaen? Det er deilig å slippe det, og sette en strek over disse 30 kampene, sier Brandsdal til Dagbladet.

- Så du hadde begynt å planlegge budsjettkutt og spillersalg?

- Ja, du gjør deg noen tanker over at det er ny arbeidsdag i morgen. Hva skal man fokusere på da? Hva skal man snakke om? Det er tungt. Vi visste at vi risikerte å rykke ned, og det gjør vi fremdeles. Så jobben er ikke gjort enda. Nå må vi klinke til i kvaliken, sier Start-direktøren.

- Helt absurd Sammen med Kristoffer Ajer kan Brandsdal nå belage seg på to kvalikoppgjør mot vinneren av duellen mellom Kristiansund og Jerv. 

I kveld la Ajer som vanlig ned en stor innsats på Starts midtbane, men klubbjuvelen var sjanseløs på å forhindre Ole Gunnar Solskjærs Molde-maskineri fra å gjøre jobben de var kommet til Kristiansand for å gjøre. 

Ajer og lagkameratene gikk ut med lavt press og alle mann bak ballen, noe som førte til at gultrøyene ble passive tilskuere til at Sander Svendsen, Ruben Gabrielsen og Per-Egil Flo banket inn den ene scoringen etter den andre for gjestene. 

Derfor sender 18-åringen nå en stor takk til hjelperne i Stavanger.

- Det er helt absurd. Vi taper 3-0, men likevel så berger vi kvalikplassen. Du kan jo begynne å tenke på hva vi driver med, men heldigvis blir vi reddet av Viking. Vi må takke de, for de har gitt oss en gave. Vi har ikke vært gode nok denne sesongen, men heldigvis har to lag vært dårligere, sier en lettet Ajer.

- Merket det på publikum I de to periodene hvor Start lå på nedrykk gjorde en fortvilt tilskuerskare på Sør Arena seg klar for møter med Åsane, Hødd og Ranheim neste år. Så begynte plutselig målene å renne inn lenger vest. Da startet en euforisk glede å bre seg blant de fremmøtte.

- Vi merket det på publikum da Viking scoret. Jubelen sto i taket. Det betyr så mye for hele sørlandet at vi klarer å holde Start i Tippeligaen, forteller Start-kaptein Rolf Daniel Vikstøl til Dagbladet og fortsetter:

- Det er utrolig deilig da vi hører at Viking scorer mot Mjøndalen, og at det redder oss. Vi er utrolig takknemlig for den jobben Viking gjorde. I dag elsker alle sørlendinger Viking.

Offensive Etter kveldens håndsrekning fra Viking ser Start frem mot to kvalikoppgjør i tiden som kommer. Selv om Start har kjempet mot nedrykk i hele år og vinneren av Kristiansund og Jerv har hatt langt flere positive opplevelser denne sesongen, føler Vikstøl at han og lagkameratene er mentalt sterke før de avgjørende kampene som venter.

- Det som har skjedd har skjedd. Vi kan ikke gjøre noe med det. Det er viktig at gleder oss til kvaliken. Vi møter selvfølgelig et lag som har vunnet mange kamper og hatt en god sesong, men vi skal være et bedre lag på vårt beste og vinne. Nå har vi fått en ekstra sjansen og den skal vi ta med begge hender, sier Vikstøl.