PRESENTERTE TALLENE: Fotballpresident Yngve Hallén og fagansvarlig for klubblisens i NFF, Rune Nordhaug, presenterte status for økonomien i norsk toppfotball i ettermiddag. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
PRESENTERTE TALLENE: Fotballpresident Yngve Hallén og fagansvarlig for klubblisens i NFF, Rune Nordhaug, presenterte status for økonomien i norsk toppfotball i ettermiddag. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

Start og Viking har fortsatt kniven på strupen på grunn av dårlig økonomi

Risikerer poengtrekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I ettermiddag presenterte fotballpresident Yngve Hallén og fagansvarlig for klubblisens i NFF, Rune Nordhaug, status for klubbøkonomien i norsk toppfotball basert på innrapporterte tall fra klubbene for første halvår 2015.

Allerede før presentasjonen avslørte BA at nyopprykkede Brann befant seg i rød sone, det vil si at de må legge fram en økonomisk handlingsplan og at de risikerer poengtrekk i framtida dersom de ikke får orden på situasjonen.

Brann er bare et av fem lag i Obosligaen som befinner seg i rød sone. De andre klubbene er Kristiansund, Bryne, Hønefoss og Nest-Sotra.

Fortsatt i trøbbel I Tippeligaen er situasjonen imidlertid et par hakk bedre. Da Hallén og Nordhaug la fram de tilsvarende tallene for andre halvdel av 2014 i mai i år var Start og Viking i rød sone blant tippeligaklubbene.

Det er de fortsatt. Rune Nordhaug omtaler situasjonen for de to storklubbene slik:

- Begge klubbene er tidligere blitt pålagt å lage handlingsplaner, og så lenge de har det må de nå delmål hele veien. Så lenge de ikke får en reaksjon - som poengtrekk eller liknende - betyr det at de har nådd delmålet sitt og at de er i en positiv stigning. Når du havner i rød sone den første gangen, så skal det være bunnivået, og så skal du klatre derfra. De er på rett vei, men fortsatt ikke over grensen for den røde sonen, sier Nordhaug til Dagbladet.

Langt flere i gul sone Noe de som studerer situasjonen i Tippeligaen nøye vil legge merke til er at det er langt flere lag i gul sone enn for forrige halvår. Hele fem lag er blitt flyttet fra grønn til gul sone siden forrige halvår.

Det høres i utgangspunktet dramatisk ut, men Nordhaug forklarer at det er fordi kravene til å havne i grønn sone er skjerpet.

- Den økonomiske situasjonen for tippeligaklubbene er omtrent den samme, så grunnen til at fem klubber er flyttet fra grønn til gul sone er hovedsaklig fordi vi har endret systemet til å være mer fokusert på likviditet og resultat, og mindre på egenkapital. Da fanger man opp faretegnene tidligere enn man gjorde før. Nå er ikke det å ligge i gul sone et faretegn i seg selv, men det var kanskje lettere å havne i grønn sone i det gamle systemet, sier han til Dagbladet.

Amazon mistet poeng Forholdet mellom kostnader og inntekter i Tippeligaen og Obosligaen er omtrent det samme i 2015 som i 2014. Både inntekter og kostnader ligger an til å bli høyere enn det klubbene budsjetterte med.

I Toppserien for kvinner, som fortsatt rapporterer i det gamle systemet, er situasjonen hovedsaklig god. Hele sju klubber plasseres i grønn sone, mens to (Avaldsnes og Kolbotn) havner i gul sone.

Det eneste laget i rød sone er Amazon Grimstad, som i tillegg mister ett poeng fordi klubben ikke har nådd sine delmål i handlingsplanen. Det er dramatisk for sørlandsklubben, som står i stor fare for å rykke ned to runder før slutt.

Fotballpresident Yngve Hallén mener situasjonen i norsk klubbfotball hovedsaklig er god.

- Jeg har mange ganger fått spørsmål om jeg kan friskmelde norsk fotballøkonomi,. Vi har beveget oss i riktig retning hver gang. Denne gangen kan vi si at økonomien i klubbene er god, men det vil alltid være noen som hangler litt mer enn andre, og det er det også i tallene vi legger fram i dag, sier han.

FAKTA

Slik er klubbøkonomien i norsk toppfotball

Tippeligaen
Grønn sone: Strømsgodset, Sarpsborg, Mjøndalen og Bodø/Glimt.
Gul sone: Sandefjord, Lillestrøm, Haugesund, Vålerenga, Tromsø, Aalesund, Rosenborg, Molde, Odd og Stabæk.
Rød sone: Viking og Start.

Obosligaen
Grønn sone: Sogndal, Hødd, Bærum, Strømmen og Åsane.
Gul sone: Ranheim, Sandnes Ulf, Fredrikstad, Follo, Levanger og Jerv.
Rød sone: Brann, Kristiansund, Bryne, Hønefoss og Nest-Sotra.

Toppserien
Grønn sone: LSK, Røa, Arna-Bjørnar, Vålerenga, Medkila, Trondheims-Ørn og Klepp.
Gul sone: Avaldsnes og Kolbotn.
Rød sone: Amazon Grimstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer