Starts redningsmann

Statistisk har Starts nye trener, islendingen Gudjon Thordarson (46), en god sjanse til å redde klubben fra nedrykk.

Av 12 sammenlignbare tilfeller de siste ti åra har en nedrykkstruet klubb klart å redde plassen på å skifte trener:I juni 1992 fikk Arne Larsen Økland sparken som Viking-trener. Stavanger-laget unngikk nedrykk.I juni 1995 ble Hallvar Thoresen bedt om å gå fra Brann på grunn av manglende sportslige resultater.

Brann berget plassen.I august 1998 tok Per Brogeland over for Per Anders Sjøvold i et nedrykkstruet Kongsvinger. KIL spilte kvalik og berget plassen.I september 1998 fikk Dag Vidar Kristoffersen sparken i Strømsgodset. Jens Martin Støten styrte klubben unna nedrykk.I mai 2001 ble Dag Opjordsmoen sparket i Bodø/Glimt. Øystein Gåre overtok, og laget karret seg på trygg grunn.I juni 2001 valgte Erik Bragstad å trekke seg som Bryne-trener. Reinh Almqvist overtok og klubben klarte seg.Da Vidar Davidsen fikk sparken i Lyn i juni 2001 lå laget så vidt over nedrykksstreken. Stuart Baxter ble Lyns redningsmann.

- Kan gi ny giv

- Å sparke treneren kan gi en ny giv, men slett ikke alltid. Har treneren vært der lenge kan det være snakk om en viss slitasjeeffekt. Ved de fleste trenerskifter har man sett en kortsiktig effekt som har jevnet seg ut etter hvert, sier Vidar Davidsen - som ikke tror at Lyn berget plassen i Tippeligaen fordi han fikk sparken.

- Vi lå over streken på det tidspunktet jeg mistet jobben. Rett etterpå kjøpte Lyn fem nye spillere. Jeg tror laget ville unngått nedrykk også under min ledelse, sier Davidsen.

Han mener klubbene bør gjøre en grundigere analyse av hva slags trener de er ute etter når gamletreneren får fyken.

- Er det en motivator som trengs, bør man skaffe en trener med slike evner. Trenger man først og fremst en taktiker, bør man lete til man finner det.

Ut sesongen

Islendingen Gudjon Thordarson vet i øyeblikket ingen ting om Start, og har foreløpig ingen strategi for hvordan han skal redde sørlandsklubben fra nedrykk.

- Jeg må se hvem som spiller for klubben før jeg vet hvordan vi skal spille. Alt jeg vet nå er at Start ligger i en by sør i Norge som heter Kristiansand, sier 46-åringen - som i første omgang skal lede laget ut sesongen.

- Er du fornøyd med kontrakten?

- Ja. Jeg er akkurat ferdig i Stoke, og da Erik (Solér) ringte og spurte om jeg ville komme til Start, syntes jeg det hørtes interessant ut. Hvem vet, kanskje jeg blir værende i Norge, men det tar vi etter sesongen. Nå skal jeg konsentrere meg om å redde Starts plass i Tippeligaen, sier Thordarson til Dagbladet.

Suksessrik

Thordarson har hatt suksess flere steder:

Hjemme på Island gjorde han det først stort med klubblaget Akranes, før han ledet landslaget til flere oppsiktsvekkende resultater - blant annet uavgjort mot Frankrike i den forrige EM-kvaliken.

Hans siste arbeidsgiver var engelske Stoke, som han ledet opp til 1. divisjon sist sesong.

I Norge kommer islendingen kommer til en klubb som er på desperat poengjakt. Etter 13 serierunder har Start sju fattige poeng, fem bak sikker plass.

- Hvordan skal du snu denne trenden?

- Først skal jeg kikke litt på hvordan laget har spilt de siste kampene. Deretter vil jeg bestemme meg for hvordan vi skal spille, og om jeg eventuelt trenger å hente inn noen forsterkninger.

- Men jeg kommer til å satse på angrepet. Da jeg var i Island var klubben jeg trente den som scoret mest mål. Scoringer er tross alt noe som må til for å vinne kamper, påpeker Thordarson.

STARTS REDNINGSMANN? Tidligere Stoke-manager Gudjon Thordarson ble i går ansatt som ny trener for Start, i et forsøk på å redde klubben fra nedrykk. Og islendingen har tro på at det er mulig å snu den negative trenden. - Ellers hadde jeg ikke tatt denne jobben, sier han til Dagbladet.