Start på gulltokt i Bodø

Lars Martin Engedal ble skjelt ut på butikken fordi han spilte på Start. Nå bæres spillerne helst på gullstol.

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det er ikke bare kaptein Sabeltann som har fått teften av gull i Kristiansand i høst. Med tre poeng mot Bodø/Glimt i dag er Start igjen på sporet.

-  Det har jo vært en litt uvirkelig sesong, sier Bård Borgersen.

At et nyopprykket lag i det hele tatt er med i tetstriden, er i seg sjøl noe særegent. Men på Sørlandet er det håp i mer enn hengende snører og foldede hender.

-  Men får vi gullet, er det mest som en bonus, sier Borgersen.

Respektløse

32-åringen kom til Start i fjor, like før jul. Da hadde han spilt flere år i Danmark. Her hjemme markerte han seg med cupfinalen for Odd for fem år siden. Men at han kom hjem til Sørlandet for å hvile på sine laurbær, var ikke aktuelt. I dag trer han kapteinsbindet på armen i kampen for seriegullet.

-  Jeg hadde ambisjoner, både for egen del og for laget sin del. Jeg ante at Start hadde noe stort på gang, sier Borgersen.

Han spådde i et intervju i vinter at Start ville overraske mange.

-  Jeg merket det på hele laget, og på måten klubben tok hånd om nye spillere på, sier Borgersen, som mest av alt var fornøyd med spillernes respektløshet.

-  Den har preget oss gjennom hele sesongen. Vi står aldri med lua i hånda og bøyer oss i respekt for motstanderen.

Vokste

På laget traff Borgersen også Lars Martin Engedal, som i dag blir hans midtstoppermakker i fraværet til Atle Roar Håland. 22-åringen har vært med på Starts berg-og-dal-bane de siste åra, på godt og vondt.

Sammen med Kristofer Hæstad kom han fra Vigør for fem år siden.

Da hadde de to spilt sammen siden de var 14 år gamle. I Start ble han også kjent med Marius Johnsen og Fredrik Strømstad. Den unge kvartetten har siden spilt en sentral rolle i sørlandsklubben, også da det buttet som verst.

-  Vi vokste på det, mener Engedal i dag.

Samtidig som laget raste ned fra toppserien og ned i 1. divisjon, fikk de unge spillerne tillit og mye spilletid.

Skjelt ut

-  Jeg var 18 år, og det var veldig viktig for meg da. Så det var ikke bare negativt å få den trøkken den gang.

Han vurderte aldri å slutte, å gi seg som fotballspiller. Heller ikke da han ble regelrett skjelt ut.

-  Det er klart det ikke var noe særlig. Jeg skulle bare ned på butikken og kjøpe middag, så kom en gammel mann bort til meg og begynte å skjelle meg ut. Det var liksom ikke måte på hvor dårlige vi var, forteller Engedal som ikke lot den høyrøstede kjeftinga gå inn over seg.

-  Innerst inne visste vi at vi var gode, at vi bare ikke hadde fått ut potensialet.

Ny posisjon

Så kom Tom Nordlie til Start, og så Bård Borgersen. Han insisterer på at han ikke er noen sjuende far i huset.

-  Her bryr vi oss ikke om du er ung eller gammel, tjukk eller tynn. Er du dårlig, blir du rundspilt. Så greit er det.

Borgersen frykter ikke at Start skal gå på en smell i forberedelsene til neste års sesong.

-  Det er klart vi fikk utviklet oss i fred og ro foran årets sesong, og at vi er i en annen posisjon nå. Og jo mer vi presterer, jo større blir forventningene, og jo mer må vi utvikle oss, sier Bård Borgersen til Dagbladet.

-  Det er det fotball dreier seg om. Selv verdens beste fotballspiller kan bli bedre. Det preger oss også. Streben etter å bli bedre.

GULLTOKT: Det er ikke bare kaptein Sabeltann som har fått teften av gull på Sørlandet. Med seier over Bodø/Glimt i dag kan Start-spillerne Bård Borgersen og Lars Martin Engedal langt på vei ha sikret klubbens første seriegull siden 1980. - Får vi gullet, er det mest som en bonus, sier Borgersen.
ENGASJERT: Start-trener Tom Nordlie.