Startnekt for finske Varis

Finske Kaisa Varis og hviterussiske Svetlana Nagejkina må stå over dagens åpningsdistanse i ski-VM på grunn av for høyt hemoglobinnivå.

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet.no/NTB): Ifølge Det internasjonale skiforbundet (FIS) avga Varis en prøve i dag som viste en hemoglobinverdi på 16,4 gram/desiliter. Maksimumsgrensen er satt til 16,0. Dermed får ikke Varis konkurrere de neste fem dagene, og hun mister kvinnenes 15-kilometer i dag.

Ifølge NRK er også Svetlana Negajkina fra Hviterussland tatt med for høyt hemoglobinnivå.

- Det er klart vi er skuffet. Men vi har fortsatt tre løpere på startstreken. Men dette er jo ikke bra, sier den finske kvinnetreneren Ismo Hämmalainen til Dagbladet.no.

- Kan du garantere at Varis ikke er dopet?

- Vi kan ikke kontrollere hva en person gjør på egen hånd, sier Hämmalainen.

Varis får heller ikke være med på kvinnenes 10-kilometer torsdag.

Det var det finske skiforbundet selv som opplyste om Varis' blodverdier på sin nettside klokka fire i natt. De tror blodverdien skyldes 14 dager i høydetelt. Finnene opplyser at hennes blodverdier vanligvis liger mellom 15 og 15,5, slik at avviket ikke er mistenkelig stort.

Varis ble også testet av WADA søndag.

- Vi forventer svar i løpet av tre-fire dager, sier generalsekretær Sara Lewis i FIS til Dagbladet.no.

Det er ti dagers deadline på svaret på dopingtester.

Men når blodprøvene før løp viser for høye blodverdier, får utøveren umiddelbar startnekt - først og fremst av helseårsaker.

- Vi har klare regler. Du får ikke starte når du overstiger verdigrensene. Jeg tror ikke dette har skjedd siden OL, sier Lewis.

Generalsekretæren innrømmer at hun er skuffet over denne innledningen på mesterskapet.

- Det er selvsagt. Men vi må beskytte sportens troverdighet og integritet, sier hun.

Ifølge en pressemelding fra den finske langrennsledelsen skal tester i januar ha vist at Varis holdt seg godt under grensen.

Varis ble sett på som en av medaljefavorittene i Val di Fiemme, noe også storfavoritt Bente Skari og den norske kvinnetreneren Svein Tore Samdal sa mandag. Hun tok bronse på 15-kilometeren i VM i Lahtis for to år siden, men medaljen ble overskygget av den finske dopingskandalen i mesterskapet.

(Dagbladet/NTB-FNB)

STARTNEKT: Finske Kaisa Varis får ikke starte på dagens 15-kilometer på grunn av for høyt hemoglobinnivå.