Startet klubb på tunet

Det som startet som lek med kølle og ball på tunet hjemme hos mamma og pappa og ble til en av Norges største innebandyklubber.

Innebandy som idrett så dagens lys i Norge da innebandyseksjonen i Norges Bandyforbund ble startet i 1988. Da hadde brødrene Morten (35) og Henning Finstad (32) allerede holdt på med denne sporten i åtte år - på asfalten foran garasjen på Høyenhall i Oslo.

På plassen står det et digert tuntre. Det fungerte perfekt som en improvisert motstander som skulle fintes ut og dribles.

Med kølle i hånd og drømmer i hodet forestilte unggutta seg at de var den beryktede superfemmeren til Sovjetunionens ishockeylag på 80-tallet.

«Krutov», «Larionov», «Makarov», «Fetisov», og «Kasatonov» var alle faste innslag. Og i mål var like legendariske «Tretiak».

-  Vi spilte hver dag, enten det var 17. mai eller nyttårsaften og drømte om at innebandy en dag ville bli en ordentlig idrett i Norge, sier Morten Finstad til Dagbladet.

Pappa stilte opp: På Norges Bandyforbunds ting 25. mai 1991 ble innebandy offisielt en del av forbundets idretter - drøye tre måneder etter at Tunet Innebandyklubb ble stiftet.

-  Vi hadde lyst til å starte vår egen klubb, og da alle stedsnavnene i området var opptatt foreslo pappa at klubben burde hete Tunet IBK, fordi det var ute på tunet vi hadde holdt på i alle år, sier Henning.

Med egen innebandyklubb droppet brødrene kjapt fotball og hockey. Pappa Johnny stilte opp fra dag én, økonomisk, og som administrator og tillitsvalgt.

TUNET: Brødrene Henning og Morten Finstad spilte innebandy på tunet hjemme på Høyenhall før det ble en ordentlig sport i Norge. Da oppkalte klubben sin etter tunet de spilte på, og det som startet som en kompisgjeng er blitt til en av Norges største innebandyklubber. Alle foto: Lars Eivind Bones
TUNET: Brødrene Henning og Morten Finstad spilte innebandy på tunet hjemme på Høyenhall før det ble en ordentlig sport i Norge. Da oppkalte klubben sin etter tunet de spilte på, og det som startet som en kompisgjeng er blitt til en av Norges største innebandyklubber. Alle foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Historisk kaptein: Tunet IBK kvalifiserte seg for den øverste avdelingen i Oslo da et seriespill kom i gang høsten 91. Og da Norge spilte sin første landskamp 21. februar 1992 var det med begge Finstad-brødrene, og en tredje Tunet-spiller - Stian Storhagen - på laget.

Morten ble attpåtil utpekt som historiens første norske landslagskaptein, et verv han hadde i en årrekke.

-  I ti år hadde vi snakket og drømt om å spille på landslaget i innebandy. Og så kastet treneren kapteinsbindet til meg foran den første landskampen. Det var stort, sier Morten Finstad.

Men debutkampen endte i stortap 12-2 for Finland i Åland.

400 medlemmer: Tunet kvalifierte seg også for eliteserien da den staret opp foran 94/95-sesongen. Siden har klubben holdt seg i den øverste divisjonen, en prestasjon Tunet og Greåker fra Østfold er alene om.

I dag har klubben egen daglig leder og administrasjon, et årsbudsjett på halvannen million kroner og i underkant av 400 medlemmer, fordelt på 20 gutte- og jentelag.

Det første damelaget i Tunet IBK ble startet i 94 og tok NM-gullet allerede året etter. Totalt har damene i klubben vært i NM-finalen ti ganger de siste 11 årene - og vunnet fire.

Herrelaget tapte tre NM-finaler på rad i 95, 96 og 97, men gikk endelig til topps i 99, i den første NM-finalen som ble direktesendt på NRK.

I 2002 kom herrelagets andre og foreløpig siste Kongepokal. Morten Finstad ble kåret til sitt lags beste spiller i finalen, hvor de slo Holum 4-2.

Det NM-gullet står for Morten som det største øyeblikket han har opplevd i klubben.

-  Den sesongen lå vi sist i serien før jul, men vant alle kampene etter nyttår.

-  En livsstil: Henning var mye plaget med vonde ankler, og ga seg på A-laget i 98, i en alder av 26. Men han har holdt det gående på B-laget i 2. divisjon siden, hvor han fortsatt er en notorisk målscorer, ifølge storebror Morten - som selv valgte å trappe ned på B-laget foran fjorårssesongen.

-  Vi kommer nok til å spille på andrelaget en del år framover. Tunet IBK er jo blitt en livsstil for oss, sier Morten Finstad.

Ved siden av å spille har begge Finstad-gutta også trent guttelag i klubben. Pappa Johnny er utnevnt til klubbens eneste æresmedlem, og da Morten sa takk for seg på A-laget besluttet styret å hedre ham ved å frede drakt nummer 19, drakta han alltid spilte i. Som synlig bevis henger det en gul og lilla drakt - klubbens farger - med nummer 19 utstilt i en monter i Høyenhallen.

-  Det var ikke min idé, bare for å ha sagt det. Men klart jeg setter pris på det. I det hele tatt er det rørende å se at noe som startet på tunet hjemme er blitt så stort. Det drømte vi aldri om. Vi var jo bare en kompisgjeng som ville spille innebandy, ler Morten.

Kone og jobb: Mens Henning aldri har spilt for noen andre, forsøkte Morten seg i Järälle i svensk eliteserie sesongen etter at han ledet Norge til VM-bronse i Sverige i 1996.

Men det ble med ett år...

-  Innebandy er kjempestort i Sverige. Da vi slo Tsjekkia i bronsefinalen i VM i Stockholm var det over 10 000 tilskuere i Globen. Men det var rart å forlate Tunet IBK. Jeg ringte hjem hver dag og fulgte med på alt som skjedde i klubben. Det var aldri tvil om at jeg skulle tilbake til Tunet, sier Morten.

Han scoret også hos Gine Marie på damelaget. Sammen har de sønnen Pontus (5) og datteren Vilje (2).

Idretten er også blitt til jobb for Morten. For 11 år siden startet han firmaet Norsk Bandysport.

Her kan du stemme på klubben i DITT hjerte!

BANDYMEDLEMMER: Henning Finstad (t.v.) og Morten Finstad.