Start ydmyket av Molde, men sørlendingene kunne juble likevel

- Ikke godt for hjertet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Start - Molde 0-3 (0-2)

SØR ARENA (Dagbladet): For sjuende gang siden 1995 er Start i fare for å rykke ned fra Norges øverste nivå. I kveldens skjebnekamp hjemme mot Molde var sørlendingene aldri i nærheten av å kapre de nødvendige poengene som behøvdes for å sikre kvalikplassen selv, men det gjorde lite da Viking vant mot nedrykksrival Mjøndalen i Stavanger.

- Vi må bare takke Viking. Vi spiller dårlig og er nødt til å skjerpe oss i kvaliken, sier Kristoffer Ajer til arenaspeakeren umiddelbart etter kampslutt.

- Ikke godt for hjertet Ole Gunnar Solskjær gjorde ni endringer på Molde-laget som vant borte mot Celtic på torsdag, men spillerne som fikk sjansen hadde ingen problemer med å sette tre baller bak Start-keeper Håkon Opdal samtidig som de holdt sitt eget bur rent. Sander Svendsen (18) sleivsparket inn 1-0 for gjestene etter 22 minutter, før Ruben Gabrielsen og Per-Egil Flo sikret Molde-seieren med hver sin nettkjenning.

Likevel lever Starts håp om å berge tippeligaplassen. For selv om det lenge så bekmørkt ut, snudde Viking og vant 3-1 mot Mjøndalen, noe som betyr at sørlendingene skal ut i kvalik mot vinneren av oppgjøret mellom Kristiansund og Hødd.

- Det er ikke godt for hjertet dette her. Det er sjeldent jeg har vært så glad for et 3-0-tap, sier Borgersen umiddelbart etter kampslutt.

Statistikken mot seg Det skjer til tross for at ignen tippeligalag noen gang hadde overlevd på Norges øverste nivå med en rekke på 13 strake kamper eller flere uten seier. Det var dyster lesning for Start som allerede før kveldens dyst på Sør Arena sto med hele 14 matcher på rad uten en eneste triumf.

For Moldes del så formkurven helt annerledes ut. Mens sørlendingene ikke hadde kunne gledet seg over en seier siden 4. juli, kom kveldens blåkledde motstander til Kristiansand med seks strake seirer i bagasjen.

FIKK HJELP: Start-trener Bård Borgersens menn ble knust av Molde, men reddet likevel kvalikplassen.
Foto: Scanpix
FIKK HJELP: Start-trener Bård Borgersens menn ble knust av Molde, men reddet likevel kvalikplassen. Foto: Scanpix Vis mer

Fire av dem var fra spill i Tippeligaen og de to siste er en del av Moldes pågående Europa League-eventyr. Tallene bygger opp under inntrykket av at Romsdals store stolthet bare har økt slagkraften etter Solskjærs tilbakekomst i sjefsstolen for 18 dager siden.

I kveld ble så det revitaliserte Molde-laget lenge ut til å bli Starts bane, med et fortvilt hjemmepublikum som tilskuere - helt til det kunne jubles hemninsløst for tre seine Viking-scoringer.

Trenerbytte til liten nytte Start-styret må likevel konstatere at trenerbyttet 7. september, med Mons Ivar Mjelde ut og Bård Borgersen inn, hittil har hatt en uønsket, negativ effekt.

Start tok bare 19 poeng på 22 oppgjør (0,86 per kamp) under Mjelde, men i etterkant har det heller ikke blitt noe mer makrellfotball med Borgersen som sjef. Etter trenerendringen har Start endt opp med å bare plukke tre poeng på åtte forsøk (0,37 per kamp), med kveldens sesongavslutning inkludert.

Mjelde vs. Borgersen i 2015:

Start under Mons Ivar Mjelde:
Kamper: 22. 
Poeng: 19. I snitt 0,86 per kamp.
Innslupne mål: 45. I snitt 2,0 per kamp.
Scorede mål: 27. I snitt 1,2 per kamp.

Start under Bård Borgersen: 
Kamper: 8. 
Poeng: 3 av 24. I snitt 0,37 per kamp.
Innslupne mål: 19. I snitt 2,37 per kamp.
Scorede mål: 6. I snitt 0,75 per kamp. 

I tillegg scoret Start langt flere mål og slapp inn mange færre under Mjelde sammenlignet med resultatene Borgersens resultater (se egen faktaboks).

Skulle Borgersen lede Start til kvalikseier, vil imidlertid de resultatene bli tilgitt.

Raser mot klubben Start-fansen er deler imidlertid en kraftig misnøye med sjefene på Sør Arena. I supporterbladet «Evig lojal», som ble delt ut i pausen på kveldens kamp, ramses det opp flere grunner til at Start er «på vei mot avgrunnen». 

Supporterne bak magasinet mener klubben er i ferd med å spare seg til fant, ikke bare gjennom å kvitte seg med stjernespillere som Ernest Asante, Zlatko Tripic og Matthias Vilhjálmsson, men ved å blant annet selge seg ut av Sør Arena og ikke ansette en sportsdirektør.

Slik stilte lagene:

Start (4-4-1-1): Opdal - De John, Christensen, Hammer (Hodnemyr fra 69. min.), Vikstøl - Rindarøy, Breiymyr, Ajer, Børufsen (Hoff fra 80. min.) - Hollingen (Ikenna fra 89. min.), Stokkelien.

Molde (4-2-2-2): Horvath (Da Silva fra 90. min.) - Simonsen, Semb Berge, Forren, Flo - Gabrielsen, Hestad - Svendsen, Agnaldo (Hussain fra 46. min.) - Kamara, Bakenga.

«Faktum er at Start er tilbake der det hele begynte, nemlig som kommunens gjest og stedatter. Akkurat som på Kristiansand stadion. det er, og var, fullstendig kalibalik i Start sine systemer. Og det kan ikke være tvil om at dette er en faktor som gjør seg utslag i lagets forferdelige sportslige resultater siden sommeren», heter det.

«Den sportslige ledelsen i en fotballklubb som for få år siden budsjetterte med 100 millioner kroner kan ikke bestå av tidligere kraft-selgere og ledere av breddeidrettsklubber i nærområdet», fotsetter Start-supporterne.

- Det er en utrolig lettelese, til tross for at vi har tapt 3-0. Nå har vi alle muligheter. Det er en veldig stor glede. Det så blytungt ut. Det er fantastisk deilig, men vi må nullstille oss ett hundre prosent, sier Start-direktør Even Brandsdal til intervjueren på indre bane.

0-2: Ruben Gabrielsen headet inn Moldes andre scoring like før pause. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
0-2: Ruben Gabrielsen headet inn Moldes andre scoring like før pause. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
0-1: Sander Svendsen sleivet, men ballen skrudde likevel inn i hjørnet - utakbart for Håkon Opdal.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
0-1: Sander Svendsen sleivet, men ballen skrudde likevel inn i hjørnet - utakbart for Håkon Opdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer