Espen Jørstad

- Starten på noe stort

Espen Uhlen Jørstad (34) tok hjem 100 millioner norske kroner natt til søndag.

HISTORISK: Espen Uhlen Jørstad (34) ble den første norske verdensmesteren i Poker. Foto: Steve Marcus / AP / NTB
HISTORISK: Espen Uhlen Jørstad (34) ble den første norske verdensmesteren i Poker. Foto: Steve Marcus / AP / NTB Vis mer
Publisert

Natt til søndag norsk tid ble Espen Uhlen Jørstad (34) verdensmester i poker. Han er den første nordmannen noensinne som vinner hovedturneringen i World Series of Poker (WSOP).

- Det betyr mye, det er verdens største turnering. Det føles godt, det synker fremdeles inn, forteller Jørstad til PokerGo.

Etter to uker i Las Vegas sikret Jørstad seieren som gir 10 millioner amerikanske dollar (101,7 millioner norske kroner).

- OL og VM i ett

President i Norsk Pokerforbund (NFB), Sigurd Eskeland, mener det er vanskelig for utenforstående å skjønne hvor stor Jørstads triumf er.

- Det er det største en pokerspiller kan oppleve. Det er verdens største pokerturnering. Det er OL og VM i ett, sier han til Dagbladet.

I årets utgave av WSOP var det 8 863 påmeldte som kjempet om den enorme premiepotten. Til slutt var det den norske 34-åringen som stakk av med seieren.

POKERPRESIDENT: Sigurd Eskeland. Foto: Brage Æsøy Titlestad
POKERPRESIDENT: Sigurd Eskeland. Foto: Brage Æsøy Titlestad Vis mer

Det er ikke tilfeldig, mener Eskeland.

- Han er helt i verdenstoppen. Han er metodisk, og jobber hardt med spillet sitt for å utvikle seg. Han har holdt på seriøst i mange år for å satse og komme seg dit han er.

- Jeg tipper dette gir han lyst til å satse enda hardere. Dette er bare starten for ham.

- Gikk i bobla

Seiershåpet ble virkelig tent etter dag 7. Da lå Jørstad i en delt ledelse med bare ti gjenstående deltakere.

Jørstad og amerikaneren Matthew Su satt begge med 83,2 millioner sjetonger da den sjuende dagen var over.

Da hadde nordmannen seieren i sikte, og gikk inn i sonen.

- For noen dager siden så ga han beskjed om at han går inn i bobla si. Dette er en sjanse man får en gang i livet, så han har ikke svart på meldinger fra noen, avslører Eskeland.

Etter at dag 8 var ferdigspilt, var bordet kuttet ned til tre spillere. Igjen var det Jørstad som satt med flest sjetonger.

Dagen etter var seieren et faktum etter at australske Adrian Attenborough og argentinske Michael Duek, som havnet på henholdsvis andre- og tredjeplass, ble eliminert.

VINNERHÅNDA: Dette er kortene som ga Espen Uhlen Jørstad en finfin lønningsslipp på 100 millioner kroner. Foto: Steve Marcus / AP / NTB
VINNERHÅNDA: Dette er kortene som ga Espen Uhlen Jørstad en finfin lønningsslipp på 100 millioner kroner. Foto: Steve Marcus / AP / NTB Vis mer

Håper på ringvirkninger

Eskeland, som trer av som president i NFB i oktober, håper den sensasjonelle seieren kan gi ringvirkninger i Norge.

- Det er et spill som er enormt på verdensbasis, mens her i Norge henger vi litt etter. Ikke nødvendigvis i interesse, men poker har et dårlig renomme og alt er ikke lovlig. Vi håper dette kan skape litt mer blest om det, og at folk skal skjønne litt mer hva det er.

Videre forteller han at Norge lenge har vært en god pokernasjon.

KONTROLL: Karsten Warholm har selvtilliten i orden før VM starter i USA. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: Puma Vis mer

- Nordmenn har vært gode til å bygge opp miljøer for å diskutere og utveksle ideer og strategier. Vi er veldig gode i poker, slår han fast.

I 2014 ble norske Felix Stephenson nummer to i hovedturneringen i WSOP. Fra før har syv nordmenn tatt seiere i WSOP-turneringer blant annet Eskeland og Jørstad, men ingen norske har altså vunnet hovedturneringen før sistnevnte natt til søndag.

Den nærmeste var Felix Stephenson som ble nummer to i 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer