Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Starts økonomiske krise har tvunget fram salg av lagets to største stjerner

- Tippeligaen blir en kamp om å overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se videointervju med Start-trener Mons Ivar Mjelde og Dagbladets Morten Pedersen øverst i saken.

SKAGERAK ARENA (Dagbladet): Starts økonomiske krise har i vinter ført til salg av to av lagets største stjerner. Publikumsyndlingen Zlatko Tripic har gått til tyske Greuther Furth, mens lynvingen Ernest Asante har signert for det som fort kan bli en av Starts rivaler i bunnen av tabellen denne sesongen, Stabæk.

Arbeidsforholdene er mildt sagt vanskelige for Mons Ivar Mjelde, noe treneren heller ikke legger skjul på.

- Vi har hatt en litt turbulent inngang på sesongen. Det er klart at økonomi er viktig. Vi har hatt våre utfordringer. Jeg håper at vi snart er ferdig med det og at vi kan ha fokus på de som skal prestere i 2015, sier Mjelde til Dagbladet.

Tippeliga-eksistensen truet I februar offentliggjorde Start-ledelsen at klubben må kutte rundt åtte millioner kroner på 2015-budsjettet, kontra fjorårets. Det betyr blant annet nedbemmaninger i adminstrasjonen og spillersalg.

- Samtidig må vi jobbe med tiltak for å bedre egenkapitalen. Hvis vi ikke har positiv egenkapital 31. oktober 2015, får vi ikke lisens for 2016, og da er det over og ut, ifølge Start-direktør Even Øgrey Brandsdal.

Mjelde forteller samtidig at ting ikke har blitt som han trodde da han tok over jobben i 2011.

- Da jeg kom til Start hadde jeg håpet at rammene skulle bli bedre for hvert år som gikk, men jeg må forholde meg til realiteten. Det er viktig for meg som hovedtrener at klubben går i balanse økonomisk.

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for at vi skal få gode sportslige resultater. Hvis vi klarer det, samtidig som klubben får orden på økonomien, så er jeg en Mons Ivar Mjelde som er steikende fornøyd i 2015, sier Start-treneren til Dagbladet.

Kamp for å overleve I går mønstret Start-sjefen bortimot sitt sterkeste mannskap da sørlendingene tapte 1-0 i treningskampen mot Odd. Mjelde legger ikke skjul på at årets Tippeliga-sesong vil handle om å overleve på Norges øverste nivå.

- Vi vet at 2015 blir en tøff kamp, men vi er innstilt på å ta den kampen. Det skal være et hardtarbeidende Start-lag, et lojalt lag, et lag som plukker nok poeng til å være i det gode selskap også i 2016, sier Mjelde.

- Vil du være fornøyd så lenge Start holder plassen?

- Ja, altså, klarer vi å utvikle oss å bli bedre enn i 2014, må vi være veldig fornøyde.

- Har du mulighet til å hente inn noen nye spillere før sesongstart?

- Nei, da tror jeg det må forsvinne enda flere. Vi har hentet noen lokale unggutter - men vi har den troppen vi har, så krysser vi fingrene for at vi får satt sluttstrek snart og vet hvilken tropp vi går inn i 2015-sesongen med, sier Mjelde.

- Må gjøre det enkelt Dagblad-kommentator Morten Pedersen overvar treningskampen mot Odd. Han ser ikke spesielt lyst på situasjonen Start befinner seg, drøye tre uker før seriestart.

- Når du er i økonomiske problemer, er du automatisk også i sportslige problemer. De har måttet selge to av sine beste spillerne. De får heller ikke erstattet dem. Det vi har sett her, er at det kommer til å bli en kamp for å overleve. Start ble nummer 12 i fjor, og de blir i hvert fall ikke noe bedre i år, tror jeg. 

- At Start vil være i faresonen til langt ut i oktober, er jeg ganske sikker på. 

Pedersen reagerer samtidig på måten Mjelde instruerte spillerne sine på underveis i oppgjøret.

- Jeg fikk et inntrykk av i kampen mot Odd at Start og Mons Ivar Mjelde ønsker et ambisiøst spill med ball. Han sa: «Vi må eie ballen, vi må sette i gang vårt eget spill.» Det mener jeg Start ikke har spillere til. Inntil videre så bør de for deres egen del gjøre det veldig enkelt, mener Pedersen.

• Start serieåpner borte mot Lillestrøm 7. april.

Les også: Mener Johnsen skiller seg fra 99,9 prosent av verdens befolkning

Hele Norges coronakart