Start-spiller holdes tilbake i Senegal

Bayall Sall (22) har underskrevet sin personlige kontrakt med Start, men Salls tidligere klubbpresident nekter ham å forlate Senegal.

Ord står mot ord og lovgivning mot blodsbånd i det som lett kan utarte seg til å bli en ny Mikel-sak. Men Start utelukker at saken kan få noe annet enn en fredelig løsning.

-  FIFA-systemet veit jeg tar tid, og vi vil ikke til å ødelegge en fotballkarriere over dette, sier Trond Are Gjone, sportslig leder i Start.

Problemene begynte i mars, like etter at den talentfulle midtbanespilleren hadde skrevet under på en treårsavtale for sørlandsklubben. Ettersom den senegalesiske fotballigaen er en amatørliga, trengte Start bare en overgangserklæring fra moderklubben US Goree, før Sall ville være klar for tippeligaspill. Start tilbød likevel 500 000 kroner for signaturen.

Indratt pass

-  Hadde dette vært tredjedivisjon i Norge, hadde man bare meldt overgang. Men vi ønsker at det skal være igjen penger i Senegal etter Bayal, sier Gjone.

Presidenten i US Goree, Augustin Senghor, mener på sin side at klubben har rett på en klekkelig kompensasjon for arbeidet den har lagt ned i Sall - og at tilbudet fra Start er smålig.

-  Bayal spiller på det senegalesiske landslaget. Da kan han ikke gå til Europa på billigsalg, sier Senghor til Dagbladet.

Han nekter å skrive under på erklæringen og har inndratt Salls pass for å forsikre seg om at 22-åringen ikke forlater landet.

 OPPGITT:  Her sitter Bayall Sall med Start-drakta på seg, men han får ikke reise fra Senegal uten sin tidligere klubbpresidents velsignelse. Foto: Ole-Thomas Steiro Andersen
OPPGITT: Her sitter Bayall Sall med Start-drakta på seg, men han får ikke reise fra Senegal uten sin tidligere klubbpresidents velsignelse. Foto: Ole-Thomas Steiro Andersen Vis mer

Presidentvenn

Klubbpresidenten, som også er ordfører på den lille øya Goree - en øy med 1200 fastboende utenfor hovedstaden Dakar - har vært en nær venn av Sall og hans familie.

Vennskapet fikk seg en real trøkk da Sall skrev under for Start. Da han returnerte til Senegal en uke seinere, ble det arrangert et møte mellom presidenten, Sall, Salls familie og noen av lagkameratene. Her fikk han beskjed om at han ikke kunne skrive under avtaler uten presidentens samtykke.

Respekt

-  De sa jeg måtte ha respekt for presidenten og at det er takket være ham jeg har muligheten til å spille fotball, sier Sall til Dagbladet.

-  Jeg innser at jeg gjorde en feil ved å skrive under uten at presidenten visste om det. Nå er jeg lei meg for at klubben ikke vil at jeg skal dra til Norge, sier Sall.

Han har på seg den gule Start-drakta og viser fram nummeret sitt på ryggen - 21. Det kan bli lenge til han får bruke den i kamp.

Presidenten vil nemlig ha minst tre millioner kroner for å la Sall gå. Han forteller at en rekke klubber er interessert i senegaleserens tjenester, deriblant Arsenal, Anderlecht og Paris Saint Germain.

• Din kommentar: Tror du Sall blir å se i den gule Start-trøya?