STRÅLENDE START:  Alexander Kristoff feirer den første norske seieren i sykkelklassikerne. Han vant 294 kilometer lange Milano- San Remo på 6 timer, 55 minutter og 56 sekunder. FOTO:AP/Gian Mattia D'Alberto.
STRÅLENDE START: Alexander Kristoff feirer den første norske seieren i sykkelklassikerne. Han vant 294 kilometer lange Milano- San Remo på 6 timer, 55 minutter og 56 sekunder. FOTO:AP/Gian Mattia D'Alberto.Vis mer

Starten på det helt store

Alexander Kristoff spurter nesten bedre dess lengre han sykler.

KJØRT i sakte film blir denne første norske klassikertriumfen i sykling TV-bilder for historien. Da framstår den rasende håndrefleksen til   tempomosteret Fabian Cancellara og det oppgitte uttrykket til sportens sprintkonge Mark Cavendish som bakgrunnsbildet som forteller alt om hvorfor Alexander Kristoff jubler så hemningsløst der først over mållinja.

For dette var den store dagen da et par av syklingens olympiske mestre ikke strakk til mot den 26 år gamle nordmannen. I et felt med de fleste av sportens beste spurtere, vant Alexander tilsynelatende ganske greit.

ETTERPÅ kan noen med rette si at de har sett denne dagen komme.

De siste årene har Kristoff oftere og oftere vært i posisjon. Først da han sprengte hovedfeltet i OL sommeren 2012 i jakten på Alexander Vinokourov og Rigoberto Uran, og syklet inn bronsemedaljen. Så i tre av de store klassikerne sist vår med 4.plassen i Flandern Rundt, 9.plassen i Paris - Roubaix og 8.plassen omtrent langs samme 294 kilometer lange vei fra Milano mot San Remo der han vant i dag. Alle gangene som den raskeste inn mot mål i sin gruppe.

Det var bare to viktige forskjeller langs denne ruta mot San Remo. To steile stigninger var tatt vekk, og åpnet mulighetene for at mange av de beste sprinterne klarte å henge på teten helt inn.

Etter så mange mil, økte det først og fremst sjansen for Alexander Kristoff. For de som kan sporten, har dette store gjennombruddet vært til å se.

DET var derfor Stein Ørn, treneren og stefaren hans, var ganske trygg allerede før start:

- Alexander har en ekstrem utholdenhet. Det er den virkelige styrken hans, forklarte Ørn til Procycling.no i forkant av dette rittet:

- Mens andre taper hurtigheten sin, er han like rask på slutten av slike ritt. Han kjører mye på fettforbrenning underveis, og slik sparer han de raske muskelfibrene. Tidligere kunne Alexander holde rundt 40 kilometer i timen mens han syklet på fettforbrenningen. Denne hastigheten har nå økt betraktelig, noe som gjør at han spurter bedre mot slutten av ritt. Jo lenger det blir, jo bedre ser det ut som han spurter, mente treneren.

SLIK har det mest vært snakk om tid og erfaring før denne store seieren skulle komme. At Alexander Kristoff for mange har sett ut som en ren sprinter, har vært en tilfeldighet. Også for ham selv:

- Jeg merker det på trening. Jeg spurter like bra på slutten av en langtur som på en kort tur. Jeg blir ikke dårligere til å spurte selv om jeg er sliten. Likevel vinner jeg flest korte ritt, så det er litt motsigende, funderte ham til samme nettsted forleden.

Det viste seg å være riktig tenkt.

FOR da feltet hadde slitt seg gjennom alle milene med regn og hagl mot San Remo var det nettopp gjenværende innbyrdes styrke mellom sportens raskeste menn som avgjorde.

Slik er diisse klassikerne fine for Alexander Kristoff. Der de beste lagene på de rette etappene kan dominere også ved hjelp av perfekte opptrekk, er det ikke like enkelt å være med hovedfeltet inn på klassikerne. Da blir den reelle styrken mellom de raskeste målt, og i en slik konkurranse skjønner han sin egen styrke:

- Selvfølgelig er jeg spent når så raske ryttere som Cavendish og Greipel følger helt inn, men det er annerledes å spurte etter 30 enn etter 20 mil, forklarte Alexander seieren til Eurosport.

DET er en forskjell flere merker seg. Norsk sykkelsport i framgang har fått sin første seier i sportens klassikere, men samtidig en helt sannsynlig vinner i flere av de store, lange rittene som følger.

Det er en ny posisjon for miljøet, og enda en mulighet til å fortsette framgangen. For akkurat som Edvald Boasson Hagen ble utviklet til en toppsyklist av en hjemlig trener, står Stein Ørn og sykkelmiljøet i Rogaland bak Alexander Kristoff.

Da er det kanskje bare forfilmen til den norske sykkelsuksessen vi akkurat har sett.

ISJO