NEDE FOR TELLING. Start er nede for telling økonomisk og står i fare for å miste poeng allerede i årets serie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NEDE FOR TELLING. Start er nede for telling økonomisk og står i fare for å miste poeng allerede i årets serie. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Start kan bli fratatt poeng allerede i årets sesong

Får kort frist til å få orden på økonomien.

Start risikerer poengtrekk allerede under årets elisteseriesesong om de ikke snarest skaffer seg positiv egenkapital.

Det kom fram da Norges Fotballforbund presenterte sin halvårlige oppsummering av klubbøkonomien.

Oppsummeringen er basert på klubblisensordningen og det finansielle oppfølgingssystemet som ble innført i forkant av 2010-sesongen.

I likhet med Viking er Start havnet i såkalt rød sone, og det innebærer at de må lage økonomiske handlingsplaner.

Foreløpig slipper klubbene unna straff, men Start ligger nærmest til å bli straffet fordi de samtidig har negativ egenkapital.

- Det er et krav om at klubbene må ha positiv egenkapital. Start har frist på seg til å legge fram en handlingsplan innen 30. juni. Vi vet ennå ikke hvordan den blir seende ut, og derfor er det for tidlig å si om de får poengtrekk i løpet av sesongen. Det som er sikkert er at egenkapitalen må være positiv inne utgangen av året, hvis ikke blir det helt sikkert poengtrekk foran kommende sesong, sier Rune Nordhaug, som er klubblisensansvarlig i Norges Fotballforbund.

I siste instans kan også klubber som ikke følger opp nedsatte krav bli fratatt lisensen.

Bedring 1.-divisjonsklubbene Kristiansund, Sandnes Ulf og Åsane må også lage handlingsplaner, mens Amazon Grimstad i eliteserien for kvinner får irettesettelse for å ikke å ha oppnådd målene i sin handlingsplan. Røa og Arna-Bjørnar må begge fortsette sin handlingsplan.

Etter lønns- og utgiftsfesten i norsk fotball i årene 2007 til 2010, ser fotballpresident Yngve Hallén klare forbedringer i dag. Totalt sett gikk toppklubbene på herresiden med 15,6 millioner i overskudd i regnskapsåret 2014 inkludert spillersalg og salg av driftsmidler. De totale kostnadene ble redusert med 48 millioner (2,74 prosent), mens inntektene stabiliserte seg på noenlunde samme nivå som året før (ned 0,22 prosent).

Utfordring - I en periode var utgiftsnivået altfor høyt målt mot bærekraft. Klubbstyrene sluttet å tenke med hjernen. De tenkte med hjertet, og bunnlinjen var plasseringen på tabellen. Nå er det utvilsomt blitt bedre, blant anet fordi de har vært med på innføringen av et finansielt oppfølgingssystem. Det systemet følger de lojalt opp. Vi ser at klubbene som leverer økonomisk bra over tid, er de samme som også leverer sportslig, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Klubbenes største utfordring er sviktende publikumsinntekter.
(NTB)