Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Starten på en gullalder

NOZAWA ONSEN (Dagbladet): I går morges våknet du til begynnelsen på en gullalder i norsk skiskyting. Gullet til Halvard Hanevold (28) får en fortsettelse i samme leia gjennom dette OL-mesterskapet og inn i det neste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr i første omgang at disse lekene kan bli en skiskytterfest fra ende til annen:

  • I går skjøt både Frode Andresen og Ole Einar Bjørndalen seg bort fra seierspallen, men begge har langrennsfart til å vinne sprinten til uka.
  • Stafetten fikk en opplagt favoritt etter normaldistansen i går. Ikke bare fordi de norske løperne var jevnt bra, men like mye fordi tyskerne skuffet kapitalt på ski i går.

Og når tre av stafettnavnene ennå ikke har fylt 25 år, så er det enkel addisjon å regne ut potensialet i Salt Lake City om fire år. For i denne idretten vinnes mesterskapene oftest av løpere rundt 30.

Ingen over

Norsk vinteridrett har antakelig ikke hatt et landslag med slikt potensial siden alpinistenes armada seilte inn tidlig på 90-tallet.

Langrennsutøverne har hatt langt mer suverene enere, men knapt en slik bredde.

  • Hanevolds seier var den femte norske triumfen på 11 renn i vinter. Og rennene er vunnet av fire forskjellige løpere.

Bredden på toppen er alt annet enn tilfeldig. Like lite som nivået på toppen.

Bak skiskytterløftet ligger et toppidrettsarbeid som har vært sjeldent systematisk. Og der innsatsen har vært høy for en del involverte.

Høy innsats

Sponsoren har trofast dyttet inn millioner, selv med et elitelag i limbo. I går var det 14 år siden Eirik Kvalfoss vant det forrige gullet i Sarajevo.

Olympiatoppen investerte sin beste mann i prosjektet etter skuffelsene på Lillehammer. Og med eks-rotrener Rolf Sæterdal har de dermed all den høydetreningsekspertisen de kan ønske seg foran Salt Lake City-lekene som går 1400 meter over havet.

Men den største innsatsen har de betalt sjøl:

  • Han som ble olympisk mester i går er en av flere på dette laget som nærmer seg 1000 treningstimer i året. Den mengden gir utslag for en utøver med Halvard Hanevolds pinlige nøyaktighet i kvalitet på hver økt.
  • En løper som Ole Einar Bjørndalen har vært idrettsutøver mer eller mindre på heltid siden han var 15, og har for lengst den klassen som skal til for å vinne hvilken som helst konkurranse. Det er ikke mange måneder siden han slo en så god skiløper som Krister Sørgård i et ordinært langrenn.

Samles i høyden

Deres neste fire år handler om to ting:

  • VM hjemme i Holmenkollen.
  • Og høydelekene i Salt Lake City i 2002.

Til høsten samles den neste OL-gruppa nettopp i Salt Lake City, og på samme sted skal skiskytterne ha to eller tre høydesamlinger hvert år fram mot lekene.

- Det er utøverne som kan ta en OL-plass som må få sitt eget erfaringsgrunnlag med høydetrening, og ingen andre, sier Sæterdal.

I Albertville for seks år siden hadde skiskytterne den kunnskapen som står vidt omtalt i bøkene, men de visste lite eller ingen ting om effekten på de enkelte løperne.

Neste gang skal de ikke bare ha gjort leksene, men også vite hvordan lærdommen skal brukes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!