Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Start og VIF - fra topp til bunn

Men av hvilken grunn? Si din mening!

(Dagbladet.no): I kampen mot Molde i går viste Start at de sportslige problemene langt fra er overstått. Fjorårets sølvvinner ligger i øyeblikket nest nederst på tabellen.


Seinere i dag kjemper Vålerenga for å avblåse sine sportslige problemer mot HamKam. Før kampen sparkes i gang ligger de regjerende seriemestrene tredje sist på tabellen (med en kamp mindre spilt enn de fleste andre).

Glimtet til

Nå er det selvsagt for tidlig å si at disse lagene ender så langt ned til slutt. Men om det skjer, er det ikke første gang de siste sesongene at tippeligalag faller fra topp til bunn - fra den ene sesongen til den neste:

•I 2001 endte Tromsø på tabellbunnen etter å ha sikret seg en flott fjerdeplass sesongen før.

•I 2004 falt nummer 2- og 3-lagene fra sesongen før, Bodø/Glimt og Stabæk, ned til henholdsvis 12. og 13. plass. Stort lavere er det ikke mulig å synke.

Hvordan er det mulig?

To-tre år etter opplevelsen har tidligere Bodø/Glimt-trener Øystein Gåre ganske så klare svar.

BUNNOPPGJØR: Da fjorårets topplag, Vålerenga og Start, møttes 16. mai, var det som et bunnoppgjør å regne. Foto: Tor Erik Schrøder/Scanpix
BUNNOPPGJØR: Da fjorårets topplag, Vålerenga og Start, møttes 16. mai, var det som et bunnoppgjør å regne. Foto: Tor Erik Schrøder/Scanpix Vis mer

- Suksessen i 2003 ble på en måte en sovepute. Vi ble litt for tilfredse med det vi hadde oppnådd, og derfor valgte vi i en del tilfeller minste motstands vei. Det fungerer ikke, for resten av fotballen utvikler seg hele tida, sier Gåre til Dagbladet.no.

I 2003 tok han Nordlands-laget til sølv i både serie og cup. Sesongen etter var samme mann trener da samme lag nesten rykket ned. Mannskapet var også mye det samme. I ettertid ser Gåre at det var en del av problemet.

- Dessverre ble det lett å tenke at «Vi trenger ikke gjøre noen grep, for vi ble jo nummer to i både cup og serie i fjor». Sett i ettertid innser jeg at vi ble for feige, sier Gåre.

I dag mener han satsningen på Aspmyra burde vært hardere da klubben allerede var på topp. For eksempel mener han stallen burde blitt styrket.

- Nullstilling og gjenskaping

Når det gjelder å holde et lag på topp i sesong etter sesong, er det ingen i norsk fotball som har lyktes bedre enn Nils Arne Eggen. Etter å ha poengtert at han ikke snakker om spesielle lag, gir han klar beskjed.


- Å vinne serien én gang er ikke noen stor prestasjon. Det som er vanskelig er å nullstille seg og gjenskape suksessen år etter år, sier den tidligere Rosenborg-treneren.

Han vektlegger at klubben må ha en felles filosofi, som styrer atferden både på og utenfor banen.

Start og VIF - fra topp til bunn

- For å holde deg på topp, må du hele tida forbedre deg. Nullstillingen handler om å være ydmyk i forhold til prestasjon, sier han.

- Du snakker om å holde beina på bakken?

- Ja, du må jo helst holde beina på bakken i fotball. Ellers kan du like godt begynne med hanggliding, fastslår Eggen.

Starts diagnose

Akkurat hovmod er det vanskelig å beskylde Start-leieren for. Start-trener Tom Nordlie understreker at Kristiansand-klubben uansett har sluttet å fokusere på hva som gikk galt.

- Diagnosen er allerede stilt, nå jobber vi med medisineringen, sier han.

Likevel tar han seg tid til et lite tilbakeblikk på Starts problemer i overgangen fra det som var en strålende sesong for fjorårets opprykkslag.

- Punkt 1: Vi brukte for lang tid til å komme over at gullet glapp. Punkt 2: Vi måtte behandle mange spillere som slet med skader. Punkt 3: Vi har måttet bytte underlag 8-9 ganger mellom sesongene, og dette har resultert i nye skader, ramser han opp.

Skader problematisk

Uten å bruke det som unnskyldning, trekker også Øystein Gåre fram skader som en viktig årsak til nedturen han var med på.

- I 2003 var vi veldig heldige med skadesituasjonen, mens vi var uheldige i 2004. Slike ting er ikke alltid like nærliggende å tenke på for folk på utsida, men det rammer små klubber ekstra hardt, påpeker Gåre.

- Det er ikke noen unnskyldning, men det er et faktum at vi har slitt veldig med skader før og under denne sesongen, sier Nordlie.

- Blir alltid tatt på alvor

Utenfor klubben er nedturen også blitt forklart med at de andre lagene tar Start mer på alvor i år. Nordlie fnyser av hele problemstillingen.

- Dette er tull, men det er blitt påstått så ofte at det nærmest er ansett som en sannhet. Alle tippeligatrenere tar alltid alle motstandere på alvor, mener han.

Ifølge ham selv innser Start-aktørene at de i øyeblikket spiller som et bunnlag. Men samtidig ser han ikke mørkt på framtida.

- Jeg kan ikke se hvorfor potensialet vårt skulle være mindre nå enn i fjor. Vi har jo stort sett de samme spillerne og det samme støtteapparatet. Så selvsagt kan vi vinne Tippeligaen neste år, sier en offensiv Start-sjef.Men først må laget unngå nedrykk i år.

Si din mening:

•Hvorfor har fjorårets to topplag falt til bunnen av tabellen?

OPP OG NED: Bodø/Glimts tidligere trener Øystein Gåre har opplevd både opp- og nedturer - innenfor kort tidsrom. Han mener han vet hvorfor.
NULLSTILLING: Det er viktig, mener tidligere RBK-trener Nils Arne Eggen, som har skrevet bøker om hvordan å oppnå og beholde suksess.
TRE ÅRSAKER: Tom Nordlie trekker fram tre årsaker til at Start har hatt trøbbel. Det er diagnosen. Nå jobber de med medisineringen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling