HERJET MED RBK-FORSVARET: Espen Børufsen og Start fikk boltre seg mot et sjeldent rufsete Rosenborg-forsvar, og kunne scoret langt flere enn de tre de fikk. Her har unggutten satt inn 2-1-målet for gjestene i 1. omgang. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
HERJET MED RBK-FORSVARET: Espen Børufsen og Start fikk boltre seg mot et sjeldent rufsete Rosenborg-forsvar, og kunne scoret langt flere enn de tre de fikk. Her har unggutten satt inn 2-1-målet for gjestene i 1. omgang. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Start nær ny bragd på Lerkendal

Scoret tre mot Rosenborg - men vant ikke.

||| Rosenborg - Start 3-3

LERKENDAL (Dagbladet): Det skulle bli kampen hvor Rosenborg skulle ta hevn for fjorårets gullfesttyveri.

Det skulle bli kampen hvor Rosenborg skulle befeste sin posisjon, og hvor Start skulle kjempe mot overmakten. Få trodde det kunne bli like underholdende som i fjor.

Mange tok feil.

Det er sjelden en trener i Tippeligaen drar misfornøyd hjem fra Lerkendal etter å ha tatt poeng mot Rosenborg, men selv om Knut Tørum var stolt over 3-3, tillot han seg samtidig å være litt skuffet.

Tørum stolt og skuffet
- Jeg er småirritert over at vi ikke vinner - vi hadde fortjent det, sier Start-treneren.

- Vi fikk til mye, men mangler av og til litt fart og presisjon i angrepsspillet. Den siste prikken over I'en mangler, men alt i alt kan vi være fornøyd med kvelden, utdyper han overfor TV 2.

RBK-trener Erik Hamrén var tilsvarende skuffet over måten laget hans tidvis ble avslørt på, men han ville ikke gi hele skylda til backfireren.

- Det er ikke én spiller eller én lagdel, det er en jobb vi gjør sammen og som vi ikke utfører tilstrekkelig bra, sier han.

På spørsmål om Start knekte RBK-koden svarer han «kanskje det».

- Det var en skuffende 1. omgang fra vår side. Jeg forventet meg en herlig «attityd» i første hjemmekamp, og at vi skulle fighte og vise at vi var til stede. Spillmessig får man ta det for hva det er i begynnelsen av sesongen, men man må vise attityd. Det gjør vi absolutt ikke. Det blir bedre i 2. omgang, men defensivt gjør vi feil som ikke holder, sier RBK-treneren.

RBK tok ledelsen
Etter en litt treg start på Lerkendal i kveld fikk vi en kamp som ble alt annet enn dette. Rosenborg måketballen opp i håp om å etablere et press, mens Start fikk sine kontringsmuligheter. Et noe tamt og upresist sørlandslag var dog ikke i nærheten av å ta vare på disse sjansene til å begynne med i kampen.

Rade Prica hadde to gode muligheter før kvarteret var spilt, men det var først rundt tjue minutter spilt at det virkelig eksploderte i Trondheim.

Nevnte Prica gikk i bakken inni sekstenmeteren etter en hard dytt fra spillende assistenttrener Bård Borgersen. Det påfølgende straffesparket satte Steffen Iversen i mål. 1-0.

Årets mål?
Kun ti minutter senere var sørlendingene på ferde. Etter at Daniel Örlund så vidt fikk reddet til corner endte den påfølgende dødballen opp hos en totalt umarkert og skadefri Christer Kleiven — midtbanespilleren fikk stjernetreff med innsida fra seksten meter og sendte ballen som et prosjektil opp i venstre hjørne for Örlund.

1-1 og en kandidat til årets mål fra Kleiven!

REDDET ROSENBORG: Trond Olsen utliknet to ganger for Rosenborg etter pausen. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
REDDET ROSENBORG: Trond Olsen utliknet to ganger for Rosenborg etter pausen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Selv ble han enda mer fornøyd da han fikk se reprisen etter kampslutt.

- Den så finere ut på TV, synes jeg. Jeg har trent mye på akkurat det å legge den i lengste, så det er gøy at det gir uttelling i dag, sier han.

Etter praktmålet var det Rosenborg sin tur å være frampå igjen: I fem minutter som framsto som en eneste stor Rosenborg-sjanse fikk både Per Ciljan Skjelbred og Rade Prica kjempemuligheter til å sette ballen i mål, men så:

Cristian Bolaños satte i gang en Start-kontring og driblet rundt med Anthony Annan før han slo en nydelig stikker til Børufsen. Unggutten vendte opp og skjøt mellom beina på Örlund. 1-2 til Start og med det var det pause.

Respektløse Start
Rett etter pause så det ut som at Rosenborg hadde skjønt alvoret — trønderne gikk ut i hundre. To minutter ut i omgangen var det duket for hjemmescoring nummer to: Mikael Lustig slo et nydelig innlegg til Rade Prica som headet knallhardt i tverrligger — returen endte hos Trond Olsen som banket ballen i nettet. 2-2!

For de som trodde det skulle ta slutt her — tro igjen.

Bare tre minutter etter 2-2-målet gikk bortelaget til verket igjen. En opplagt Espen Børufsen gjorde en nydelig sålevending før han slo ballen gjennom til en sulten målgeit: Ole Martin Årst scoret i Tippeligaen igjen for første gang siden november 2007, og Start var tilbake i føringen. 

- Jeg er virkelig glad. Det har vært et par år med jobbing og slit, så det føltes spesielt. Jeg hadde nesten glemt følelsen av hvordan det var å score, sier Årst til TV 2. 

Men Rosenborg var på ingen måte slått.

Ti minutter senere var det annen gammel goalgetter sin tur til å presentere seg. Steffen Iversen kjempet og kjempet i feltet før han headet ballen mot mål. En Kenneth Høie i full strekk reddet i første omgang, men på returen dukket igjen Trond Olsen opp og satte ballen kontant i kassa.

Rufsete RBK-forsvar.

Scoringene var langt fra alt som skjedde på Lerkendal i kveld. Evige rop på straffespark og frispark, pipekonsert i alle retninger og en sjansestatistikk som talte 10-10 sier sitt.

Heller ikke i år klarte Rosenborg å slå Start på hjemmebane. At de kom unna med ett poeng kan de takke sin svenske landslagskeeper Daniel Örlund for. Hele forsvarsrekka til «Trøndelags stolthet» hadde en særdeles mørk dag på jobben.

PS: På overtid holdt Rade Prica på å kopiere fjorårets supermål fra hjemmekampen mot Aalesund med et frispark fra 30 meter.