Start-spiller var langtidsskadet - ble mystisk frisk på to dager

- Sensasjonelt, sier fysioterapeuten. Men klubben får ikke tak i dama som får æren.

BEHANDLET AV SERBISK MIRAKELDOKTOR: Branislav Milicevic skulle egentlig ikke spilt fotball før i slutten av september. I juli finansierte han imidlertid på egenhånd en tur til en serbisk lege som behandler pasientene med morkakevæske fra hester - og noen få dager seinere kunne han spurte for fullt. 
Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
BEHANDLET AV SERBISK MIRAKELDOKTOR: Branislav Milicevic skulle egentlig ikke spilt fotball før i slutten av september. I juli finansierte han imidlertid på egenhånd en tur til en serbisk lege som behandler pasientene med morkakevæske fra hester - og noen få dager seinere kunne han spurte for fullt. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet): 13. mai i våres røk lysken til Start-spiller Branislav Milicevic.

Serberen var på vei tilbake da han slo opp skaden mot slutten av juni. Skaden var nå såpass alvorlig at klubbens medisinske apparat regnet med at Milicevic ville være ute av spill i minst tre måneder, og ikke komme tilbake før tidligst slutten av september.

I juli var han imidlertid tilbake i full fotballtrening.

Det skjedde etter at han selv tok initiativ til å besøke den etter hvert så velkjente «morkake-legen» i hjemlandet Serbia, skriver Fædrelandsvennen.

- Et par dager etter at jeg hadde besøkt henne var jeg helt fin igjen. Det kostet meg 25 000 kroner, sier Milicevic til avisa.

Brukte strømapparat og væske
Han er ikke den første til å avlegge Marijana Kovacevic et besøk. Fra før har stjerner som Frank Lampard, Robin van Persie, Yossi Benayoun og Glen Johnsen latt seg behandle med væske fra en hest sin morkake.

Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen har overfor Dagbladet tidligere stilt seg seg tvilende til behandlingen:

- Embryonale stamceller, som kommer fra morkaken, er de cellene som har størst potensial til å lage forskjellige ting. De kan bygge sener, muskler, brusk og bein. Det er på et forskningsstadie, men jeg er ikke kjent med at de har drevet med den type forskning i Serbia. Det er uansett ikke nok å massere det inn. Det må i så fall være snakk om å gjøre mye mer, har han sagt.

I Milicevics tilfelle er Starts medisinske apparat usikre på akkurat hva som er blitt gjort. Derfor har de gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Marijana Kovacevic, uten å lykkes.

Men fysioterepeut Jørgen Rostrup sier at Start-spilleren verken er blitt operert eller fått noe injisert i kroppen.

- Da ville han ikke fått lov til å dra. Det er ikke utført kirirgi eller injisert noe. Det eneste vi vet er at hun brukte et strømapparat på ham, sammen med en væske hun smurte på beinet hans. Men vi er usikre på hva som faktisk er blitt gjort, om hun har brukt morkake-væsken eller ikke, eller om det var et helt spesielt strømapparat. Vi klarer ikke å få kontakt med henne, sier han til Dagbladet.

MR-bildene viser ingenting
Han har ingen problemer med å fastslå at resultatene av behandlingen Branislav Milicevic har mottatt er sensasjonelle.

- Ja, det vil jeg si at de er. Det gikk utrolig raskt med ham. Han var i tilnærmet full sprint to dager etter at han kom tilbake, og trente fotball som normalt etter cirka en uke. Så noe pussig har jo skjedd. Vi tok nye MR-bilder av ham da han kom hjem, og vi fant ingenting. De var helt fine, det var ikke noe arrvev, ingenting, sier Rostrup.

- Kan ikke spilleren selv fortelle mer om hva slags behandling han har fått?

- Han hadde ikke noe godt svar å komme med.

Får ikke dekket reisen
Rostrup sier det er flere i Fotball-Norge som nå er ivrige etter å finne ut mer om morkakelegen, deriblant landslagslege Thor Einar Andersen.

MORKAKEBEHANDLET: Frank Lampard. FOTO: AFP PHOTO/LEON NEAL
MORKAKEBEHANDLET: Frank Lampard. FOTO: AFP PHOTO/LEON NEAL Vis mer

- Det er mange som vet om henne, men ikke mange som vet hva hun gjør. Hvis dette viser seg å være smart, sier det seg selv at flere kunne hatt nytte av det hun holder på med.

- Milicevic sier han betalte 25 000 kroner selv - får han det tilbake nå?

- Han får ikke dekket det før vi får dokumentert hva han har gjort. Det visste han før han dro, sier fysioterapeuten.

Milicevic har ikke fått spille mye selv etter at han ble friskmeldt, men får sjansen mot Stabæk til helga.

- Jeg gleder meg. Jeg føler meg bra, selv om jeg ikke har spilt på lenge. Nå skal jeg vise meg fram og gjøre mitt beste for å ta sjansen som kommer, sier han til Fædrelandsvennen.

Wenger advarer
Arsenal-manager Arsene Wenger opplevde at Robin van Persie hadde god effekt av morkake-behandlingen, men at nederlenderen like raskt ble skadet igjen.

Derfor er han skeptisk til å anbefale den serbiske legen.

- Når man har muskelskader er man ute i 21 dager. Jeg har sett mange som er sendt til Serbia som er klare igjen fem dager senere. Men de kan bare spille med medisiner og skadene kommer tilbake, har Wenger uttalt.

Han har ingen etiske problemer med behandlingen.

- Det blir ikke injisert. Jeg overlater ansvaret til vår medisinske avdeling.

MORKAKEBEHANDLET: Robin van Persie. Foto: AP Photo/Tim Hales
MORKAKEBEHANDLET: Robin van Persie. Foto: AP Photo/Tim Hales Vis mer